Ostekake med kremet topping
Wenche lager ostekake etter en amerikansk oppskrift. Kaken kan lages glutenfri og den bør settes kaldt etter steking.
Etter steking bør denne ostekaken settes kaldt minst 8-10 timer, gjerne 1 døgn, før servering. Holdbar i kjøleskapet 1 ukes tid.
Glutenfri: Bruk glutenfrie usøtede grove kjeks
Dette trenger du:
Bunn:
- 250 g havrekjeks/digestive kjeks
- 150 g mykt smør
- 1 ss brunt sukker
- 1 ts kanel (kan sløyfes)
Ostefyll:
- 800 g kremost naturell, romtemperert
- 1-1 ½ dl sukker (hvitt fint sukker)
- Frø av ½ vaniljestang
- 4 store egg
- Skallet av ½ sitron, kun det gule, finrevet
Topping:
- 3 dl crème fraiche (1 boks)
- Frø fra ½ vaniljestang
- 2 ss sukker (hvitt fint sukker) eller melis
- Finrevet skall av ½ sitron
- Eventuelt blåbær og bringebær eller druer til pynt og eventuelt et fint dryss melis på kaken rett før servering.
Slik gjør du:
Bunn: Knus kjeksen og bland med smeltet smør, sukker og kanel. Ha blandingen i en springform 24 cm, bunnen dekket med bakepapir. Press massen godt ned mot bunnen og litt opp på kantene. Sett formen i kjøleskapet, mens fyllet lages.
Varm stekeovnen til 170 grader.
Bland sammen myk kremost, sukker, frø fra ½ vaniljestang til en glatt masse. Tilsett ett og ett egg og finrevet sitronskall helt til slutt. Bland til en glatt masse og hell røren i formen med den avkjølte bunnen. Sett i varm stekeovn på nederste rille og stek i 35-40 minutter, ostekaken skal fortsatt være «skjelven/dissete» når den tas ut av stekeovnen (la stekeovnen fortsatt stå på). Sett ostekaken til avkjøling på en rist i ca. 15 minutter.
Topping: Bland sammen crème fraiche, sukker, finrevet sitronskall og skrap ut frøene av ½ vaniljestang. Fordel blandingen forsiktig over den avkjølte ostekaken i springformen, pass på at den forstekte ostekaken ikke sprekker.
Sett formen med kaken tilbake i den varme stekeovnen i 8 minutter. Avkjøl helt i formen, før kaken settes i kjøleskapet. La ostekaken stå i kjøleskapet minst 6-8 timer før den tas ute av formen. Dryss eventuelt toppen med et fint lag melis og server med frisk frukt eller bær.