Forbrukerrådet advarer:

Slik lures du inn på dyre strømavtaler

TV 2 HJELPER DEG: Flere strømselskaper gjemmer vekk de beste strømavtalene sine. Forbrukerrådet har en klar anbefaling til strømkundene.

– Å fytti! Det her er rett og slett frekt, utbryter blogger Marna Haugen når vi viser henne hvor mye man kan spare på ett år ved å tegne riktig strømavtale hos selskapet NorgesEnergi.

For hos «Komikerfrue» og mannen Ørjan Burøe går mye på strøm.

– Det går vel en 10-12 vaskemaskiner i uka. Vi har jacuzzi, robotstøvsuger, og en del andre elektriske duppeditter. Så vi bruker en del strøm, innrømmer bloggeren.

Se TV 2 hjelper deg gratis på TV 2 Sumo.

Jakter på de beste avtalene

På oppdrag fra TV 2 hjelper deg har Marna og Ørjan saumfart nettsidene til to av de største strømselskapene, Fjordkraft og NorgesEnergi.

BAKEGLADE: Hos blogger Marna Haugen og familien går mye på strøm.
BAKEGLADE: Hos blogger Marna Haugen og familien går mye på strøm. Foto: TV 2 hjelper deg

– Skal vi se, her har de flere avtaler, sier Marna, før Ørjan rister oppgitt på hodet:

– Det er mye å sette seg inn i.

Målet var å finne de absolutt beste strømavtalene. Fasit ble at ingen av de to aktørene hadde sine beste strømavtaler tilgjengelig på sine egne nettsider.

For å finne de beste strømavtalene må man gå inn på portalen strømpris.no, som drives av Forbrukerrådet. Her er strømselskapene pliktige til å melde inn alle sine priser. Med et gjennomsnittsforbruk kan man faktisk spare over 4000 kroner i året. Så stor er prisforskjellen mellom avtalen man tegner hos NorgesEnegi via strømpris.no, i stedet for å velge den billigste avtalen på selskapets egen side.

– Wow! Det er mye penger, sier Marna og Ørjan i kor.

Denne avtalen har riktignok et villkår som gjør at du automatisk flyttes over på en dyrere avtale etter seks måneder. Men du kan få varsel, og du kan fritt tegne den billige avtalen på nytt. Slik sparer du over 4000 kroner i løpet av et år sammenlignet med den billigste avtalen NorgesEnergi tilbyr på sin egen nettside.

Bortgjemte avtaler

Det viser seg at flere selskap lar være å tilby den billigste avtalen på egen nettside. Forbrukerrådet har sjekket nettsidene til selskapene som ligger på topp ti-lista til strømpris.no.

– Resultatet er nedslående. I dag er det kun to av ti selskaper på topp-ti- listen hvor du enkelt finner deres beste strømavtale på egne nettsider, sier direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket.

Hos fem selskaper finner vi ikke avtalene i det hele tatt, og hos de resterende tre skal du lete godt for å finne den beste avtalen.

– Strømselskapene tjener nok ikke like mye på den billigste avtalen som de tjener på andre avtaler. Derfor har de ikke behov for å markedsføre den billigste avtalen, og så blir vi lurt, sier Blyverket.

Dette er strømpris.no:

  • På nettsiden strømpris.no finner du alle strømavtaler strømselskapene i Norge tilbyr.
  • Her kan du finne de beste avtalene for deg, basert på forbruk og bostedskommune.

Avviser kritikken

NorgesEnergi er ikke enige i kritikken fra Forbrukerrådet.

– Vi er uenige med Forbrukerrådet i at denne avtalen er vanskelig å finne. Strømpris.no besøkes av mange av våre kunder, og er det stedet Forbrukerrådet selv oppfordrer folk å bestille strøm fra, sier markeds- og kommunikasjonssjef i NorgesEnergi, Geir Arne Gundersen.

Hos Fjordkraft kan et gjennomsnittsforbruk spare deg 1600 kroner i året ved å tegne strømavtale via strømpris.no i stedet for på Fjordkrafts egne nettsider. Fjordkraft svarer slik på kritikken:

Slik har vi gjort undersøkelsen:

  • Vi har sjekket strømselskapene på topp-ti listen på strømpris.no den aktuelle dagen (03. november 2020).
  • Avtalene på strømpris.no er så forsøkt å finne på selskapets egne nettsider.
  • Fem av strømselskapene hadde ikke den rimeligste avtalen på egne nettsider.
  • Hos tre av strømselskapene måtte vi lete godt for å finne den rimeligste avtalen.
  • To av strømselskapene hadde plassert sin rimeligste avtale lett tilgjengelig på egen nettside.
  • Et gjennomsnittsforbruk av strøm i Norge ligger på 25.000 kilowattime per år.

– Vi aksepterer ikke et premiss fra Forbrukerrådet om at avtaler som ikke er markedsført på vår hjemmeside er lureri, sier kommunikasjonsrådgiver Jon Vaag Eikeland i Fjordkraft.

– Men hvorfor har dere ikke den billigste avtalen deres tilgjengelig på deres egne nettsider?

– Markedsføringsstrategien er konkurranse- og forretningssensitiv. Vi ønsker derfor ikke å gå inn på hvordan vi vurderer sammensetningen av markedsføringskanaler for våre strømavtaler, sier Vaag Eikeland.

Klart råd

Forbrukerrådet har en klar anbefaling til strømkundene.

– På strømpris.no finner du de billigste avtalene. Det er det beste verktøyet du har for å sikre deg en rimelig strømavtale, sier Blyverket.

TV 2 hjelper deg presiserer

I vårt regnstykke har vi sammenlignet priser og regnet ut hva prisforskjellene vil betyr for et årsforbruk. De billige avtalene NorgesEnergi og Fjordkraft tilbyr på strømpris.no har en varighet på 6 måneder. Etter denne perioden kan strømselskapene flytte deg over på dyrere avtaler. For NorgesEnergi vil man spare over 2000 kroner de første seks månedene. Men selskapet har i sine villkår at de etter det flytter deg over på en dyrere avtale. Er du en passiv kunde vil besparelsen på ett år da bli kun 1700 kroner. For å unngå dette bør du bytte avtale hvert halvår, slik Forbrukerrådet anbefaler.

Relatert