TID FOR HAGE:
Forandret den kjedelige hagen: – Et av de største glisene jeg har sett
Familien i rekkehuset ønsket seg en japansk-inspirert hage, og det fikset Tid for hage.
Tid for hage pusset opp den kjedelige rekkehushagen og overrasket huseierne med japansk-inspirert uterom. Fra før av var det innsyn fra alle kanter, en stor naken platting, og lite som minnet om en velbrukt hageflekk.
– Nei, vi trivdes ikke med å være i hagen. Vi gikk heller til naboen, for der har de hekk og hyggelig uteplass med grill og det hele, sier Elisabeth Kleppe (46) og Christian Trovik (46).
Nå er det blitt annerledes. Etter at Tid for hage gjorde om på rekkehusets uteplass, kommer naboene like mye til Christian og Elisabet som de går til dem.
Paret hadde ikke sett for seg at hagen kunne bli så fin, og ikke fikk de vite noe om hva Tid for hages designer Therese Knutsen hadde planlagt. Overraskelsen var derfor stor da de fikk komme hjem igjen etter fire dager.
– Jeg har aldri sett noe så fantastisk i hele mitt liv. Dette var langt forbi noe jeg kunne drømt om! Dette kommer til å bli et sted vi har lyst til å være, utbrøt Elisabeth.
Programleder Kjersti Bergesen hadde gledet seg til å vise fram designer Therese Knutsens hage, og selv om regnet høljet ned, var det intet å si på humøret. Kjersti kunne konstatere at Elisabeths reaksjon var et av de største glisene hun har sett.
PRODUKTLISTE: Få en oversikt over hvilke produkter og materialer som ble brukt her.
Designers plan
Designer Therese Knutsen vil fjerne den prangende plattingen som er der fra før, for her føler man bare at man sitter på utstilling. Hun vil heller få fram berget som finnes under den, og bygge hagen opp rundt de synlige steinene.
Paret hadde fortalt at de er over gjennomsnittlig interessert i japansk kultur, og at de ønsket seg en japansk-inspirert hage. Therese vil derfor bruke elementene ild vann og stein, som er sentrale elementer innenfor den hagestilen.
Måtte male huset
For at Therese skal få realisert sin visjon om en japansk-inspirert hage, må huseierne selv male huset sitt svart slik at det dermed vil bli en helhet over området som skal få sorte gjerdemoduler og møbler. Rekkehuset er fra 60- tallet og har vært sort tidligere, slik som mange av naboenhetene. Ifølge Therese vil det fremheve alle de grønne plantene som etterhvert skal inn her.

Arbeidet
Den gamle plattingen og en trapp blir fjernet, nye plattinger blir laget og det blir gravd ut et område mellom dem der det blir lagt grus og store tråkkeheller. Slik får man en hyggelig gangvei mellom de forskjellige områdene.

Det blir videre laget gjerde rundt hele hagen, spesielt mot veien er det viktig å få det litt mer avskjermet. Så blir hagen delt i to med et nytt plenområde nederst, noe de to guttene Jonathan (12) og Benjamin (10) hadde ønsket seg. Mellom plenområdet og områdene nærmere huset, blir det satt opp to store skillevegger. Den ene er laget av cortenstål-elementer, og den andre er bygget i treverk, som det blir montert store speil på. Speilet ser man fra huset, og det gir en interessant romvirkning. Dobbelt så mye planter og dobbelt så mye plass!

Planter
Når plattingene og steinhellene er ferdiglagt, lages det et nydelig plantemiljø. I hovedsak er det snakk om grønne planter og ikke noe særlig blomster. Kulerunde Buxbom i ulike størrelser skaper mykhet og geometri, mens ulike gressplanter står i kontrast til disse.

Det fine gresset med røde innslag er japansk blodgress. Ellers ble det plantet ulike typer Hosta, en del bregner, mørkbladet Klaseormedrue, noen bampusplanter, Astilber og en del japansk lønn. Noen av dem er av den dypt flikete røde sorten, og noen er irrgrønne. Sammen med en del av trærne som var her fra før, blir det riktig så frodig.
Vann
Therese vil ha et vannspeil i hagen, og hun har fått laget et sort rundt metallfat. Dette blir plassert midt blandt plantene og utgjør et nydelig blikkfang. Vakkert i sol, og minst like vakkert i regnvær. Om du vil gjøre noe lignende, pass på at du får satt det ned slik at det står stødig og er i fullstendig vater.

Ild
Den runde formen fra vannspeilet blir gjentatt i ildstedet Therese har designet. En stor runding i cortenstål med en gasspeis i bunnen blir plassert ved den ene sitteplassen.

Utekjøkken
Under taket ved huset lager Julian utekjøkken. Det blir laget av kryssfinerplater og treverk av bambus. Alt får til slutt en mørk farge, som er vakkert mot det lysere terrassegulvet.
Se Tid for hage søndager på TV 2 og TV 2 Sumo.