Saftig kalkun til Thanksgiving

Kalkunbryst serveres her med ovnsbakte poteter og valenciasalat - og Vår sin helt spesielle marshmallows- og kokossalat.

Beregn 170-180 g benfri kalkun og ca. 225 g kalkunbryst med ben per person. Se oppskriften på potetmos og saus nederst i artikkelen.

Tips: La kalkunkjøttet bli temperert før den settes i stekeovn, dvs la stå på kjøkkenbenken et en times tid før steking. Fryst kalkun må tines.

Tilberedning kalkun:

Gni kalkunbrystet inn med salt, pepper og tørkede urter, for eksempel knust estragon eller annen urteblanding. Pensle med litt smeltet smør eller olje. Stikk inn et steketermometer.

Stek ved 150 grader til steketermometeret viser 65-70 grader. Steketid avhengig av tykkelse, ca. 2 kg benfri kalkun, 1 ½-2 timer. Ha litt kyllingkraft/buljong i langpannen under steking.

Vår Staude sin marshmallows og kokos salat

Dette trenger du:

  • 3-4 dl rømme, eventuelt like deler rømme og vaniljekesam
  • ½ pose kokosmasse
  • Ca. 3 dl ananas i biter (eller hermetisk fruktcocktail/frukt i biter)
  • Marshmallows (½ pose eller litt mindre, klippes opp)
  • 2-3 klementiner i båter

Slik gjør du:

Bland lett sammen, hold igjen litt frukt og kokos til pynt sammen med granateplekjerner.

Wenche sin valenciasalat

Dette trenger du:

  • 1-2 epler
  • 1 stor appelsin
  • 1-2 pærer
  • 2-3 ringer ananas (hermetisk uten sukker)
  • Ca. 100 g blå druer
  • 100 g hasselnøtter eller valnøtter
  • Ca. 1 dl majones
  • Ca. 1 dl crème fraiche eller pisket krem
  • Saften av 1 appelsin
  • Litt sukker

Slik gjør du:

Skjær alt i terninger. Hakk nøttene. Rør sammen majones og crème fraiche og smak til med saft av appelsin og eventuelt litt sukker eller litt av laken fra hermetisk ananas. Bland sammen frukt og dressing. Dryss litt nøtter over ved servering.

Potetmos

Skrell og del 8-10 poteter i biter og kok møre i usaltet vann. Hell av kokevannet. Tilsett 2 ss smør og 2 dl melk eller matfløte. Mos til en grovmasse. Juster konsistens med eventuelt litt mer melk eller fløte. Smak til med salt.

Saus

Dette trenger du:

  • 2 ss brunt sukker
  • 3 ss bringebæreddik
  • Ca. 6 dl stekesjy fra kalkun/kyllingkraft
  • Ca. 3 dl rømme/crème fraiche
  • Salt, pepper

Slik gjør du:

Smelt brunt sukker (bli karamell). Tilsett bringebæreddik og kok inn til en tykk sirup. Tilsett i kraft og kok opp. Visp inn seterrømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens. Sausen kan gjerne stå og trekke ved lav temperatur (ikke koke) 1-1 1/2 time. Smak til sausen med salt og pepper før servering.

Ønsker du en magrere saus bruk litt mindre rømme og jevn med maisennamel rørt ut i litt kaldt vann rett før servering.

Relatert