Bestemors krydderkake med karamellsaus

Christer Rødseth deler sin bestemors oppskrift på en fantastisk krydderkake. Du får også oppskriften på en nydelig toast med kantareller.

Dette trenger du til krydderkaken:

  • 200 g mykt smør
  • 250 g sukker
  • 2 stk egg
  • 1 ts kanel
  • 1 ts nellik
  • 1 ts kardemomme
  • 2 ts bakepulver
  • 200 g hvetemel
  • 1 ½ dl melk

Slik gjør du:

Rør sammen mykt smør og sukker. Tilsett ett og ett egg og visp sammen. Bland sammen alt det tørre og rør lett inn vekselsvis med melken i smør og eggeblandingen. Fyll i smurt form, 24 cm (dekk gjerne bunnen med bakepapir). Stek i varm stekeovn 170 grader nederste rille 40-45 minutter. Avkjøl i formen.

Dette trenger du til karamellsausen:

  • 100 g sukker
  • 1 ss vann
  • 50 g smør
  • 100 g kremfløte
  • Liten klype flaksalt

Slik gjør du:

Kok sukker og vann til en gylden karamell, uten å røre i massen, vend bare på kasserollen en gang imellom. Trekk kasserollen vekk fra platen og rør straks inn smør og tilsett fløte. Litt etter litt til en jevn gylden saus. Smak til med litt maldonsalt.

Server kaken med karamellsaus og pisket seterrømme.

Oppskrift kantarelltoast:

  • 1 -2 skiver surdeigsbrød eller annet brød du har (brødet trenger ikke være ferskt)
  • 1 ss nøytral olje
  • 1 ss smør
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 liten sjalottløk
  • Ca. 200 g renset kantarell (annen sopp kan også brukes)
  • 1 eggeplomme
  • 2 ss revet parmesan eller annen hard/fast hvitost
  • Salt til smak

Slik gjør du:

Rist/stek brødskiven i en tørr panne Ta ut brødet og varm opp pannen med olje. Tilsett kantarellene og stek på høy temperatur. Tilsett knust hvitløksfedd og smør. La det steke i 1-2 minutter og smak til med litt salt. Anrett toasten med stekte kantareller og topp med eggeplomme og revet ost og gjerne tomater i båter eller skiver .