Desta og Wenche sin salatbonanza

Wenche gir Desta hjelp til å piffe opp sin salat. I tillegg får du oppskrifter på caprese, gresk salat og en smakfull tzatziki.

Det bugner av gode råvarer på kjøkkenet til Wenche i dag. Her får du tre knallgode salatoppskrifter. Se egen oppskrift for tzatziki.

Oppskrift Desta salat:

Dette er basen: Finsnittet salat, tomater i båter, slangeagurk i biter, finsnittet vårløk, finhakket rødløk (legg i iskaldt vann i 30-40 minutter, gir litt mildere smak), maiskorn fra boks, salt og olivenolje.

For ekstra smak: Tilsett ost i terninger (Valdres beta/fetaost), strimlet rå gulrot, lettkokte buketter av brokkoli, kokte poteter i biter, kylling/skinke eller kokt/ovnsbakt laks/ørret. Tzatziki: Se egen oppskrift.

Oppskrift Caprese (italiensk lunsjsalat):

  • 4-5 smakfulle, norske tomater, gjerne forskjellige typer/farger
  • 2 stk fersk mozzarella (i lake)
  • Frisk basilikum
  • Olivenolje
  • Sødmefull og god balsamicoeddik
  • Flaksalt og kvernet pepper
  • Kan ev toppes med tynne kiver spekemat

Fremgangsmåte: Skjær tomatene i skiver, båter eller passende biter. Legg tomatene over på et fat. Riv mozzarella i 3-4 biter og legg hele osten oppå tomatene. Ringle over godt med olje og drypp over balsamico. Dryss over flaksalt og kvernet sort pepper. Avslutt med grovhakket/revet basilikum.

Tips:

Begynn med å lage tzatsiki og før du fortsetter med gresk salat.

  • Oppskriftt tzatziki:

  • 5 dl gresk yoghurt eller tykk matyoghurt
  • ½ slangeagurk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • ¼ ts salt
  • 1 ss ekstra virgin olivenolje
  • 1-2 ts sitronsaft
  • ½ ts sukker eller honning
  • 2 ss finhakket frisk mynte

Fremgangsmåte: Skrell agurken, riv den grovt, dryss på litt salt og la den ligge og renne av seg i et dørslag i 20-30 minutter. Klem/press væsken ut av agurken. Bland agurken i yoghurten. Smak til med finhakket hvitløk, eventuelt litt mer salt, olivenolje, sukker og mynte. La gjerne tzatziki stå å trekke smak et par timer før servering.

Oppskrift gresk salat:

  • Hjertesalat
  • 3-4 mellomstore norske tomater
  • ½ slangeagurk
  • 1 rødløk
  • 1 grønn paprika
  • 8-10 sorte oliven
  • 150 g fetaost hel bit som deles grovt opp
  • 1 ss tørket oregano

Dressing:

  • 1 ½ dl kaldpresset olivenolje
  • ½ dl vineddik

Fremgangsmåte: Del grønnsakene i biter og hell over dressing. Bland alt det grønne lett sammen med fetaost i en stor bolle. Dynk med olivenolje. Om ønskelig kan 1 ss presset sitronsaft eller balsamicoeddik blandes i olivenoljen. Dryss rikelig med oregano (tørket eller frisk) over det hele.

Det blir ofte servert litt brød som tilbehør til salaten.