Her tar TV 2-reporteren prostatasjekk på direkten

Hvert år får 5000 menn påvist prostatakreft. Likevel vegrer mange menn seg for å sjekke seg. Derfor sendte vi vår reporter til legen for å vise hvor raskt og smertefritt det som regel er.

Hvert år dør 18.000 menn av kreft, og cirka 1000 av disse dør av prostatakreft. November er måneden der vi menn må ta vår egen helse på alvor. Kreftforeningen har derfor lansert kampanjen #mennsnakkomdet.

I september tok TV 2-reporter Thuy My Do Thi livmorhalsprøve på direkten. Nå var det hennes kollega, Bjarte Ragnhildstveit, sin tur til å la seg sjekke på direkten.

Se hvordan det gikk øverst i saken.

Andreas Stensvold er kreftlege og avdelingssjef ved kreftavdelingen på Sykehuset Østfold. Han ble i år kåret til «årets kreftlege».

– Menn må tørre å snakke om sin egen helse, og de må tørre å la seg sjekke, sier Stensvold, og fortsetter:

– Prostatakreft kan være både snill og aggressiv, og det er den aggressive typen vi må avdekke tidlig.

For prostatakreft kan være dødelig. Hvert år dør tusen menn av det.

Stensvold hevder menn er for lite flinke til å oppsøke fastlegene sine og ta en test. Har man hatt prostatakreft i familien, bør man sjekke seg allerede fra 45-årsalderen.

Tør å ta ned buksa

Det er flere måter å sjekke seg på, men Stensvold mener den kliniske testen er best, etterfulgt av en blodprøve.

– En klinisk test, altså der man fører en finger i endetarmen og kjenner på prostatakjertelen, er den beste måten å avdekke prostatakreft. En blodprøve alene vil ikke alltid avdekke alt, sier Stensvold og fortsetter:

– Menn må lære å ta ned buksa når de er hos doktoren!

Tok sjekken på direkten

– Så hvordan gikk det med vår reporter som lot seg sjekke på direkten?

– Joda, det gikk fint det. Det var litt rart og uvanlig med en gang, men hele «operasjonen» gikk jo fort, bare ti sekunder, sier Bjarte.

SJEKKET SEG: TV 2s reporter fikk sjekket prostataen på direkten.
SJEKKET SEG: TV 2s reporter fikk sjekket prostataen på direkten. Foto: God morgen Norge

– Jeg er glad jeg har fått sjekket meg siden jeg har hatt prostatakreft i familien.

Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn i Norge, og det oppdages nærmere 5000 nye tilfeller hvert år.

Alfred Sælid (80) fikk påvist prostatakreft i 2014.

– Jeg kjente ingen symptomer, men min datter insisterte på at jeg skulle ta en legesjekk. Da fant fastlegen min en prostatakjertel som var større enn normalt, sier Sælid til God morgen Norge.

SNAKK OM DET: Ole Alexander Opdalshei fra Kreftforeningen (t.v.) og Alfred Sælid oppfordrer menn til å ta en prostatasjekk og snakke om det.
SNAKK OM DET: Ole Alexander Opdalshei fra Kreftforeningen (t.v.) og Alfred Sælid oppfordrer menn til å ta en prostatasjekk og snakke om det. Foto: God morgen Norge/TV 2

Sælid fikk da strålebehandling etterfulgt av hormonbehandling.

– Selve strålebehandlingen var ikke noe ubehagelig, men den påfølgende hormonbehandlingen tok litt på. Og det påvirker potensen, innrømmer han. Men etter hvert kom «systemet» tilbake for Sælid.

«Menn snakk om det»

Kreftforeningen har lang tradisjon med å løfte tema rundt menn og kreft i november. Med kampanjen «Menn snakk om det» håper de å skape mer åpenhet rundt seksuelle utfordringer etter kreftbehandling.

Kjente personar som Herman Flesvig, Kaveh Rashidi, Espen PA Lervaag, Erlend Elias, Nikolai Ramm og Dag Otto Lauritzen har alle engasjert seg i saken.

– 18 000 menn får kreft hvert år og de får senskader. Det påvirker hverdagslivet og det kan påvirke seksuallivet. Det å kunne snakke åpent om de type plagene man opplever er viktig, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.

– Menn må tørre å snakke om det, sier Opdalshei.

Se hele intervjuet fra God morgen Norge her:

Relatert