MARITIM: Denne pizzaen er godt inspirert av havet. Foto: TV 2.
MARITIM: Denne pizzaen er godt inspirert av havet. Foto: TV 2.

Oppskrifter fra «kystmat»:

Elses sjødrøm på en pizza

Her finner du alle oppskriftene fra sesongsens siste episode av Kystmat.

I sesongens siste episode av «Kystmat» disker mesterkokkene Trond Moi, Margit Dale, iskremmester Paal Henning-Olsen opp med ekstra mange spennende retter og desserter.

De får også god hjelp av komiker Rune Andersen og gjestene Else «Sprossa» Rønnevik, Petter Pilgaard og Vendela Kirsebom.

Se følgende oppskrifter under:

  • Elses sjødrøm på en pizza
  • Tronds bobilomelett
  • 4 store mellomgrove pyntebrød
  • Pizzadeig som den lages i Roma
  • Pizza med Høvåg-ricotta, spinat og røkelaks
  • Andersen spesial
  • Krabbekaker
  • Frisk og frossen bringebærdrink
  • Spaghetti allo scoglio
  • Krabbesandwich
  • Multeis med hjemmelagde lefser

Elses sjødrøm på en pizza

Til én pizza

Ingredienser:

1 pizzadeig (som beskrevet over)

Fyll:

  • ½ beger med creme fraiche
  • 150 g blåskjell
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 rødløk
  • 1 ts oregano
  • 6 kamskjell
  • 125 g mozzarella
  • 4 kongekrabbebiter
  • 1 neve ruccola
  • Litt dill og estragon
  • 1 ss revet parmesan
  • 2 ss ekstra god olivenolje
  • Saften fra ⅓ lime
  • 1 ss balsamicoedikk
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Ha creme fraiche utover en pizzabunn. Fordel rødløk og mozzarella oppå, og legg blåskjell og kamskjell på toppen. Krydre med litt salt, pepper og oregano.
  2. Stek pizzaen i ovn på 250 ºC til den er gyllen og sprø og fin.
  3. Topp den stekte pizzaen med renset kongekrabbe, ruccola og friske urter, og ha på litt revet parmesanost, olje og balsamicoeddik. Ha også litt nypresset limesaft over helt til slutt.

Tronds bobilomelett

Til én omelett

ENKEL OG GREI: Slik lager mesterkokk Trond Moi en deilig og enkel omelett i bobilen. Foto: TV 2.
ENKEL OG GREI: Slik lager mesterkokk Trond Moi en deilig og enkel omelett i bobilen. Foto: TV 2.

Ingredienser:

  • 3 egg
  • 1 ss kaldt smør i små biter
  • 1/3 ts peppermiks
  • ¼ ts salt
  • 2 ss olivenolje
  • 2 skinkeskiver
  • 3 biter med chorizopølse
  • 1 ss hakket frisk gressløk

Fremgangsmåte

  1. Egg, salt og peppermiks piskes luftig. Bland i kaldt smør i små biter og hakket gressløk
  2. Varm opp en stekepanne så den blir rykende varm. Ha i olje, skinke og chorizopølsebiter. Stek i 20 sekunder.
  3. Sett eggeblandingen og en tallerken til å den ferdige omeletten på klar på benken.
  4. Hell eggeblandingen i stekepannen og snur pannen i kraftige sirkler så eggmassen samler seg. Hold pannen på skrå så omeletten samler seg i bunnen av pannen. Stekes i maks 20 sekunder. Vipp den ferdige omeletten over på en tallerken

4 store mellomgrove pyntebrød

Ingredienser:

KUNST: Brødene smaker like godt som de tar seg ut. Foto: TV 2.
KUNST: Brødene smaker like godt som de tar seg ut. Foto: TV 2.
  • 2 kg fin hvete
  • 1 kg sammalt grov hvete
  • 1 kg sammalt fin hvete
  • 1 pk gjær (hvis deigen settes kvelden før)
  • 2 pk gjær (hvis deigen settes samme dag, beregn 3–5 t heving)
  • 2 ss sukker
  • 1,5 dl rapsolje eller 150 g smør
  • 4 ss salt
  • 2,5–3 liter vann, prøv deg frem til deigen kjennes passe fast.

