Norges eneste julekonservator: – Jeg synes det er leit om jula forsvinner før romjula starter

I midten av november så Geir Thomas Risåsen et ferdig pyntet juletre – det synes julekonservatoren ved Norsk Folkemuseum er for tidlig. Men når er det innenfor?

Det er desember og tid for årelange juletradisjoner, men hva er egentlig tradisjonene og har de sklidd helt ut? Norges eneste julekonservator, Geir Thomas Risåsen, synes mange pynter for tidlig til jul.

Ifølge Riåsen er julen delt inn i tre deler: Advent, julehøytiden (julaften og 1. juledag) og romjulen.

Advent er vente- og forberedelsestid, som starter søndagen nærmest 30. november, før høytiden.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Tyske tradisjoner i de tusen hjem

– Tidligere var adventstiden en fastetid med magrere kost før jul, for når høytiden kom, skulle man slå på stortromma. Dette ble praktisert i mange hjem helt til 60- og 70-tallet, forteller Norges eneste julekonservator.

Vi pynter hjemmene med adventsstake med fire lys, som en ukentlig nedtelling fram til jul. Adventsstjernen symboliserer Betlehemsstjerna, som lyste veien til Jesus for de tre vise menn.

– Både november og desember er mørke måneder. Både staken og stjerna blir lyspunkt i en mørk årstid, sier Risåsen, som forteller at tradisjonen kommer fra Tyskland.

Juletreet er også en tradisjon fra julenasjonen Tyskland, men det første treet omtales i Riga, dog av tyske kjøpmenn.

– Det første juletreet, som vi vet om, fant sted i Riga i år 1510. Det var tyske kjøpmenn som pyntet treet med kaker og frukt, til glede for barna som skulle høste dette, forteller konservatoren.

Etter hvert ble juletreet en protestantisk skikk, som kom til Norge i 1822. Men det tok over 100 år før det ble en tradisjon i de tusen hjem.

– På 1930-tallet ble juletre vanlig i det ganske land. Det var et gledespunkt i mørketiden.

Den gang pyntet man treet med hjemmelaget pynt, som flettede kurver, dorullnisser, lenker og norske flagg.

– Nå moderniseres treet stadig mer med matchende farger og er virkelig gjennomtenkt. Det er hver sin smak.

Risåsen forteller at tradisjonssett, skal ikke juletreet opp før lille juleaften eller morgenen på julaften.

– I år var det rekord. Jeg så det første pyntede juletreet fredag 13. november. For meg er det for tidlig.

Stadig flere inspireres av amerikansk tradisjon

Risåsen forteller at han er gammeldags og setter pris på adventstiden.

– Det er da vi skal forberede oss til julehøytiden, når julaften ringes inn klokken 17 og første juledag. Deretter kommer romjula, som varer helt til tjuendedag jul.

Julekonservatoren tror den tidlige pyntingen kommer fra USA, hvor de ikke har adventstid, men starter jula etter høytiden Thanksgiving, som feires den siste torsdagen i november.

– Jeg synes det er leit om jula forsvinner før romjula starter, fordi det pyntes for tidlig. Det er i romjula jula begynner, når familier samles og selskaper holdes. For meg varer jula helt til tjuende dagen, den 13. januar, og juletreet får stå helt til da, sier Risåsen som oppfordrer andre til å gjøre det samme.

Relatert