AVSLØRENDE TEST AV GASSGRILLER:

Den billigste vant – den dyreste tapte

TV 2 hjelper deg: Det er stor forskjell på kvaliteten på gassgriller, og det er ikke alltid at den dyreste er den beste. Bare les denne testen.

Vi tester markedsleder Weber og en av deres billigere griller, Spirit 2, mot den nye amerikanske konkurrenten Broil King Crown. Begge får man kjøpt for rett under 6000 kroner.

Se TV 2 hjelper deg gratis på TV 2 Sumo

Billigere alternativer er den litt utradisjonelle X-grillen til Flying Culinary Circus til 3990 kroner, som inkluderer app-styrt termometer, og den store Nordic Season Huntington 4+1 med 4 brennere og en liten primus på siden til 5395 kroner. Til begge disse grillene må man kjøpe slange og regulator til rundt 300 kroner i tillegg.

Ovn eller grill?

TESTET: Outdoor Chef, Broil King, Weber, Flying Culinary Circus og Nordic Season. Foto: TV 2 hjelper deg
TESTET: Outdoor Chef, Broil King, Weber, Flying Culinary Circus og Nordic Season. Foto: TV 2 hjelper deg

Den dyreste er den sveitsiske kulegrillen Outdoor Chef Ascona til over 8000 kroner, som er helt annerledes enn de andre. Den er nemlig utformet med en trakt som gjør at det ikke skal bli like mye flammer som andre griller. Tanken er også at man kan grille indirekte eller snu trakten for å få et lite felt med direkte varme.

LITE GRILLAREAL: Konstruksjonen gjør at det bare er et lite felt med direkte varme. Foto: Outdoor Chef
LITE GRILLAREAL: Konstruksjonen gjør at det bare er et lite felt med direkte varme. Foto: Outdoor Chef

– Jeg er skeptisk. Dette er mer enn ovn enn en grill, sier tredobbel norgesmester i grilling, Marius Eriksen.

Se alle resultatene nederst i saken.

Sammen med kjøkkensjefen på grillrestauranten Kullt, Esteban Villalpando, og tex-mex-kokken Sylvia Vavik som vant «Norges grillmester» på TV 2, er han i TV 2 hjelper deg sitt testpanel.

Solid konstruksjon

Testpanelet sjekker først byggekvaliteten på de fem grillene og her er Weber klart best.

– Den er veldig robust og står støtt, sier Eriksen som også trekker frem Broil King på dette området.

I den andre enden av skalaen er den billige grillen til Flying Culinary Circus.

– Den er like solid og vakler litt. Det er nok fordi den har et plast understell.

Høy temperatur

En viktig egenskap hos grillene er å komme fort opp i temperatur.

PIZZAOVN: Outdoor Chef når 370-380 grader. Foto: TV 2 hjelper deg
PIZZAOVN: Outdoor Chef når 370-380 grader. Foto: TV 2 hjelper deg

– Dette er rett og slett en pizzaovn, sier den tredoble norgesmesteren om Outdoor Chef, som på rundt 10 minutter kommer helt opp 350 grader.

Weber når opp mot 300 grader, mens Flying Culinary Circus og Nordic Season beveger seg rundt 250 grader.

Vi sjekker alle temperaturene med steketermometer på grillflaten og her har Flying Culinary Circus minst avvik med 10 grader og Nordic Season mest avvik med 30 grader. Det er verdt å merke seg når man vil grille på spesielle temperatur.

Dårligst ut i vår temperaturtest kom Broil King:

– Den brukte veldig lang tid på å komme opp i temperatur og stoppet litt opp ved 200 grader.

Loff-trikset

UJEVNT: Fire av grillene har ganske mange loffskiver som ikke er skikkelig grillet. Foto: TV 2 hjelper deg
UJEVNT: Fire av grillene har ganske mange loffskiver som ikke er skikkelig grillet. Foto: TV 2 hjelper deg

For å teste varmespredningen på grillene har vi lagt på loffskiver på hele grillflaten. Det gir en indikasjon på hvor man må putte kjøttet og fisken for å få det ordentlig grillet. På Outdoor Chef har vi brukt den indirekte varianten av grilling for å sjekke hvor jevn hele grillen er. Vi testet den også med direkte feltet og da var det helt klart at en liten runding ble loffen helt svartbrent, mens resten av grillflaten nesten ikke var berørt.

