Wenches juleverksted

Tradisjonell førjulsbakst i kjøkkenet til Wenche. Her lages krumkaker, strull, lussekatter og smultringer.

Krumkaker

Har du arvet bestemors eller mors krumkakejern av jern, det som må snues på platen, kan det ikke brukes på induksjonstopp. Jernet vil ikke bli varmt.

Se egen oppskrift for glutenfrie krumkaker.

Les fremgangsmåten, før du begynner å lage røren. Oppskriften gir 18-20 stk.

Dette trenger du:

  • 5 dl helmelk
  • 150 g smør
  • 125 g melis
  • 1-2 g knust/støtt safran +1 ts sukker og 1-2 ss varmt vann til å løse opp safranen
  • 50 g fersk gjær (gjerne for søte deiger)
  • Ca. 750 g hvetemel
  • ¾ ts kardemomme
  • 1/5 ts salt

Slik gjør du:

Begynn med å veie eggene med skall. Vei så opp samme mengde med sukker, hvetemel og smør. Smelt smøret, avkjøl til romtemperert. Visp egg og sukker til luftig eggedosis og vend inn siktet hvetemel og avkjølt smeltet smør med hjelp av en slikkepott. Rør inn 1-2 ss kaldt vann. (Vannet gjør at krumkakene blir tynne og sprø.)

La røren stå og svelle 30-40 minutter. Tilsett eventuelt litt mer kaldt vann hvis røren er blitt for tykk. Legg en liten spiseskje røre i jernet og stek gylne kaker. Klem jernet lett sammen. Bruk en liten butt flat kniv til å ta krumkakene ut av jernet.

Form kakene mens de er helt nystekte og varme. Form dem med et «krumkakehorn» eller rull dem rundt skaftet på en tresleiv eller legg den over bunnen av et glass slik at de blir formet som en kopp. Avkjøl på rist. Det er viktig at kakene er helt avkjølt før de legges i kakeboks (hvis ikke vil de bli myke). Oppbevar i tett metallboks. Krumkaker kan ikke fryses.

Strull

.. nesten som krumkaker, tynne og sprø, men uten egg. Steks i krumkakejern. Glutenfrie: Erstatt hvetemel med 2 dl potetmel.

Dette trenger du:

  • 3 dl seterrømme/Rørosrømme
  • ¾ -1 dl sukker
  • 2 dl hvetemel
  • Ca. ½ dl kaldt vann (blir krumkakene tykke, tilsett litt mer)

Slik gjør du:

Bland sammen rømme og sukker. Sikt inn hvetemel og rør inn vann.

La røren svelle 20-30 minutter. Stek som tynne krumkaker, men rull den nystekte strullen rundt et tynt treskaft med det samme den tas ut av jernet. Avkjøl og oppbevar i tett kakeboks. Egner seg ikke til frysing.

NB! Melkefri og glutenfrie krumkaker må stekes i et krumkakejern det IKKE er stekt krumkaker med egg og melk i tidligere.

Gluten og melkefrie krumkaker

  • 150 g smør eller margarin, eventuelt uten melk for melkefri
  • 3 egg
  • 150 g sukker
  • ½ ts kardemomme
  • 75 g potetmel
  • 75 g semper fin miks
  • 2-4 ss kaldt vann

Slik gjør du:

Smelt smør og avkjøl mens egg og sukker piskes til eggedosis. Rør inn det smeltede smøret i eggedosisen. Bland sammen kardemomme, potetmel og Semper fin miks og sikt inn i eggedosisblandingen, vend lett om til en glatt deig. Rør inn 2 ss kaldt vann. La deigen stå og hvile i 20-30 minutter. Legg en teskje med røre i varmt krumkakejern, klem sammen og stek til gylne kaker. Ta ut og form til «sigarer» rundt skaftet på ei sleiv, eller rull rundt et «krumkakehorn» eller legg over bunnen på et glass, sett en kopp over og avkjøl til du får en krumkake kopp/bolle.

Smultringer

Ca. 50 stk avhengig av tykkelse

  • 4 egg
  • 400 g sukker
  • 2 bokser seterrømme/Rørosrømme
  • 4 ts hornsalt rørt ut u litt vann
  • 2 ts kardemomme
  • Ca. 800 g hvetemel

Slik gjør du:

Visp eggedosis av egg og sukker. Bland rømme i eggedosisen. Rør i det tørre, rør lett. Bruker du kjøkkenmaskin, skal du røre melet så vidt inn. Hvis du rører deigen for mye blir den seig og vanskelig å kjevle ut. Deigen skal være litt klissete. Dekk til bakebollen og sett deigen kaldt natten over.

