Mormors krydderkake og glutenfrie potetvafler
Wenche bruker sin mormors oppskrift i denne krydderkaken med tyttebær. Potetvaflene smaker like godt om du lager de søte eller salte.
Mormors krydderkake med tyttebær:
Dette trenger du:
- 150 g smør
- 3 egg
- 275 g sukker
- 2 ½ dl seterrømme
- 2 ts ingefær
- 2 ts kanel
- 1 ts nellik
- 2 ts bakepulver
- 200 g hvetemel
- 2 dl hele tyttebær (bruker du frosne bær tilsettes de rett i røren)
Slik gjør du:
Varm stekeovnen til 175 grader.
Smelt og avkjøl smøret til romtemperert. Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett smøret og rømmen i eggedosisen og visp lett sammen. Bland tyttebærene med 3-4 ss av hvetemelet, det gjør at tyttebærene ikke synker til bunns i kaken.
Bland sammen krydder, resten av melet og bakepulver og sikt inn i eggedosisen, rør sammen til en glatt deig. Vend så inn de melede tyttebærene. Fyll deigen i en godt smurt og strødd formkakeform eller brødform (2 liter), bunnen av brødformen dekket med bakepapir.
Stek kaken på nederste rille ved 175 grader i 50-60 minutter. Sjekk med kakenål/ukokt spagettipinne at kaken er gjennomstekt, ingen deig på kakenålen. Steketiden avhenger av type form som brukes.
Avkjøl kaken i 6-10 minutter før den hvelves på en bakepapirkledt rist. Krydderkaken kan fryses.
Glutenfrie potetvafler:
(Wenche prøvde med like deler rå og kokte poteter på sending. Best resultat ble det ved kun å bruke rå poteter)
Dette trenger du:
- 600 g skrelte mandelpoteter
- 2 egg
- 2 eggeplommer
- 2 dl crème fraiche
- ½ ts salt
- Eventuelt 1 ss sukker
- ½ ts kardemomme
- 1 ts vaniljesukker hvis du ønsker søte vafler
Slik gjør du:
Riv de rå potetene fint opp på et rivjern. Press sammen de revne rå potetene med hendene, eller bruk en sikt og press ut det du kan av vann/væske.
Bland de rå potetene sammen med egg, eggeplommer, crème fraiche og eventuelt krydder. Stek potetvafler i varmt vaffeljern til vaflene er gyllenbrune.
Tips: Henger vaflene i vaffeljernet , tilsett 1-2 ss rapsolje i røren.