Pyntedeig:

  • 400 g fin siktet rug
  • 600 g hvetemel
  • 10 g gjær
  • 5 dl lunkent vann

Fremgangsmåte

Lag pyntedeigen:

  1. Sett pyntedeigen kvelden før du skal bake brød. Elt sammen alle ingrediensene. Deigen skal være forholdsvis hard.
  2. Legg pyntedeigen i plast i kjøleskapet natten over.

Lag brødet:

  1. Bland sammen alt det tørre. Rør gjæren ut i lunkent vann og ha det sammen med olje oppi det tørre. Bland sammen ingrediensene, og pass på at deigen ikke blir for hard eller for løs. Dekk deigen med plast og et pledd, og sett den kjølig natten over.
  2. En til to timer før utbakingen skjer, må brøddeigen settes i romtemperatur for å heve. Etter at den er ferdig hevet, deles deigen i fire.
  3. Form brødene runde og sett dem til etterheving i 30–40 minutter på et lunt sted. Dekk med plast eller et håndkle over.
  4. I mellomtiden formes pyntedeigen. Pynten skal ikke legges på før brødene er ferdig etterhevet. Lag gjerne pynten ferdig en stund før, husk bare på å dekke den godt til med plast, slik at den beholder smidigheten når du skal legge pynten på brødene. Vann brukes for å lime pynten fast til brødet.
  5. Smør vann under bladene, og legg dette på brødet. Trekk og dra litt i bladet slik at det ser «naturlig» ut. Pensle vann også under drueklasen, og legg denne på bladet. Nå kan aksene smøres med vann på undersiden og legges rundt drueklasen.
  6. Eggeplomme med litt vann røres sammen og pensles på pynten like før brødene settes i ovnen.
  7. Dryss gjerne litt hvetemel et par steder på selve brødet, dette gjør at utseendet blir mer raust og frodig.
  8. Stikk en gaffel 5–6 steder i brødet før det settes i bakerovnen ved ca. 250 ºC i ca. 1 time. I vanlig ovn stekes brødet på nederste hylle på 220 ºC i 15 minutter, senk så temperaturen til 200 ºC og stek videre i 45 minutter.
  9. La brødene ligge luftig til de er avkjølt.

Pizzadeig som den lages i Roma

Pizzaoppskrift fra en restaurant ved Piazza Navona i Roma

30 stk. pizza (med en diameter på ca. 30 cm)

ITALIENSK: Skal du lage ekte italiensk pizza, bør du prøve denne deig-oppskriften med opphav fra Roma. Foto: TV 2.
ITALIENSK: Skal du lage ekte italiensk pizza, bør du prøve denne deig-oppskriften med opphav fra Roma. Foto: TV 2.

Ingredienser:

  • 5 kg hvetemel
  • 2 liter lunkent vann
  • 2 dl olivenolje
  • 2 dl melk (rør gjæren ut i den lunkne melken)
  • 12 gram salt
  • 6 gram gjær (det er viktig med SVÆRT lite gjær i deigen)
  • 1 egg

Fremgangsmåte

  1. Bland alt og kna godt slik at deigen slipper bollen og blir smidig og seig. La den stå natten over på et lunt sted.
  2. Et par timer før pizzaene skal kjevles ut, deles deigen opp i emner à ca. 200 gram som knas lett og settes til etterheving. Strø litt mel over hvert emne, og legg plast eller klede over.
  3. Kjevl ut, dette skal da bli til ca. 30 tynne pizzabunner.

NB! Det går helt fint å fryse resten av pizzadeigen og bruke den til en annen pizzakveld.

Pizza med Høvåg-ricotta, spinat og røkelaks

Til én pizza

RØKELAKS-PIZZA: Hvis du er glad i røkelaks bør du prøve denne! Foto: TV 2.
RØKELAKS-PIZZA: Hvis du er glad i røkelaks bør du prøve denne! Foto: TV 2.