Smelt ca. 1 ½ kg smult i en jerngryte. Ha lokk i nærheten og hold deg unna vann (brannfarlig). Test om smulten er varm nok ved å stikke skaftet på en tresleiv ned i smulten. Når det putrer rundt tresleiva, er smulten passe varm.

Mens smulten blir varm, del deigen opp i mindre biter og kjevle hver bit ut til en leiv på 1–1½ cm tykkelse. Stikk ut smultringer med en smultringutstikker. Stek ikke mer enn 4-5 smultringer om gangen, det gir beste stekeresultat. Smultringene synker først før de kommer opp igjen. Snu smultringene med hjelp av skaftet på en tresleiv. Ta opp smultringene og legg dem på en rist kledd med kjøkkenpapir. Avkjøl og legg i poser eller tette bokser. Jeg oppbevarer smultringene i fryseboksen, tiner og varmer opp ved servering, blir som nystekte.

Mormors lussekatter

LUSSEKATTER: Lussekattene kan lages både melkefri og glutenfri. Foto: Wenche Andersen
LUSSEKATTER: Lussekattene kan lages både melkefri og glutenfri. Foto: Wenche Andersen

For glutenfri og melkefri, se egen oppskrift.

Dette er en oppskrift som har fulgt meg i mange år. Saftige, luftige/lette boller, enkelt å lage. Les gjennom hele oppskriften før du setter i gang. Dette er til ca. 20 boller (jeg lager ofte dobbel porsjon, fine å fryse).

Dette trenger du:

  • 1-2 g knust/støtt safran +1 ts sukker og 1-2 ss varmt vann til å løse opp safranen
  • Ca. 1 kg hvetemel, begynn med 900 g
  • 50 g gjær
  • 125-150 g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • ¼ ts salt
  • 5 dl melk
  • 1 egg (kan erstattes med ½ dl melk)
  • 150 g mykt smør
  • Eventuelt vispet egg til pensling
  • Rosiner til pynt

Slik gjør du:

Ha melk, smør og melis i en kasserolle, visp sammen og kok opp. Hell over i en bakebolle. Avkjøl blandingen til fingervarm. Rør gjæren ut i den fingervarme blandingen (eller smuldre gjæren i melet,). Tilsett knust/malt safran, hvetemel (begynn med 700 g), kardemomme og salt og elt sammen til en smidig glatt deig, som slipper bakebollen.

I stedet for å bruke hvetemel ved utbakingen, smør bakeborden og hendene med mykt smør, Ta deigen ut på bakebordet, elt sammen og del opp i ca. 20 biter og form til lussekatter. Sett bollene på bakepapirkledd stekebrett, dekk med et klede og sett (lunt) til heving i 1-1½ til luftig bakst. Pensle eventuelt med egg eller sukkervann før steking. Stek på midterste rille i varm stekeovn ved 225 grader i 10-12 minutter (steketid kan variere fra ovn til ovn og størrelse på lussekattene). Avkjøl på rist.

Glutenfrie lussekatter (eller hveteboller)

Melkefri bruk soyayoghurt.

Dette trenger du:

  • 1 boks kesam, eventuelt laktosefri lettrømme
  • 3 dl lunkent vann
  • 2 ss fiberhusk
  • 70 g (3 ss) Jytte mel
  • 1-2 g knust/støtt safran + 1 ts sukker og 1-2 ss varmt vann til å løse opp safranen
  • 1 ½ dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 50 g gjær
  • 6 ss rapsolje til baking eller annen nøytral olje
  • 1 ts salt
  • 1 pk (500 g) Semper finmel, eller annet glutenfritt mel

Slik gjør du:

Ha kesam/rømme i en arbeidsbolle og tilsett varmt vann (bruk kesamboksen, nesten full, den rommer 3 dl). Rør sammen. Tilsett fiberhusk og Jytte mel og la kjøkkenmaskinen gå i 5-8 minutter for å få en fin struktur på deigen. Blandingen skal nå være fingervarm. Tilsett safranblandingen, gjær, olje, salt, Semper mel, sukker og kardemomme. Elt godt sammen, dekk til og sett til heving 30 minutter.

Smør bakebordet og hendene med litt nøytral olje. Trill ut en lang pølse og del opp i passe biter til boller. Trill til runde boller og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk til og la heve i ca. 40 minutter. Pensle med egg, melk eller vann (det du tåler). Tilsett eventuelt litt sukker i melken/vannet for å få en gylden farge på bollene. Stek ved 225 grader på midterste rille i 12-15 minutter.