MINNES BROREN: Søster Anja Bjørshol og bror Espen Mathias Behn på bibliotek Deichman Bjørvika under festivalen «En dag med Ari», i regi av Frode Saugestad.
MINNES BROREN: Søster Anja Bjørshol og bror Espen Mathias Behn på bibliotek Deichman Bjørvika under festivalen «En dag med Ari», i regi av Frode Saugestad. Foto: Wanja Sandø

Ari Behns bror skiftet navn: – Han sa alltid at jeg måtte bytte

GOD KVELD NORGE (TV 2): Kjente forfattere, familie og venner var samlet på en egen festival til ære for Ari Behn.

Åtte måneder har gått siden Ari Behn døde. Forfatteren og kunstneren ble 47 år gammel.

Fredag var norske forfattere, familie og venner samlet på Deichman Bjørvika for å hedre Ari Behn og hans forfatterskap. Både søster Anja Bjørshol (45) og forfattere som Åsne Seierstad (50) leste opp verk skrevet av eller dedikert til han.

– Du hører Ari i alt her, så det var veldig fint. En skikkelig gledesfølelse for meg hvertfall, forteller bror Espen Mathias Behn.

HYLLEST: Artist Sondre Lerche (38) fremførte en låt av Bob Dylan som han dedikerte til Ari Behn.
HYLLEST: Artist Sondre Lerche (38) fremførte en låt av Bob Dylan som han dedikerte til Ari Behn. Foto: Wanja Sandø

Navnebytte

Savnet etter broren er sterkt. Derfor synes de det er fint å se at han lever videre i det arbeidet han gjorde som forfatter og kunstner.

– Man er fortsatt i en prosess, og han vil alltid være sterkt savnet. Vi er utrolig takknemlige for at han har såpass mye som lever. Det holder oss gående, forteller Anja.

Etter jul valgte også Espen å bytte navn, og tok etternavnet hans avdøde bror hadde.

– Ari sa alltid at jeg måtte bytte, også har jeg liksom aldri gjort det. Det er jo basically for å hedre han. Jeg er døpt Espen Mathias Bjørshol, men nå heter jeg Espen Mathias Behn, forteller han.

Søster Bjørshol, som har holdt på navnet sitt, støtter navnebyttet til broren.

– Han ville blitt utrolig glad. Det er veldig fint, og det føler jeg er veldig riktig, at du tok det navnet nå, sier hun.

Et sterkt øyeblikk fra bisettelsen i januar var da Espen fortalte at storebroren aldri rakk å bli onkel til hans kommende sønn. Da han ble født bare måneder etter, ble han oppkalt etter Ari.

– Det føles veldig fint. Vi er veldig glade, stolte og fornøyde med vårt nye barn som heter Mikael. Han er oppkalt etter Ari, fortalte Espen Mathias Behn til God kveld Norge.

For sønnen hans har fått Aris mellomnavn, som nettopp er Mikael.

– Mikael skal få høre mye om onkelen sin selv om han ikke får møtt han. Det blir bra.

– Sa han skulle vært i krigen

Venn og forfatterkollega gjennom 20 år, Åsne Seierstad (50), var til stede for å hedre Ari Behn. Hun stod selv på scenen og leste en av hans tekster.

– Når jeg nå skulle gjøre dette, så blir det så mange spørsmål som har dukket opp. Hva var det som skjedde? Det er veldig vanskelig å forholde seg til egentlig, forteller hun til God kveld Norge.

SNAKKET OM VERDEN: Åsne Seierstad forteller at Ari Behn var veldig interessert i hennes historier fra krig.
SNAKKET OM VERDEN: Åsne Seierstad forteller at Ari Behn var veldig interessert i hennes historier fra krig. Foto: Wanja Sandø

Seierstad er særlig kjent for dokumentariske bøker med skildringer av hverdagslivet i krigs- og konfliktområder, som hun selv også har fått oppleve på nært hold i sin tid som krigsreporter.

Dette var også et tema som vekket nysgjerrighet og interesse hos Ari Behn i samtaler dem i mellom.

– Det var en ting Ari sa; at han skulle vært i krigen. Han var en person som ønsket at livet skulle utvides og være veldig stort, det vanlige var ikke nok. Han søkte hele tiden nye erfaringer, sier Seierstad, og fortsetter:

– Med meg snakket vi veldig mye om verden, med andre ville han snakke mye om litteratur, dikt eller andre ting, forteller hun.