Dette er de beste drikkevarene til «hjemmejulebord»

Sommelier Liora Levi har valgt ut øl og akevitt, rød- og hvitvin, champagne - og en alkoholfri variant som er supergod til julematen.

Med seks uker igjen til jul og begrensede muligheter for å gå ut og spise slik vi er vant med i førjulstiden, er dette en fin tid å dykke ned i matmagasiner og teste ut alle de lekre oppskriftene man aldri har tid til å prøve seg på.

– Drikkevarene jeg har valgt ut denne gangen egner seg vel så godt til «vanlig » mat som til julemat, og like godt til hverdags som til fest, sier Liora Levi til God morgen Norge.

Vin til julemåneden

1. Hvitvin: Gysler Sandstein Riesling Trocken 2019, Rheinhessen, Tyskland, kr 169,90. (Basisutvalget, altså på de aller fleste Vinmonopolene).

– Dette er en saftig og frisk riesling som kan nytes som aperitiff eller til både ribbe, pinnekjøtt og lutefisk eller til svin og fjærkre, forklarer Liora Levi.

2. Rødvin: OMA Barbera d'Alba 2019, Piemonte, Italia, kr 174,50 (basis)

– Barbera-druen har lite tannin, men høy syre og er derfor velegnet følge til julemat som er både salt og fett. Ellers er denne god som kosevin, til pizza, pasta og hverdagsmat.

3. Champagne: Mailly Grand Cru Rosé Brut, Champagne, Frankrike, kr 459,90 (bestillingsutvalget)

– Det finnes alltid en god grunn til å drikke champagne, hevder Levi. Hun har denne gangen valgt en roséchampagne som er smaksrik med god fylde og som derfor passer til kraftigere matretter som ribbe, pinnekjøtt, fet og mager fisk og selvsagt til skalldyr.

4. Juleakevitt: Gullmunn Juleakevitt 2020, Oslo, Norge, 50 cl, kr 449,90 (bu)

Akevitt hører julen til vil mange påstå. Liora Levi har valgt ut en akevitt laget av den norske destillatøren Marthe Bøhn.

– Dette er en delikat og frisk juleakevitt som Marthe Bøhn har laget i samarbeid med Oslo Håndverks Destilleri, forklarer Levi, og fortsetter:

– Hun har selv plukket alle urtene som er brukt i akevitten på Bygdøy i Oslo og drikken har et lett feminint preg som gjør den til en flott inngangsport til damer som har lyst til å prøve seg på en akevitt eller to til maten. Med 38 prosent alkohol ligger denne akevitten også i det lavere sjiktet til akevitt å være.

5. Øl: Kinn Solsnu 2020, Vestlandet, Norge, 75 cl. kr 112,- (bu)

Mange synes det er godt med et øl til julematen. Om denne sier Liora Levi:

– Et friskt og lett fruktig øl med noe maltpreg og lang smaksrik avslutning. Dette er en helflaske med 7.5 prosent alkohol, så ta det rolig og nyt langsomt. Ypperlig følge til julemat og retter av pasta, svin og fjærkre.

6. Alkoholfritt: Sparkling Tea Blå, Danmark, 75 cl, kr 137,80 (basis)

Man må absolutt ikke drikke alkohol i julebordstiden. Hva med en alkoholfri og musserende drikke med preg av drue, sitrus, svart og grønn te?

– Denne danske drikken er frisk og fruktig på smak og egner seg til det meste av fisk og hvitt kjøtt. Husk at den skal serveres godt avkjølt, avslutter Liora Levi.

Relatert