Klassisk pastarett med masse smak

Pasta med kjøttsaus er en favoritt hos mange og kommer i ulike varianter. Denne faller garantert i smak!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne oppskriften på pasta bolognese (pasta med kjøttsaus) har Wenche fått av sin italienske venninnes bestemor (Nonna).

Dette trenger du:

  • Ca. 500 g kjøttdeig eller karbonadedeig (kvernet kyllingkjøtt eller vegandeig kan brukes for de som ønsker det)
  • 1 løk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 1 stilk stangselleri
  • 1 gulrot
  • 3 ss olje til steking
  • 2 ss tomatpuré (kan sløyfes)
  • 1 dl kraft/buljong eller eplemost (uten sukker)
  • 2 bokser hermetiske knuste tomater
  • ½ ts salt
  • ½ ts grovmalt pepper
  • 2 ts tørket oregano eller annet urtekrydder
  • Eventuelt ½ ts revet muskatnøtt
  • 1-2 ss balsamicoeddik eller Fungi (norsk smaksforsterker)
  • Eventuelt 1-2 dl helmelk eller matfløte
  • 1-2 dl nyrevet parmesan (kan sløyfes for melkefri)
  • Spagetti eller tagliatelle (gjerne fullkornspasta)

Slik gjør du:

Begynn med å lage kjøttsaus/pastasausen. Rens og finhakk løk, stilkselleri gulrot (gulrot og stilkselleri kan også rives opp på et råkostjern). Ha olje i en stekepanne med høye kanter eller en vid kasserolle. Tilsett grønnsakene og surr/til de er myke, tilsett finhakket hvitløk og la surre/småkoke i 10-15 minutter. Tilsett kjøttdeig og rør/stek videre i ca. 10 minutter, slik at kjøttdeigen korner seg opp. Tilsett kraft/buljong eller eplemost, kok opp og la småkoke uten lokk i 8-10 minutter. Tilsett salt, pepper, urtekrydder, tomatpuré og hermetiske tomater og la alt småkoke i 30-40 minutter. Pass på at det ikke koker «tørt», tilsett eventuelt litt mer kraft. Smak til med balsamicoeddik eller Fungi (hvis du har), smak til med salt og pepper og kok videre 4-5 minutter.

Kok pasta etter anvisning på pakken. Hell av alt kokevannet, ta vare på ca. 1 dl av kokevannet og vend inn den avrente pastaen igjen. Vend lett om.

Server i dype tallerkener eventuelt med et godt dryss revet parmesan.