I denne loff-testen var det helt klart den billigste grillen, Flying Culinary Circus, som fikk best resultat.

– Det var imponerende, sier Sylvia Vavik.

Grillkongen

Det viktigste er hvor godt det er å grille på de forskjellige grillene. Det er faktisk den billigste grillen, Flying Culinary Circus, til under 4000 kr, som er aller best:

– Den er kompakt og lett. Likevel får jeg plass til veldig mye på denne grillen. Det er den perfekte familiegrillen, sier vinneren av «Norges grillmester».

GOD PLASS: Vinnergrillen fikk plass til alt dette på grillen. Ikke la deg lure av det kompakte utseendet. Flying Culinary Circus X-grillen er større enn du tror. Foto: TV 2 hjelper deg
GOD PLASS: Vinnergrillen fikk plass til alt dette på grillen. Ikke la deg lure av det kompakte utseendet. Flying Culinary Circus X-grillen er større enn du tror. Foto: TV 2 hjelper deg

Marius Eriksen trekker frem at det er lett å styre temperaturen på grillen og at den fungerer bra på indirekte varme også. Her får man steke-mønster på grønnsakene selv med bare litt indirekte varme.

Terningkastet blir 5 og det eneste som trekker ned i karakter er den litt dårlige byggkvaliteten.

Nordic Season er ikke like god på indirekte varme som vinneren, men scorer stort på direkte varme på den ene siden av grillen som har ekstra brenner. Den har også størst stekeflate og primus på siden.

Derfor får den en andreplass og en sterk firer.

Weber skuffer

KVALITET: Konstruksjonen er bra, men grillkvaliteten er skuffende. Foto: TV 2 hjelper deg
KVALITET: Konstruksjonen er bra, men grillkvaliteten er skuffende. Foto: TV 2 hjelper deg

Weber er bygget som en tanks og oser kvalitet. Det finnes ekstremt mye ekstrautstyr til grillen slik at man kan bruke den til alt fra pizzasteking til koking med kjele. Det er tre gode brennere som gjør at den går fort opp i temperatur, men likevel er ikke Spirit 2 noen vinner for panelet.

– Jeg er skuffet, sier kjøkkensjefen på Kullt, Esteban Villalpando.

– Det var ikke som jeg hadde forventet av en Weber. Varmen var bra til å begynne med, men når jeg begynte å plassere kjøtt og grønnsaker på grillen, døde varmen fort, sier kjøkkensjefen.

Flere av dommerne har eid store Weber-griller i den dyrere Genesis-serien og vært fornøyd, men denne billigere serien falt ikke i smak. Derfor blir det en svak firer.

Amerikanske Broil King har god byggkvalitet.

– Men den slet veldig med å holde temperaturen både på direkte og indirekte varme, sier Eriksen.

Panelet blir enig om terningkast tre på denne grillen.

Dyrest er dårligst

Den spesielle kulegrillen, Outdoor Chef, skuffet hele testpanelet. Da kjøttet var ferdigstekt på den ganske trege Broil King-grillen, var det langt fra stekt på Outdoor Chef Ascona-grillen.

– Jeg får lyst til å ta kjøttet over på den andre grillen, sier Marius Eriksen.

Etterhvert blir kjøttet ferdig, men det er ikke grillet:

– Det er mer koking eller kanskje baking som i en ovn, sier Eriksen og tilføyer:

– Den får terningkast 2. Den falt ikke i smak hos noen av oss.

Nytt forsøk

Importøren av Outdoor Chef, Petter Lein i PLA, mener vi burde brukt risten i støpejern som ble levert med grillen til test. Den gjør at prisen øker fra 6990 kr til rundt 8000 kr.

MAGISK GRILLRIST: Marius Eriksen med risten som skal gi kjøttet grillskorpe. Foto: TV 2 hjelper deg
MAGISK GRILLRIST: Marius Eriksen med risten som skal gi kjøttet grillskorpe. Foto: TV 2 hjelper deg

Vi kaller tilbake tredobbel Norgesmester i grilling, Marius Eriksen, for å steke spareribs og entrecôte, samt masse grønnsaker, med den magiske risten.

