PÅ VENT: Skuespiller Gjermund Gjesme (26) har måttet legge karrièren i USA på vent.
PÅ VENT: Skuespiller Gjermund Gjesme (26) har måttet legge karrièren i USA på vent. Foto: Wilson Webb
USA-Valget

Norsk skuespiller om valget i USA: – Jeg ser vennene mine ute i gatene hver dag

GOD KVELD NORGE (TV 2): Skuespiller Gjermund Gjesme (26) hastet hjem til Norge da koronasituasjonen i USA var på sitt verste. Nå er han vitne til den politiske uroen fra kjellerleiligheten til foreldrene hjemme i Norge.

Skuespiller Gjermund Gjesme (26) har vært bosatt i USA i åtte år. Neste uke skulle han vært på sin første storpremiere til en ny spillefilm, og på siden skulle han stått i gatene under valgkampen. Slik ble det ikke.

– Jeg tenkte ikke så langt fremover da jeg kastet meg på et fly i all hast, forteller Gjesme.

26-åringen var bosatt i episenteret New York, og i midten av mars fikk han beskjed fra bekymret familie om å komme hjem. Lite visste han den gang at det skulle bli umulig å komme seg inn igjen i USA.

Engasjert

Det nærmer seg presidentvalg i USA, og flere tar til gatene for å ytre sine meninger.

Forrige uke ble en person skutt og drept da tilhengere av president Donald Trump og motstandere støtte sammen i Portland i Oregon.

Gjesme engasjerer seg sterkt i den amerikanske politikken, men må nå være vitne til det hele på avstand.

– Jeg ser alle vennene mine i USA som er ute og demonstrerer i gatene hver dag. Det eneste jeg tenker nå er at jeg skulle vært der med dem, forteller han.

Første rolle i amerikansk spillefilm

26-åringen fra Oslo har en av hovedrollene i sin første amerikanske spillefilm «Odd Man Rush», som har premiere neste uke. Filmen er produsert av den Oscar-nominerte produsenten, Howard Baldwin.

Gjesme i action under innspillingen av filmen Odd Man Rush. F.v.: Trevor Gretzky, Gjermund Gjesme, Dylan Playfair og Kazy Tauginas.
Gjesme i action under innspillingen av filmen Odd Man Rush. F.v.: Trevor Gretzky, Gjermund Gjesme, Dylan Playfair og Kazy Tauginas. Foto: Wilson Webb.

Filmen omhandler en amerikansk ishockeyspiller som forlater proffdrømmen i USA til fordel for en karriere i Sverige. Gjesme har rollen som profesjonell hockey-spiller og bestekompisen «Gabbe» i filmen.

– Jeg var ikke spesielt skøytevant fra før. De siste fem ukene før opptak tilbragte jeg stort sett på Gressbanen med nyinnkjøpt puck og kølle, sier Gjesme latterfull.

Gjesme tilbrakte fire uker på innspilling i Upstate New York, med både svensker, dansker og amerikanere.

– Det var amerikanere som spiller svensker, med vekslende hell, forteller han.

Bygge en karriere i Norge

26-åringen flyttet til USA for å studere skuespill, og etter åtte år i landet er det nå rart å måtte bygge et liv og en karriere i hjemlandet.

– Det er selvfølgelig utrolig kjipt å miste sin første skikkelige rød løper i USA, forteller han, og legger til:

– Balansen blir å forsøke å holde jernet litt varmt i karrieren jeg har i USA, samtidig som jeg så smått begynner å bygge et liv her i Norge så lenge, sier Gjesme.

Gjesme har hatt roller i blant annet «Neste sommer» og den kommende norske netflixfilmen «Kadaver».

Relatert