Mormors krydderkake og glutenfrie potetvafler

Wenche bruker sin mormors oppskrift i denne krydderkaken med tyttebær. Potetvaflene smaker like godt om du lager de søte eller salte.

Mormors krydderkake med tyttebær:

Dette trenger du:

  • 150 g smør
  • 3 egg
  • 275 g sukker
  • 2 ½ dl seterrømme
  • 2 ts ingefær
  • 2 ts kanel
  • 1 ts nellik
  • 2 ts bakepulver
  • 200 g hvetemel
  • 2 dl hele tyttebær (bruker du frosne bær tilsettes de rett i røren)

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 175 grader.

Smelt og avkjøl smøret til romtemperert. Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett smøret og rømmen i eggedosisen og visp lett sammen. Bland tyttebærene med 3-4 ss av hvetemelet, det gjør at tyttebærene ikke synker til bunns i kaken.

Bland sammen krydder, resten av melet og bakepulver og sikt inn i eggedosisen, rør sammen til en glatt deig. Vend så inn de melede tyttebærene. Fyll deigen i en godt smurt og strødd formkakeform eller brødform (2 liter), bunnen av brødformen dekket med bakepapir.

Stek kaken på nederste rille ved 175 grader i 50-60 minutter. Sjekk med kakenål/ukokt spagettipinne at kaken er gjennomstekt, ingen deig på kakenålen. Steketiden avhenger av type form som brukes.

Avkjøl kaken i 6-10 minutter før den hvelves på en bakepapirkledt rist. Krydderkaken kan fryses.

Glutenfrie potetvafler:

(Wenche prøvde med like deler rå og kokte poteter på sending. Best resultat ble det ved kun å bruke rå poteter)

Dette trenger du:

  • 600 g skrelte mandelpoteter
  • 2 egg
  • 2 eggeplommer
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ ts salt
  • Eventuelt 1 ss sukker
  • ½ ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker hvis du ønsker søte vafler

Slik gjør du:

Riv de rå potetene fint opp på et rivjern. Press sammen de revne rå potetene med hendene, eller bruk en sikt og press ut det du kan av vann/væske.

Bland de rå potetene sammen med egg, eggeplommer, crème fraiche og eventuelt krydder. Stek potetvafler i varmt vaffeljern til vaflene er gyllenbrune.

Tips: Henger vaflene i vaffeljernet , tilsett 1-2 ss rapsolje i røren.