Vi har vendt trakten oppover for å få et felt med direkte varme for å gi grillen best mulig betingelser for å få grillet kjøttet best mulig.

– Kjøttet får litt mer stekeskorpe, sier Eriksen optimistisk.

Men er snart kritisk til den lille rundingen hvor man får direkte varme.

– Det er så vidt vi får inn to spareribs her. Så dette er ikke særlig egnet til å grille for hele familien, sier han.

Hele grillprosessen tar også veldig lang tid med litt futt på den indirekte delen av grillen.

Men det viktigste er smaken. Entrecôten smaker saftig og ganske godt, men spareribsen blir absolutt ingen grillvinner.

– Dette smaker ikke grill. Det smaker koking, sier Marius og konkluderer med at dette fortsatt er terningkast 2.

– Unik grill

Importør Petter Lein sier mange klarer å lage skikkelig grillskorpe på kjøttet med denne grillen og mener også at testen ikke tar nok hensyn til grillens allsidighet. Blant annet at den kan holde temperaturer ned til 80 grader slik at man kan langtidssteke med grillen. Samt temperaturer helt opp i 370 grader.

– Det gjør grillen allsidig. Jeg kan bake brød og pizza, lage juleribbe, tapas og paella og varme rundstykker på søndagen, sier Lein.

– Er dette mer en ovn enn en grill?

– Nei, jeg opplever det ikke sånn. Dette er en ovn i tillegg til å være en grill, sier han, men innrømmer likevel:

– Hvis du bare skal grille dine tradisjonelle koteletter, hamburgere og pølser, har jeg andre valg også.

Terningkast: 5

Pris: 3990 kr med app-styrt steketermometer, men uten slange og regulator

Pluss:

* God på både direkte og indirekte varme som gjør det lett å grille både kjøtt og grønnsaker.

* Jevn fordeling av varmen som også er lett å kontrollere

* Stor grillflate til å være en så kompakt grill

* Lett å bruke for familier som ikke har peiling på griller

* Tre grillsoner som er lett å holde fra hverandre hvor en er utformet som en heldekkende panne

* Prisen

Minus:

* Litt vinglete på grunn av plastunderstell

* Litt vanskelig å tenne grillen noen ganger

Terningkast: 4

Pris: 5 390 kr uten slange og regulator

Pluss:

* Fire brennere og primus på siden for å varme saus eller koke poteter og grønnsaker

* Stor grillflate

* Bra direktevarme

* Mulighet for panne/gryte midt i grillen

Minus:

* Ikke like bra på indirekte varme

* Tar stor plass

* Litt ujevn varme på grillflaten

Terningkast: 4

Pris: 5 990 kr

Pluss:

* Solid byggkvalitet

* Gode brennere som gjør at grillen går fort opp i temperatur Det gir bra varme på begynnelsen av grillingen.

* Mye ekstrautstyr som gjør at man både kan steke pizza og koke i wok med grillen

* Anerkjent merke med god annenhåndsverdi

Minus:

* Varmen i grillen døde fort når man la på kjøtt og grønnsaker

* Litt dårlig varmespredning i grillen

Terningkast: 3

Pris: 5 995 kr

Pluss:

* Bra på grille maten raskt med en gang

* Solid byggkvalitet

Minus:

* Slet med å holde temperaturen på både direkte og indirekte varme

* Dårlig varmespredning på grillen

* Føles som det er litt dårlig plass på grillen siden den er smal og dyp

Terningkast: 2

Pris: 8000 kr

Pluss:

* Bra til steking av pizza og brød siden den går helt opp i 370 grader

* Bra til langtidssteking av kjøtt da grillen kan settes helt ned til 80 grader

* Gode brenner som får opp temperaturen raskest av alle grillene

Minus:

* Vanskelig å få grillet kjøttet skikkelig og det gjør at det smaker kokt

* Liten direkte stekeflate

* Tar lang tid å grille

* For lav temperatur på den indirekte delen av stekeflaten

* Arbeidskrevende å bytte fra indirekte på hele flaten til direkte på en liten del (en trakt må vendes nede i grillen)

* Prisen