Ingredienser:

1 pizzadeig

  • ¼ rødløk
  • 2 hvitløksfedd
  • 200 g ricotta
  • 100 g bladspinat
  • 3 ss olivenolje
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper
  • 125 g mozzarella
  • 150 g røkelaks

Fremgangsmåte

  1. Finhakk rødløken og hvitløken. Bland det sammen med ricotta, spinat, hvitløk, olje, salt og pepper. Spar litt spinat til pynt på toppen.
  2. Ha ricottablandingen utover pizzabunnen. Skjær mozzarella i skiver og legg oppå.
  3. Stek pizzaen på 250 ºC i 6–7 minutter.
  4. Legg på røkelaks og en neve frisk spinat på den stekte pizzaen, og server.

Andersen spesial

Ingredienser:

1 pizzadeig

ANDERSEN SPESIAL: Komiker Rune Andersen avslører sin favoritt. Prøv selv! Foto: TV 2.
ANDERSEN SPESIAL: Komiker Rune Andersen avslører sin favoritt. Prøv selv! Foto: TV 2.
  • 6 ss tomatsaus
  • 6–8 skiver god spekeskinke
  • 125 g mozzarella
  • 15 sorte oliven (kalamata-oliven eller tilsvarende)
  • noen dråper trøffelolje (etter smak)
  • 1 neve ruccola
  • Tomatsaus
  • 1 ss olivenolje
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 1 ss tomatpuré

Fremgangsmåte

  1. Lag tomatsausen. Ha 1 ss olivenolje i en varm gryte. Surr finhakket hvitløk i noen sekunder på svak varme. Hell over de hermetiske tomatene, ha i sukker, salt og tomatpuré, og kok i ca. 5 minutter. Mos med stavmikser til en jevn saus.
  2. Lag pizzaen. Kjevle ut en pizzadeig. Ha på tomatsaus. Legg spekeskinke på tomatsausen. Del mozzarellaen i skiver og fordel dem utover pizzaen. Del oliven i to og ha på toppen. Når pizzaen er ferdig stekt, drypper du noen dråper trøffelolje og fordeler en neve ruccolasalat på toppen.

Krabbekaker

Ingredienser:

KRABBE MED NY VRI: Liker du krabbe, men har lyst å variere litt? Prøv denne vrien! Foto: TV 2.
KRABBE MED NY VRI: Liker du krabbe, men har lyst å variere litt? Prøv denne vrien! Foto: TV 2.
  • 400 g krabbekjøtt
  • 250 g kokte, skrelte poteter
  • 1 rødløk
  • 1 bunt vårløk, finhakket
  • 1 hvitløkfedd
  • 1 ts chili
  • saften og revet skall av 1 lime
  • hvetemel til panering
  • 2 egg, sammenvispet
  • 150 g loffsmuler
  • 3 ss olivenolje

Fremgangsmåte

  1. Ha krabbekjøttet i en stor bolle. Mos potetene, og bland dem med krabbekjøttet. Tilsett finhakket rødløk, vårløk, hvitløk, limesaft og limeskall.
  2. Del blandingen i 16 emner, og form ca. 1 cm tykke kaker.
  3. Vend kakene først i mel, deretter i egg og til slutt i loffsmulene.
  4. Stek kakene i olje til de er gylne (ca. 2 minutter på hver side).

Frisk og frossen bringebærdrink

BRINGEBÆRDRINK: Nydelig både med og uten alkohol. Foto: TV 2.
BRINGEBÆRDRINK: Nydelig både med og uten alkohol. Foto: TV 2.

Ingredienser:

  • 1 kule sitronsorbet
  • 2 kuler bringebærsorbet
  • en neve friske bringebær
  • 1,5 dl sitronbrus
  • mynteblader, til pynt

For en alkoholholdig drink: bytt ut sitronbrusen med 1dl hvit rom, drinken kan så toppes med litt champagne eller annen musserende vin.

Fremgangsmåte

  1. Ha alt i blender og miks godt. Begynn gjerne med væske i bunnen.
  2. Serveres umiddelbart i cocktailglass som har ligget i fryseren.
  3. Pynt med revne mynteblader.

Spaghetti allo scoglio

SPAGHETTI ALLO SCOGLIO: Er du glad i sjømat og spaghetti, får du ikke bedre kombinasjon. Foto: TV 2.
SPAGHETTI ALLO SCOGLIO: Er du glad i sjømat og spaghetti, får du ikke bedre kombinasjon. Foto: TV 2.

