Unngå disse økonomiske tabbene som student

Ekspertenes beste sparetips til deg som lever på studentbudsjett.

Rekordmange søkere har i år fått tilbud om studieplass ved norske universiteter og høyskoler, og som student må man belage seg på en hverdag med litt trang økonomi.

Men heldigvis finnes det enkle råd man kan følge for å få endene til å møtes.

Studentvennlig mat

Karen Elene Thorsen (23), bedre kjent som @fattig.student på Instagram, har bygget karriere på å dele billige, sunne og enkle oppskrifter på sosiale medier.

– Som student fant jeg ut at mat var den eneste faste utgiften jeg kunne gjøre noe med, sier 23-åringen til God morgen Norge.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Og hvis man bare tar seg tid til å planlegge, er det mye penger å spare. Ifølge Thorsen bør man alltid ha en handleliste, gjerne for hele uka, før man går i butikken.

– Det jeg har spart mest på er å slutte å kaste mat. Hvis jeg skal ha tomatsuppe på mandag, vet jeg at jeg får rester av det tirsdag. Da planlegger jeg å bruke de restene for eksempel i lasagne, pizzasaus eller bolognese.

TOMATSUPPE: Rester kan brukes til å lage lasagne, bolognese eller pizzasaus.
TOMATSUPPE: Rester kan brukes til å lage lasagne, bolognese eller pizzasaus. Foto: Instagram @fattig.student

Man trenger slettes ikke leve på knekkebrød og nudler bare fordi man har litt mindre å rutte med.

– Selv om du ikke har så mye penger på konto, må du likevel ta deg råd til fisk, grønnsaker og grove kornprodukter. Så lenge du utnytter ingrediensene til det fulle, så har du råd til det, forklarer Thorsen.

Det finnes en rekke måter å gi gamle råvarer nytt liv på. Har man for eksempel tørre brødrester, anbefaler Karen Elene Thorsen å bruke dem til å lage krutonger, arme riddere eller fiskegrateng.

Og brune bananer kan fryses ned, for så å brukes i smoothie, bananbrød eller bananpannekaker. Selv skrotter og skall kan brukes, for eksempel til å koke kraft.

BRUNE BANANER: Kan brukes til å lage muffins, brød eller pannekaker.
BRUNE BANANER: Kan brukes til å lage muffins, brød eller pannekaker. Foto: Instagram @fattig.student

Når det gjelder mat i kantinen, har Thorsen en klar oppfordring:

– Unngå for all del å kjøpe mat i kantina. Ta med matpakke, og da gjerne en matpakke du har lyst på, så du unngår å bli fristet av andre ting.

Lei ut og kjøp brukt

Selv om man får stipend og studielån, kan det være en fordel å ta seg en deltidsjobb for å få litt mer i inntekt. Hvis man ikke blir ansatt noe sted, kan man gjøre småjobber privat, for eksempel sitte barnevakt eller vaske.

– Som student kan du ta på deg småjobber hjemme hos folk for 6000 kroner skattefritt, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl til God morgen Norge.

ØKT INNTEKT: Lei ut ting eller gjør småjobber, anbefaler forbrukerøkonom Silje Sandmæl.
ØKT INNTEKT: Lei ut ting eller gjør småjobber, anbefaler forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Camilla Blok/ God morgen Norge

Hun poengterer også at utleie av ting som telt, ski eller sykkel kan bidra til økt inntekt.

– Du kan leie ut ting for 10 000 kr i året skattefritt.

Også kjøp og salg av brukte ting er en fin måte å spare penger på, ifølge Sandmæl. Alt fra pensumbøker til møbler og klær kan man få i god stand brukt.

Andre sparetips

  • Lag budsjett.
  • Ikke ta med bankkort på byen.
  • Gå gjennom abonnementene dine.
  • Benytt deg av studentrabatter.
  • Arranger middagsgrupper.
  • Bytt klær med venner

Relatert