Ratatouille - grønnsaksrøre fra Provence
Ratatouille er en utrolig smakfull rett. Server den gjerne med stekt torsk eller vegetar med kikerter og røde bønner.
Ratatouille kan gjerne lages 1 times tid før servering, slik at smakene får stå og modne sammen.
Dette trenger du:
- 1 aubergine
- 1-2 fedd hvitløk
- 1 squash
- 3 paprika (forskjellig farge)
- 1 boks hakkede tomater med fyldig smak (2 ½-3 dl) eller 4 modne flådde tomater
- 2-3 ss tomatpuré
- 1 grønnsaksbuljong terning
- 2 løk
- 2 ts tørket urtekrydder
- 1 laurbærblad
- 1-2 ts balsamicoeddik eller rødvinseddik
- Frisk basilikum
- Salt, grovmalt pepper
Slik gjør du:
Del grønnsakene opp i biter. Varm olje ved middels varme i en vid gryte eller panne med høye kanter. Tilsett grovhakket løk og la surre i 2-3 minutter til den er blank. Tilsett resten av grønnsakene og stek i 7-8 minutter. Tilsett flådde tomater delt i biter (eventuelt hermetiske tomater), tomatpuré, grønnsaksbuljong og urtekrydder. Kok opp og la småkoke i 20-30 minutter.
Smak til med salt, pepper, balsamicoeddik og 1-2 ss god olivenolje. Grovhakk/riv opp friske basilikumblader og dryss over rett før servering.
Torsk:
Beregn 150-175 g torskefilet per person.
Torsk i serveringsbiter kan legges over ratatouillen etter at den er smakt til. Dryss litt salt på torskestykkene og eventuelt litt sitron. Legg på lokk og la trekke 6-8 minutter, avhengig av tykkelsen på torskestykkene.
Torskebitene kan også stekes i egen panne med litt smør eller olje. Dryss med salt og legg eventuelt en skive sitron over hvert fiskestykke eller press litt sitron over. Stek 2-3 minutter på hver side. Anrett på toppen av ratatouillen.
Server eventuelt med ovnsbakte små poteter eller byggris/ris.