Smak av høst med lammefrikassé

Lammefrikassé er en klassiker. Server den med nykokte poteter og nyt!

Dette trenger du:

  • Ca. 800 g lammekjøtt uten ben eller 1,2 kg med ben
  • Bog eller stek delt i biter/skiver
  • Vann
  • Salt, pepper
  • 1 blomkålhode
  • 2 gulrøtter
  • 2 persillerøtter
  • 2 skiver sellerirot
  • Eventuelt andre valgfrie grønnsaker

Saus:

  • 7-8 dl kraft
  • 3 ss smør, mykt, se tips
  • 4 ss hvetemel
  • ½ -1 dl fløte eller rømme (kan sløyfes)
  • 1 dl hakket grønt (persille, gressløk og dill)
  • Salt, pepper
  • Smak til med presset saft av ½ sitron eller revet frisk pepperrot

Tips: Sausen kan også jevnes med hvetemel rørt ut i melk (meljevningen), smør piskes inn i kraften (før eller etter sausen er jevnet med meljevningen). Smør kan sløyfes for de som ikke ønsker det.

Slik gjør du:

Kok opp vann og legg i kjøttet, kok opp på nytt og skum. Dette for å få en klar kraft. Tilsett salt og pepper. Kok opp og la kjøttet trekke til det er mørt 40-50 minutter.

Rens og del grønnsakene opp i mindre biter. La gulrot, sellerirot, persillerot, eventuelt kålrot trekke med i gryten de siste 15-20 minuttene. Blomkål i buketter og eventuelt sukkererter legges i gryta de siste 4-5 minuttene. Ta opp kjøtt og grønnsaker og hold varmt.

Rør sammen mykt smør og hvetemel og visp inn i kraften. Kok opp og la sausen trekke 8-10 minutter. Visp inn rømme mot slutten av trekketiden. Legg tilbake grønnsakene i sausen. Smak til med salt, pepper og eventuelt sitron eller finrevet pepperrot og noen sukkerkorn.

Server med nykokte poteter.

Melkefri: Bruk Gryr (mekfri fløte erstatning fra Tine ) i stedet for fløte/rømme eller melk .

Relatert