Stor smakstest av knekkebrød:

Ekspert om populært knekkebrød: – Ikke så sunt som mange tror

TV 2 HJELPER DEG: 20 forskjellige knekkebrød er testet. Ett knekkebrød er mer usunt enn mange tror.

Det er uendelig mange knekkebrød å velge mellom i matbutikkene. Man har de klassiske variantene som Wasa Husman og Wasa Havre, men det kommer også stadig nye typer.

Det finnes flere «Hjemmebakte» varianter som kan være tykke, eller tynne som flatbrød. Det finnes knekkebrød med spelt, quinoa, havsalt, gresskarfrø og urter. Men hvilke smaker best?

Se TV 2 hjelper deg gratis på Sumo

To panel smaker 20 knekkebrød

I denne smakstesten har vi tatt utgangspunkt i de ti mest solgte knekkebrødene i 2019 og ti tilfeldig utvalgte typer.

Prisen varierer fra 49,90 kroner per pakke til 12,90.

Det er to panel som skal smaksteste knekkebrødene. Matblogger Marit Røttingsnes Westlie, bedre kjent som Fru Timian, ektemannen Øystein og barna Adrian og Lea utgjør det ene panelet.

– Jeg spiser knekkebrød nesten hver eneste dag. Jeg er veldig glad i knekkebrød, sier Marit.

Det andre panelet består av mat-influenser Emilie Nereng og forloveden hennes Torgeir Glomnes Johansen.

– Vi er veldig glad i knekkebrød, sier Emilie, mens Torgeir nikker.

Dette knekkebrødet bør du velge

Men smak er ikke alt. Klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder for bramat.no, Cathrine Borchsenius, har sett nærmere på næringsinnholdet på de 20 forskjellige knekkebrødene.

– Den største forskjellen på knekkebrød er om du velger de som ser litt hjemmebakte ut, eller de vanlige typene. Det er fordi de hjemmebakte har mer umettet fett og mindre karbohydrater, men ofte også mindre fiber enn vanlige knekkebrød, forklarer hun.

DISSE ER SUNNEST: Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius har rangert de 20 knekkebrødene fra sunnest (til venstre) til minst sunn (til høyre).
DISSE ER SUNNEST: Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius har rangert de 20 knekkebrødene fra sunnest (til venstre) til minst sunn (til høyre). Foto: Marit Eide / TV 2 hjelper deg

Om du ønsker å velge et sunt knekkebrød har Borchsenius et tips:

– Det finnes mye bra knekkebrød å velge mellom, men ta en kikk på fiberinnholdet. Det bør være minst 15 gram fiber per 100 gram knekkebrød. Da har du fått i deg noe veldig bra.

Ett knekkebrød er mer usunt enn mange tror

Hun trekker frem at de som er tilsatt salt ikke er av de sunneste. Hun påpeker at populære Wasa Runda sesam og havsalt er det mest usunne knekkebrødet i utvalget.

– Dette er jo helt lyst, så det er nesten som å spise loff med salt.

Men det er også et annet knekkebrød Borchsenius trekker frem som mindre sunt.

– Havreknekkebrødet til Wasa er et sånt knekkebrød som folk tror er mye sunnere enn det egentlig er. Det inneholder faktisk ikke så veldig mye fiber, forteller Borchsenius.

– Minner meg mer om flatbrød

De to panelene vet ikke hvilke knekkebrød som er med i smakstesten. Alle deltakerne gir hvert sitt terningkast mellom 1 og 6. Det er det samlede terningkastet som gjelder i resultatet.

To varianter av Leksands-knekkebrødene er med i smakstesten, men ingen av de pizzastykkeformede knekkebrødene faller særlig i smak hos panelene.

– La pizza være pizza og la knekkebrød være knekkebrød tenker nå jeg, sier Torgeir.

Leksands Godt stekt og det dyreste knekkebrødet i testen, Mjälloms Tynnknekke Rug, på en delt sisteplass. De får begge en svak treer.

– Det minner meg nesten mer om flatbrød enn om knekkebrød, sier Marit.

– Det smaker ingenting egentlig, mener Emilie om Mjälloms Tynnknekke Rug.

Heller ikke Ryvita sitt rugknekkebrød faller i smak hos Emilie.

– Jeg får litt sånn sagflis-følelse.

Mens populære Wasa RugSprø ender opp med en skuffende treer i smakstesten.

– Dette her er som å spise stein, kommenterer Adrian.

VINNEREN: Det er Sigdal sitt knekkebrød med speltflak og gresskarkjerner som stikker av med seieren. Foto: Marit Eide / TV 2 hjelper deg
VINNEREN: Det er Sigdal sitt knekkebrød med speltflak og gresskarkjerner som stikker av med seieren. Foto: Marit Eide / TV 2 hjelper deg

Norsk vinner

Men det er flere knekkebrød som faller i smak hos alle de seks paneldeltakerne. Hele sju varianter får terningkast fem. Fire Wasa-knekkebrød, Berit Nordstrands Frøkrisp og to fra norske Sigdal.

Begge panelene er også enige om vinneren. Sigdal Speltflak og gresskarkjerner får en sterk femmer sammenlagt, og stikker dermed av med seieren.

– Det var veldig bra. Passe nøytralt, mener Emilie.

– Dette smaker hjemmelaget, sier Adrian.

– Det var kanskje det beste i dag? spør Marit mens familien nikker.

Resultat:

  • Sigdal - Speltflak & gresskarkjerner: Terningkast 5 +
  • Wasa Sport pluss: Terningkast 5 -
  • Berit Nordstrand - Økologisk Frøkrisp Urkorn: kast 5 -
  • Wasa din stund - Chia & havsalt: Terningkast 5 -
  • Sigdal - Urter og havsalt: Terningkast 5 -
  • Wasa Husman: Terningkast 5 -
  • Wasa Celebrating 100: Terningkast 5 -
  • Reyvita - Protein Quinoa & Sesam: Terningkast 4 +
  • Mesterbakeren Original: Terningkast 4
  • Wasa Runda - Sesam & Havsalt: Terningkast 4 -
  • Reyvita - Dark Rye: Terningkast 4 -
  • Wasa Havre: Terningkast 4 -
  • Sætre Kornmo - Havre & solsikke: Terningkast 4 -
  • Synnøve Grovkrisp - Gresskarkjerner: Terningkast 4 -
  • Leksands - Normalt stekt: Terningkast 3 +
  • Wasa Frukost Fullkorn: Terningkast 3 +
  • Brisk - Glutenfri: Terningkast 3 +
  • Wasa Rugsprø: Terningkast 3 +
  • Mjällmoms - Tradisjonelt Rug: Terningkast 3 -
  • Leksands - Godt stekt: Terningkast 3 -

.

Relatert