– Seksualundervisning bør begynne i barnehagealder

GOD KVELD NORGE (TV 2): – Ingen vil bli en overgreper, sier programleder Gisle Gjevestad Agledahl (30). Likevel får mange unge jenter grensene sine tråkket over seksuelt.

Jenteprisen 2020 gikk til «Stine Sofie Stiftelsen» for sitt arbeid mot vold og overgrep mot barn.

Organisasjonen jobber med å ta vare på barn og unge som allerede er utsatt for overgrep, men sier til God kveld Norge at mye av deres arbeid også går ut på å forhindre at overgrep skjer for første gang.

Ada Sofie Austegard (t.v.) mistet datteren sin i den mye omtalte Baneheia-saken i år 2000. Her mottar hun jenteprisen sammen med Tone Vareberg (t.h.).
Ada Sofie Austegard (t.v.) mistet datteren sin i den mye omtalte Baneheia-saken i år 2000. Her mottar hun jenteprisen sammen med Tone Vareberg (t.h.). Foto: Maria Rypdal

God kveld Norge tok en prat med to av de andre nominerte, som begge er enige om at prisen gikk til en verdig vinner.

– Dette er åpenbart noe vi må gjøre noe med

Av 68 nominerte er Gisle Gjevestad Agledahl årets eneste mannlige. Han er programleder i NRK-serien «Innafor».

I serien har han episoden «Sex eller overgrep?», hvor han problematiserer den uklare grensen for når sex går fra å være noe hyggelig, til å bli noe den ene parten ikke har lyst til å være med på.

I tillegg til «Innafor», har Gisle Gjevestad Agledahl laget serien «Jævla homo» hvor han tok et oppgjør med fordommer knyttet til sin egen seksualitet.
I tillegg til «Innafor», har Gisle Gjevestad Agledahl laget serien «Jævla homo» hvor han tok et oppgjør med fordommer knyttet til sin egen seksualitet. Foto: Maria Rypdal

Han forklarer at selv om ingen ønsker å bli en overgriper, er det mange grunner til at det likevel skjer.

– Det handler om alt fra kjønnsroller og forventninger, til ren egoisme, sier Agledahl til God kveld Norge.

Han legger til at dersom det er alkohol inn i bildet, kan det være lett å overse tegn på at noen ikke vil ligge med deg.

– Det er noe som skjer når du er full og kåt som gjør at du må tenke deg om en ekstra gang før du ligger med noen, sier han.

I NRK-serien møter Gisle flere som har havnet i en situasjon der de uten å mene det, har tråkket over andres grenser.

Han mener at vi i alt for mange år har snakket om at jenter ikke skal gå lettkledd og full hjem fra byen for å slippe å bli voldtatt.

– Nå er det på tide at vi snur om på det, og heller forteller guttene våre at «disse tingene må du passe på for å ikke voldta».

Må snakke mer om sex og grenser

Sexolog og influenser, Iselin Guttormsen (33) har også engasjert seg i debatten om forebygging av overgrep. I podcasten «G-punktet» tar hun opp temaer om kropp, sex, kvinnesyn og identitet.

– Vi må se på de strukturelle verdiene som fortsatt får lov å pulsere i samfunnet. Kvinneverd, kvinnesyn, porno og alle disse tingene som bidrar til å legalisere en holdning mot kvinner som ikke er greit, sier sexologen til God kveld Norge.

Iselin Guttormsen forteller at hun tok til tårene da Stine Sofie Stiftelsen mottok Jenteprisen.
Iselin Guttormsen forteller at hun tok til tårene da Stine Sofie Stiftelsen mottok Jenteprisen. Foto: Maria Rypdal

En av de tingene hun jobber mest med som sexolog er en åpen dialog om sex.

– Seksualundervisningen er på god vei, men den kan definitivt bli bedre og jeg mener at den allerede skal skje i barnehagealder, sier 33-åringen.

Hun mener det bare skulle mangle at Stine Sofie Stiftelsen vant Jenteprisen.

– Det er snakk om barn, det er snakk om fremtidige generasjoner. Som mamma, som dame og som medmenneske så er det veldig rørende. Det å jobbe for at barna våre skal få en trygg fremtid, det er viktig, avslutter Guttormsen.

Relatert