Gladkokkens fiskesuppe

Gladkokken Jan Henrik Syversen lager en nydelig fisk- og skalldyrsuppe med kokosmelk.

Denne oppskriften er signert Jan Henrik Syversen, bedre kjent som Gladkokken. Lag gjerne din egen fiskekraft. Oppskriften er til 6 personer.

Dette trenger du:

  • 1 nett blåskjell
  • 800 gram reker
  • 400 gram laks
  • 600 gram torseloin
  • 2 stk rød chili
  • 2 stk sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 ts sukker
  • 2 dl hvitvin
  • 2 bokser kokosmelk
  • 50 gram smør
  • 1 liter skalldyrskraft
  • 1 stk sitron
  • Fersk koriander
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Start med å skylle og vaske blåskjellene godt. Kast de som er ødelagte eller ikke lukker seg når de er over vannet. Finn frem en stor kjele og tilsett smøret. Finhakk sjalottløk, chili med frø og hvitløk. Surr i smøret i 5 minutter på middels varme. Tilsett tomatpuré og sukker og stek videre i 2-3 minutter. Skru opp varmen, tilsett blåskjellene og rør godt rundt i kjelen. Tilsett hvitvinen og sett på lokket. Nå tar det ca. 5 minutter før blåskjellene er ferdige.

Etter ca. 5 minutter har alle blåskjellene åpnet seg og er ferdige. Det er viktig at hvitvinen koker/damper blåskjellene ordentlig. Så hvis varmen ikke er høy nok kan det ta noe lenger tid. Fisk opp alle blåskjellene og legg i en bolle til senere. Tilsett begge boksene med kokosmelk og la småputre i 10 minutter. Hell opp i skalldyrskraften. (Se egen oppskrift). Kok videre i ca. 20 minutter. Smak til med sitronsaft, salt og pepper for å få en bra balanse på suppen. Kjør glatt med en stavmikser.

Skrell rekene og kutt opp fisken i passende store biter. Jeg pleier å ta fisken sous vide hver for seg på 55 grader i 20 minutter, hvis ikke tilsetter man fisken i den varme suppen 5-10 minutter før servering. Start med å legge en del blåskjell i bunn av hver tallerken eller tilbake i kjelen. Legg oppi fisken og avslutt med å pynte med godt med reker og litt koriander. Nå kan du nyte en deilig og god fiskesuppe!

Skalldyrskraft på reker:

  • Rekeskall
  • 1 ts hel pepper
  • 1 stk løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 1,2 liter kaldt vann

Ta en kjele og sett på høy varme. Tilsett nøytral olje og varm opp. Tilsett alt rekeskallet og rør godt rundt. Stek skallene i et par minutter før du tilsetter løk, hvitløk og litt pepper. Stek noen minutter til og hell i ca. 1 liter vann. La koke i ca. 30 minutter og sil av kraften.