Fyll opp fryseboksen med vaniljeboller

Dette er sommerbakst til glede for små og store. Bollene kan enkelt gjøres både melkefri og glutenfri.

Disse vaniljebollene er laget med kremet fyll.

For glutenfri bruker du det glutenfrie melet du liker å bake med. Ved utbaking av glutenfri deig, smør benkeplaten og hendene med smør eller olje. For melkefri erstatter du melk med vann og smør med margarin uten salt og melk.

Best resultat får du om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok. Elter du for hånd, elt sammen deigen 10-15 minutter.

Dette trenger du:

  • Ca. 550 g hvetemel (begynn med 450 g)
  • 75-100 g sukker, ca. 1 dl (velg selv hvor søte du vil ha snurrene)
  • 1 pakke gjær, fersk eller tørrgjær
  • 1 ts kardemomme
  • ½ ts salt
  • 5 dl melk
  • 100 g mykt smør i terninger

Fyll:

  • 60 kremost, naturell myk/romtemperert
  • 70 g mykt/romtemperert smør
  • 1 ½ dl fint sukker eller melis
  • 2 ss vanilje sukker

Slik gjør du:

Ha alt det tørre i bakebollen, begynn med 450 g hvetemel. Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melken til fingervarm (ca. 35 grader). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye. Elt deigen i kjøkkenmaskin i 12-15 minutter. Tilsett mykt smør, 1- 2 ss av gangen. Elt deigen til alt smør er eltet inn og elt videre i ca. 10 minutter, til deigen slipper bakebollen. Dekk til bakebollen og sett til heving i minst 1 time, gjerne 1 ½ time.

Mens deigen heves pisk sammen alt til fyllet til en glatt masse.

Smør gjerne hendene og bakebordet med litt smør i stedet for å bruke mel til utbaking. Elt sammen den ferdig hevede deigen å kjevle ut til en tykkelse på 1–1 ½ cm, til den nesten dekker en langpanne. Smør fyllet på deigen og brett den dobbelt. Klapp den ut med hendene. Del i strimler og snurr/knyt sammen til en «bolle». Legg på bakepapirkledd stekebrett.

Dekk bollene på stekebrettet med et klede og la heve i 45-50 minutter. Stek i varm stekeovn 225 grader på midterste rille i 12-14 minutter. Følg med, stekeovnene er forskjellige. De ferdigstekte knutene skal være lys gylne.

Avkjøl på rist . Pensle med smeltet smør og dypp i fint sukker før servering. Skal bollene fryses pensles de med smør og dyppes i sukker etter tining og før servering.