Gulrotsuppe servert med halvgrove rundstykker

Smakfull suppe som er både gluten- og melkefri. Rundstykkene lages med gulrot og solsikkekjerner, se egen oppskrift for glutenfrie.

Oppskriften på rundstykker gir ca. 18 stykker. Deigen kan enkelt dobles.

Halvgrove rundstykker med gulrot og solsikkekjerner

Dette trenger du:

  • 5 dl lettmelk eller vann
  • 1 pk gjær
  • 4 ss olje
  • 2 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 2 gulrøtter (ca. 3 dl finrevet gulrot)
  • 350 g sammalt hvete, grov
  • 2 dl solsikkekjerner
  • 1 dl hvetekli
  • Ca. 500 g hvetemel
  • Solsikkekjerner eller havregryn til dryss

Slik gjør du:

Varm melken til den er fingervarm. Hell over i en bakebolle, smuldre gjæren i den lunkne melken, (tørrgjær tilsettes sammen med det tørre). Tilsett resten av ingrediensene i bakebollen og elt til du får en glatt, myk og smidig deig som slipper bakebollen. Dekk bakebollen med plast eller et klede og la deigen heve til dobbel størrelse.

Ha deigen ut på et melet bakebord. Del den i 16-18 like store emner og trill til boller. Sett med litt avstand på bakepapirkledd stekebrett. Dekk med et klede, og la etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Før steking, pensle med litt vann, og dryss over solsikkekjerner. Stek rundstykkene midt i ovnen på 225 grader i 10–12 minutter. Avkjøl på rist. Avkjøl helt før de legges i pose. Egner seg godt til frysing.

Glutenfrie rundstykker med gulrot og solsikkekjerner

Dette trenger du:

  • 1 ss fiberhusk
  • 3 ½ dl lunket vann eller melk
  • 2 ss rapsolje til baking
  • 5 dl glutenfri lys melblanding, eventuelt blandet med litt grovt glutenfritt mel/glutenfrie havregryn
  • 2-3 ss solsikkekjerner
  • 1 dl finrevet gulrot
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt

Slik gjør du:

Bland fiberhusk i lunkent vann og olje. Du vil få en geleaktig blanding. La det svelle i ca. 30 sekunder. Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle, tilsett fiberhusk blandingen, solsikkekjerner og revet gulrot. Elt til en glatt deig. Dekk til bakebollen med et klede og sett til heving ca. 1 time.

Smør bakebordet og hendene med litt rapsolje og del deigen opp i biter og trill til rundstykker. La etterheve i 20-30 minutter. Stek i varm stekeovn 200 grader i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.

Gulrot og ingefær suppe (fri for gluten og melk)

Dette trenger du:

  • 1 løk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2-3 ss olje
  • 6-7 gulrøtter
  • 1–3 ss finrevet/finhakket frisk ingefær (3 ss gir en sterk/hot suppe)
  • 2 ts spisskummen, malt
  • 1 ts koriander, malt
  • Eventuelt litt kajennepepper
  • Salt, pepper
  • Ca. 1 ½ l grønnsakkraft (sjekk eventuelt for gluten)
  • Saft av lime, sitron eller appelsin

Slik gjør du:

Rens og finhakk løk, hvitløk og ingefær og del gulrøtter i skiver/biter. Varm opp olje i en kasserolle, surr løk og hvitløk til løken er blank. Tilsett spisskum, malt koriander, ingefær og gulrøtter og la surre et par minutter før kraften tilsettes. Kok opp og la småkoke til gulrøttene er møre, 10-15 minutter.

Kjør suppen glatt med en stavmikser (se tips). Smak til med lime, sitron eller appelsin, salt, pepper, eventuelt mer kajennepepper eller chilipulver, spisskum og koriander. Ønsker du er mer mettende suppe tilsett kokosmelk/kokoskrem.

Tips: Ikke stavmikser, hell suppen i en sikt/dørslag og bruk en sleiv til å mose suppen igjennom silen til en glatt suppe.

Relatert