Drøm deg bort med gresk lunsj

Wenche har latt seg inspirere fra varmere strøk. Baconsnurrer servert med gresk salat og tzatziki står på dagens meny.

Stekte baconsnurrer, gresk salat og tzatziki:

Baconsnurrer en fin måte å bruke opp tørt brød. Begynn med å lage tzatziki og gresk salat. Beregn 1-2 skiver brød per person.

Baconsnurrer:

  • 4 tynne skiver halvgrovt brød
  • Smøreost med bacon
  • 8 skiver bacon i tynne skiver

Fremgangsmåte: Varm stekeovnen til 225 grader. Smør brødskivene med baconost og legg to og to skiver sammen, de smurte sidene mot hverandre. Del i to, snurr baconskiver rundt de doble halve skivene. Legg i et ildfast fat og stek på øverste rille i varm stekeovn 225 grader, til baconet er sprøtt, 12-15 minutter. Snu eventuelt på skivene under steketiden. Baconsnurrene kan også stekes i stekepanne.

Tzatziki:

  • 5 dl gresk (tykk) yoghurt eller matyoghurt
  • ½ slangeagurk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • ¼ ts salt
  • 1 ss ekstra Virgin olivenolje
  • 1-2 ts sitronsaft
  • ½ ts sukker
  • 2 ss finhakket frisk mynte

Fremgangsmåte: Skrell agurken, riv den grovt, dryss på litt salt og la den ligge og renne av seg i et dørslag i 20-30 minutter. Klem/press væsken ut av agurken. Bland agurk i yoghurten. Smak til med finhakket hvitløk, eventuelt litt mer salt, olivenolje, sukker og mynte. La gjerne tzatzikien stå å trekke smak et par timer før servering.

Gresk salat:

  • 4 mellomstore modne klasetomater
  • 1 slangeagurk
  • 1 rødløk
  • 1 grønn paprika
  • 10 svarte oliven
  • Ca. 150 g norsk ost laget med sauemelk eller annen hvit smakfull ost (I Hellas brukes fetaost)
  • 1 ss tørket oregano

Dressing:

  • 1 ½ dl kaldpresset olivenolje
  • ½ dl vineddik

Fremgangsmåte: Del grønnsakene i biter og hell over dressing.