VIKTIGHETEN VED Å DELE: Peter Bubresko, Erlend Elias og Michael Andressen hyller venninne Christine Koht for sin åpenhet i ny bok.
VIKTIGHETEN VED Å DELE: Peter Bubresko, Erlend Elias og Michael Andressen hyller venninne Christine Koht for sin åpenhet i ny bok. Foto: God morgen Norge / NTB Scanpix / Instagram.

Hyller Kohts åpenhet: – Vil sprenge grenser

GOD KVELD NORGE (TV 2): Flere kjente profiler deler sine tanker om åpenheten til Christine Koht i ny bok.

Denne uken kom komiker Christine Koht med boken «Kohts bok», hvor hun åpner opp om en tid preget av rusmisbruk og psykisk sykdom.

Nå hylles hun av venner og kjente for sin åpenhet.

Håper folk ser forbi overskriftene

God morgen Norge-programleder Peter Bubresko (45) har vært nær venn av Koht og kona Pernille Rygg (57) i 18 år.

– Hun er en fantastisk venn. Jeg håper bare folk tar seg tid til å lese for å forstå at boka handler om så mye mer enn overskriftene i media, forteller han til God kveld Norge.

Bubresko ble kjent med Koht da han flyttet til Oslo og var forlover i bryllupet til komikeren.

– Jeg kjenner til alt innholdet i boka, så det var ingen overraskelser for meg der, forteller han.

Programlederen mener ærligheten til Koht vil kunne sprenge nye grenser.

– Det er det mest ærlige og modigste du vil lese i år, og vil på mange måter sprenge grenser rundt tabubelagte temaer, forteller han.

Christine Koht med rørende hilsen til moren

Gir håp til flere

TV-profil Erlend Elias Bragstad har kjent Koht i 15 år, og mener det er viktig at hun deler sine sterke opplevelser.

– Det fine med åpenheten til Christine er at det kan få noen der ute til å føle seg mindre alene og vise at det fortsatt er håp i det som kan virke vanskelig, forteller han.

GOD VENN: Erlend Elias har selv sett effekten av å dele når ting er vanskelig, og håper flere offentlige personer vil gjøre det samme. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GOD VENN: Erlend Elias har selv sett effekten av å dele når ting er vanskelig, og håper flere offentlige personer vil gjøre det samme. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

38-åringen forteller at han og Koht har hatt mange fine samtaler og at han hyller hennes valg om å dele.

– Når hun velger å gå ut med sin historie, så heier jeg veldig på det, forteller han, og legger til;

– Det er mange offentlige profiler som skal opprettholde en slags fasade på at alt er fint. Har man en stemme så er det viktig at man bruker den rett, understreker han.

Nå minnes han en tid med Koht før kreftsykdommen og håper på å se venninnen frisk så fort som mulig.

– Hun er en fantastisk venn med en fantastisk humor. Jeg har bedt mye og sendt mange meldinger, og håper inderlig at hun kommer seg tilbake igjen, avslutter han.

Kjenner seg igjen

Radioprofil og «Skal vi danse»-aktuelle Michael Andreassen, fikk oppleve en manisk episode med Christine Koht på nært holdt i 2017, noe som er beskrevet i boken.

HYLLER ÅPENHET: P4-profil Michael Andreassen har selv gått gjennom en tid som rusavhengig. Her med Christine Koht i 2017.
HYLLER ÅPENHET: P4-profil Michael Andreassen har selv gått gjennom en tid som rusavhengig. Her med Christine Koht i 2017. Foto: Instagram

I 2017 hadde duoen radiosendinger sammen på P4. For å beskrive en manisk episode som Koht kunne gå gjennom, forteller forfatter Joachim Førsund hvordan komikeren sendte en drøss med meldinger til Andreassen da hun ønsket å være med i sendingene.

– Det var under er av hennes maniske episoder. Det var helt greit da det foregikk og det er helt greit at det deles i boken, forteller han til God kveld Norge.

47-åringen har selv gitt ut bok om sin tid som alkoholiker og heier på åpenhet rundt rusavhengighet.

– Med min bakgrunn så stiller jeg meg veldig positiv til at hun velger å dele. Det viktigste er å bearbeide og jobbe med seg selv før det føles naturlig å fortelle det, sier han.

Radioverten ble godt kjent med Koht under innspillingtiden i P4 og forteller at han kjente til deler av problemene som Koht nå er åpen om.

– Det er bare bra og utrolig viktig at hun deler. Jeg er tilhenger av åpenhet, sier han.

Relatert