Den beste tur-appen er gratis

TV 2 HJELPER DEG: Nye tinder og skjulte skatter. Det finnes tur-apper som skal vise deg veien til akkurat dette. TV 2 hjelper deg har testet fire av dem.

Tursøstrene Stine og Hege Schultz Heireng har i seks uker testet de fire turappene UT.no, Outtt, Norgeskart Friluftsliv og ViewRanger for TV 2 hjelper deg.

Hos alle appene får du forslag til turer du kan gå, og kart som viser deg veien og som kan brukes offline.

Les resultatet nederst i saken

– De er veldig forskjellige disse appene. Noen er ekstrem detaljerte og andre er lite detaljerte. Noen er enkle i bruk og andre er veldig vanskelig, forteller Hege.

Se TV 2 hjelper deg gratis på Sumo.

IVRIGE TURSØSTRE: I seks uker har Stine og Hege testet ut de ulike appene.
IVRIGE TURSØSTRE: I seks uker har Stine og Hege testet ut de ulike appene. Foto: Malene Drivenes/ TV 2 hjelper deg

Ulike styrker

Tor-Morten Grønli, Professor ved Institutt for teknologi på Høyskolen Kristiania, har også sett på appene.

– ViewRanger og Norgeskart Friluftsliv legger i større grad opp til at det er kartet som er fokus og så er funksjonene lagt oppå som flytende elementer. Det betyr at man må klikke litt mer rundt, og lære seg hva de forskjellige ikonene betyr før man finner frem til funksjonene, forteller Grønli.

Søstrene er enig i at ViewRanger og Norgeskart Friluftsliv utmerker seg som sterkest på kart.

Hos ViewRanger kan du bytte mellom ulike kart, noe som søstrene tidvis opplevde som litt forvirrende.

– Jeg visste ikke helt hvilket kart jeg skulle bruke. Så jeg sto på en topp og fikk veldig lite informasjon om hvor jeg var, men så kunne jeg bytte til et annet kart og da fikk jeg mye mer informasjon, forteller Hege.

Det ligger en del turforslag i appene hos Norgeskart Friluftsliv og ViewRanger.

– Men det er ikke turforslagene vi ble mest inspirert av, synes Stine.

Enkle å bruke og inspirerende turer

– UT.no og Outtt har et mer gjenkjennbart grensesnitt hvor de bruker knapper, funksjonalitet der du forventer å finne det, og er gjenkjennbart på tvers av det typiske uttrykket på plattformen, sier Grønli.

For søstrene var det disse to appene som inspirerte mest til å dra ut på helt nye turer.

– Outtt har veldig mange turforslag med veldig flotte bilder. Det gjør jo at man blir inspirert til å dra på tur. Den har en del klassiske forslag der vi bor, så det er kanskje ikke så mye nytt i nærområdet, men når man er på ferie og drar andre steder så har den veldig mange fine forslag, sier Stine.

Stine liker at Outtt også har merket av utsiktspunkt i kartet slik at du kan velge å gå til steder hvor du har fin utsikt.

Best og flest turer

Men appen som falt best i smak, og som i tillegg er helt gratis, er UT.no.

– UT.no er definitivt den appen som var enklest å sette seg inn i. Den er intuitiv og lett å forstå, den har ikke altfor mye funksjonalitet i appen som gjør at det er lett å navigere, og kartet er ganske kjent, sier Hege.

– Denne appen har gitt oss turtips til steder vi ikke visste om fra før, i tillegg til at den har mange turtips over hele landet, forteller Stine.

ViewRanger

Terningkast: 3

Pris: 249 kr/ året

Gode funksjoner som viser hvor du er. Flere kart inne i appen som du kan bytte mellom. Du kan også blant annet spore turen din, se forrige tur og laste inn andres turer. Veldig mange funksjonaliteter, men søstrene klarte ikke å dra nytt av alle disse da de var ute på tur og det opplevdes ikke som så lett tilgjengelig. En del turforslag, men ikke de som inspirerte mest. Som ren kartapp synes søstrene denne fungerte bra, men den var litt svak på å inspirere til nye turer.

Norgeskart Friluftsliv

Terningkast: 3

Pris: 59 kr/ året

Kan laste ned veldig detaljerte kart og du får mye informasjon. Søstrene følte dette var en app man må bli godt kjent med før man kan gå ut på tur. Den har en del turforslag, men ikke de beste forslagene. Som ren kartapp synes søstrene denne fungerte veldig bra, men den var litt svak på å inspirere til nye turer.

Outtt

Terningkast: 4

Pris: 299 kr., engangssum.

Spektakulære bilder av turene som inspirer til å komme seg ut. Gode turforslag som ligger inne i appen. Appen har merket utsiktpunkt i kart slik at du kan velge å gå til steder der du vet du får fin utsikt. Kartet er greit å bruke.

UT.no

BEST I TEST

Terningkast: 5

Pris: Gratis

Klart flest turforslag over hele landet. Mest intuitiv av alle appene. Enkel å laste ned, forstå og du kan bruke den nesten umiddelbart. Ikke så mange funksjoner i appen, noe som gjør det lett å navigere inne i appen. Kan finne både merkede og umerkede stier.

Relatert