Wenches skagensmørbrød

Det blir aldri feil med et klassisk skagensmørbrød. Her serveres det med sursøt slangeagurk og syltet rødløk.

Bruk raust med reker og eventuelt sjøkrepshaler i skagenrøren.

Dette trenger du:

  • 500-600 g rensede reker eventuelt 4 sjøkrepshaler (kan erstattes av krabbe eller dampede blåskjell)
  • 4 ss crème fraiche
  • 4 ss majones
  • 1 ss sennep
  • ½ finhakket sjalottløk
  • Saft av ½ sitron
  • Salt, pepper
  • Fersk gressløk
  • 4 skiver lyst brød, gjerne surdeigsbrød
  • Smør til steking av brødet
  • Garnityr: Salat, sitron, dill/gressløk, agurksalat, eventuelt syltet rødløk, finrevet pepperrot.

Syltet rødløk:

Begynn med å lage syltet rødløk. Skjær rødløk i tynne skiver. Kok opp 1 dl eddik, 1 dl vann og 2 dl sukker og hell over løken. Dette kan gjøres god tid i forveien. Holder seg i kjøleskapet i 3-4 uker.

Agurksalat:

  • ½ slangeagurk
  • ½ ts salt
  • ½ ss nøytral olje
  • ½ ss eddik
  • Pepper
  • 1-2 ts sukker
  • Sennep

Skyll agurken og fjern eventuelt skall med en potetskreller. Høvle agurken i tynne skiver/strimler med hjelp av en ostehøvel. Dryss på salt og la agurkskivene stå med saltet i 10-15 minutter. Hell av noe av vannet som har dannet seg. Bland sammen olje, eddik og pepper og smak til med sukker og eventuelt sennep. Hell laken over agurkskivene og vend lett om med hjelp av to gafler. La salaten stå og trekke minst 10 minutter før servering.

Slik gjør du:

Rens reker eventuelt krabbe og damp eventuelt blåskjell. Rør sammen crème fraiche og majones, tilsett finhakket mild løk og smak til med sitronsaft, sennep, salt og pepper. Tilsett halvparten av de rensede rekene og finhakket dill. Smak til. Rist brødet i stekepanne med litt smør.

Anrett retten før servering. Legg salat på de ristede skivene, legg over rekesalaten, dryss over resten av rekene og anrett med ønsket garnityr og tilbehør.