Stekt flesk og duppe

Denne klassikeren lever fortsatt i beste velgående. Tilbehøret kan variere fra familie til familie. Her er Wenches versjon av denne retten.

Stekt flesk og duppe eller stekt flesk og dubbe. Navn og serveringsmåte varierer fra familie til familie og hvor i landet man kommer fra. Dette er min families oppskrift.

Denne tradisjonsretten kan vi finne på menyen til serveringssteder med tradisjons- og lokalmat. Flott at slike retter blir holdt i hevd. Hyggelig er det også at dere seere og også kollegaer i God morgen Norge ønsker seg denne retten. I dag er nok denne retten magrere enn det den var tidligere.

Duppe eller dubbe er sausen som serveres til flesket. Tradisjonelt blir sausen laget med stekefettet fra flesket, men i dag er det mange som lager en helt vanlig hvit saus med smør og mel og serverer til flesket. Tilbehøret kunne være gulrot eller kålrot eller begge deler. Den hvite sausen og kålrot sammen ble til kålrabistappe, noe sikkert mange kjenner til. Kokte poteter var en selvfølge og mange synes det smaker godt med tyttebærsyltetøy ved siden av.

Dette trenger du:

  • Ca. 500 g lettsaltet flesk i ½-1 cm cm tykke skiver

Hvit saus:

  • 2-3 ss stekefett fra flesket eller 2 ss smør
  • ½ hakket løk (kan sløyfes)
  • 3 ss hvetemel
  • 3-4 dl melk
  • Salt, pepper
  • Gressløk, persille

Slik gjør du:

Skjær svoren av flesket og skjær flesket i skiver. Stek gyllent og sprøtt på begge sider i varm panne med litt smør. Ta det opp og hold det varmt. Surr eventuelt finhakket løk i fettet som er igjen i pannen.

Rør inn hvetemel og spe med varm melk. Rør godt til en glatt saus. Kok opp og la trekke 8-10 minutter. Tilsett eventuelt hakket gressløk rett før servering.

Server med kokte poteter, skiver av kokt kålrot eller kålrotstappe. Serveres retten med kålrotstappe brukes den hvite sausen i sammen med kokt grovmost kålrot. «Drypp» eventuelt litt fleskefett over sausen ved servering.

Kålrotstappe, Wenches tradisjon til stekt flesk:

Noen bruker også gulrøtter og sellerirot sammen med kålroten.

  • 1 kålrot
  • vann, salt
  • 2-3 dl av den hvite sausen

Skrell kålrot og del i biter. Kok godt mør i lettsaltet vann, hell av kokevannet. Mos kålroten grovt opp, bruk en «stapper». Rør den moste kålroten inn i hvitsaus og smak til med salt, pepper og litt revet muskatnøtt.