Ingredienser:

  • 200 g løk
  • 1 boks knuste tomater
  • 3 hvitløksfedd
  • 10 ss olivenolje
  • 200 g akkar eller annen blekksprut
  • 2,5 dl hvitvin
  • 2 ts pepper
  • 16 scampi / store reker
  • 20 blåskjell
  • 20 vongole-skjell
  • 400 g spagetti
  • 3 ss finhakket persille

Fremgangsmåte

  1. Kok løken i 1 time. Mos den kokte løken til en puré. Mos tomatene med en stavmikser.
  2. Finhakk hvitløken og ha den i olivenoljen. La dette stå minst 30 minutter.
  3. Rens og kutt akkar i passende biter.
  4. Ha olje, løkpuré, tomatsaus, hvitvin og pepper i en stor gryte eller panne. Rør rundt og la det koke i cirka 5 minutter.
  5. Ha i scampi, akkar, blåskjell, vongole og pepper. La det koke under lokk i cirka 5 minutter.
  6. Kok pasta som beskrevet på pakken, og bland dette sammen med tomat- og skalldyrsausen. Ha over finhakket persille, og server umiddelbart.

Krabbesandwich

KRABBESANDWICH: En nydelig forrett, eller en deilig lunsj. Foto: TV 2.
KRABBESANDWICH: En nydelig forrett, eller en deilig lunsj. Foto: TV 2.

Ingredienser:

  • 200 g krabbe kjøtt ferdig renset. eller 1–2 krabber per loffskive.
  • 2 ss olivenolje
  • 4 skiver lyst brød
  • 4 hvitløksfedd
  • 4 ss majones
  • ½ rødløk
  • 4 kvaster dill
  • Pepper

Fremgangsmåte

  1. Hvis du bruker hele krabber, må du rense dem og ta ut all innmat. Fjern paven ved å trykke ned undersiden under munnen og bryte den av. Da følger paven (magesekken) med. Bryt av ben og rens skallet godt for all mat. Kroppen hvor bena sitter, deles i fire. Først på langs (fra munn til hale) ovenfra og ned, og så på tvers fra siden. Da legges mye kjøtt åpent som kan fjernes med fingrene og en skje. Knus så bena og klørne, og ta ut alt kjøttet. Pass på at ingen skalldeler følger med.
  2. Bland alt krabbekjøttet lett sammen. Krydre med salt og pepper.
  3. Ha fire fine skiver med lyst brød i en middels varm stekepanne med olje. Legg fire hvitløksfedd kuttet i biter i pannen mens du steker brødet gyllent og sprøtt på begge sider.
  4. Legg skivene på et fat. Ha på 1 ss majones på hver skive. Legg på godt med krabbekjøtt. Ha på to tynne ringer med rødløk. Ha over pepper og noen dråper med sitron. Pynt med dill.

Enkelt og nydelig som forrett eller en digg lunsj!

Multeis med hjemmelagde lefser

MULTEDRØM: En nydelig kombinasjon av syrlige multer og søt iskrem. Bon appetit! Foto: TV 2.
MULTEDRØM: En nydelig kombinasjon av syrlige multer og søt iskrem. Bon appetit! Foto: TV 2.

Ingredienser:

  • 3 dl fløte
  • 4 dl H-melk
  • 200 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 4 eggeplommer 1 lefse (se oppskrift www.margitdale.no )

Fremgangsmåte

  1. Kok opp melk, fløte, sukker og vanilje i en kjele.
  2. Skill ut eggeplommer og ha i en bolle. Hell over halvparten av den varme iskrem-blandingen mens du pisker.
  3. Hell så blandingen med eggeplommer tilbake i kjelen på lav varme. Må nå ikke kokes.
  4. La blandingen tykne til det ligner vaniljesaus.
  5. Sett blandingen på kjøl til basen er kald, og kjør i iskremmaskin.
  6. Når iskremen er ferdig kjølt, løfter du multesyltetøy inn i isen.

Serveres best sammen med hjemmelagde lefser!

Oppskriftene og bildene er hentet fra boken Kystmat med Rune & Margit & Moi.