Desta og Wenche sin salatbonanza
Wenche gir Desta hjelp til å piffe opp sin salat. I tillegg får du oppskrifter på caprese, gresk salat og en smakfull tzatziki.
Det bugner av gode råvarer på kjøkkenet til Wenche i dag. Her får du tre knallgode salatoppskrifter. Se egen oppskrift for tzatziki.
Oppskrift Desta salat:
Dette er basen: Finsnittet salat, tomater i båter, slangeagurk i biter, finsnittet vårløk, finhakket rødløk (legg i iskaldt vann i 30-40 minutter, gir litt mildere smak), maiskorn fra boks, salt og olivenolje.
For ekstra smak: Tilsett ost i terninger (Valdres beta/fetaost), strimlet rå gulrot, lettkokte buketter av brokkoli, kokte poteter i biter, kylling/skinke eller kokt/ovnsbakt laks/ørret. Tzatziki: Se egen oppskrift.
Oppskrift Caprese (italiensk lunsjsalat):
- 4-5 smakfulle, norske tomater, gjerne forskjellige typer/farger
- 2 stk fersk mozzarella (i lake)
- Frisk basilikum
- Olivenolje
- Sødmefull og god balsamicoeddik
- Flaksalt og kvernet pepper
- Kan ev toppes med tynne kiver spekemat
Fremgangsmåte: Skjær tomatene i skiver, båter eller passende biter. Legg tomatene over på et fat. Riv mozzarella i 3-4 biter og legg hele osten oppå tomatene. Ringle over godt med olje og drypp over balsamico. Dryss over flaksalt og kvernet sort pepper. Avslutt med grovhakket/revet basilikum.
Tips:
Begynn med å lage tzatsiki og før du fortsetter med gresk salat.
Oppskriftt tzatziki:
- 5 dl gresk yoghurt eller tykk matyoghurt
- ½ slangeagurk
- 2-3 fedd hvitløk
- ¼ ts salt
- 1 ss ekstra virgin olivenolje
- 1-2 ts sitronsaft
- ½ ts sukker eller honning
- 2 ss finhakket frisk mynte
Fremgangsmåte: Skrell agurken, riv den grovt, dryss på litt salt og la den ligge og renne av seg i et dørslag i 20-30 minutter. Klem/press væsken ut av agurken. Bland agurken i yoghurten. Smak til med finhakket hvitløk, eventuelt litt mer salt, olivenolje, sukker og mynte. La gjerne tzatziki stå å trekke smak et par timer før servering.
Oppskrift gresk salat:
- Hjertesalat
- 3-4 mellomstore norske tomater
- ½ slangeagurk
- 1 rødløk
- 1 grønn paprika
- 8-10 sorte oliven
- 150 g fetaost hel bit som deles grovt opp
- 1 ss tørket oregano
Dressing:
- 1 ½ dl kaldpresset olivenolje
- ½ dl vineddik
Fremgangsmåte: Del grønnsakene i biter og hell over dressing. Bland alt det grønne lett sammen med fetaost i en stor bolle. Dynk med olivenolje. Om ønskelig kan 1 ss presset sitronsaft eller balsamicoeddik blandes i olivenoljen. Dryss rikelig med oregano (tørket eller frisk) over det hele.
Det blir ofte servert litt brød som tilbehør til salaten.