ENGASJERTE: Komikere Magnus Devold og Espen Lervaag tyr til Instagram for å fremme sin politiske mening. Foto: Magnus Devold og Espen Lervaag / Skjermdump Instagram
ENGASJERTE: Komikere Magnus Devold og Espen Lervaag tyr til Instagram for å fremme sin politiske mening. Foto: Magnus Devold og Espen Lervaag / Skjermdump Instagram

Kjendisene demonstrerer: – Helt absurd

GOD KVELD NORGE (TV 2): Norske kjendiser krever at regjeringen henter hjem barn fra flyktningeleiren Moria i Hellas.

Jenny Skavlan, Nicolai Cleve Broch, Espen Lervaag og Magnus Devold er bare noen av kjendisene som har engasjert seg i den politiske debatten om hvorvidt Norge skal hente hjem barn fra flyktningleiren Moria på Lesvos i Hellas.

I dag bor det 20.000 mennesker i flyktningeleiren, som i utgangspunktet en bygget for 3.000.

– Jeg synes det er helt håpløst. Det kunne vært våre barn, sier forfatter og komiker Espen Lervaag (42) til God kveld Norge.

Helt forferdelig

Den greske regjeringen har bedt EU-land om å ta imot 3.000 barn uten omsorgspersoner, som lever under uverdige og ekstreme forhold. Norge har til nå ikke hentet hjem noen barn.

– Vi har plass, vi har penger og vi har det som trengs. Vi som har det best av alle, burde ta tak og gjøre noe, sier Lervaag.

Komikeren presiserer likevel at omstendighetene her i landet gjør situasjonen vanskeligere.

– Vi skal ha forståelse for at vi har ganske mye å stri med selv, men situasjonen i Moria startet ikke for to-tre uker siden. Det har vært mulig å gjøre noe med denne kritiske situasjonen lenge, sier Lervaag og legger til:

– Hvordan ville vi agert dersom det var våre barn? Å se barn helt ned i to-årsalderen drive med selvskading grunnet forholdene er forferdelig, sier han.

Frykter koronasmitte

Komiker Magnus Devold (33) beskriver situasjonen som absurd, og uttrykker spesifikt sin frykt for hva som vil skje dersom koronaviruset skulle nå leiren.

– De smittede vil ikke ha noen steder å være i karantene, og det er hundrevis av mennesker som må dele på én enkelt vask. Ifølge organisasjonene til stede har greske myndigheter så langt ingen plan for hva de skal gjøre hvis viruset sprer seg i leiren. Hjelpearbeidere blir angrepet av høyreekstreme. Det er helt absurd, sier Devold til God kveld Norge.

Vanskelig å relatere

Komikeren mener det er vanskelig å skulle sette seg inn i situasjonen på Lesvos, men at nå som mange av oss her i Norge er hjemme i karantene, er det kanskje litt lettere å sette seg inn i situasjonen til de som har de enda verre.

– Hvis det å være innestengt i en uke i en varm og trygg leilighet med mat, TV og internett har gjort humøret og livskvaliteten din verre, tenk på hva disse menneskene må gjennom. Vi kan ikke akseptere at så mange har det slik, når vi har mulighet til å få dem hit, sier Devold.

Henter ikke hjem barna nå

God kveld Norge har fremlagt alle kommentarer fra Lervaag og Devold for regjeringen. I en e-post siteres statssekretær Hilde Barstad i justis- og beredskapsdepartementet med følgende:

«Situasjonen i Hellas, og særlig på de greske øyer, gir grunn til bekymring, og jeg har stor forståelse for at mange engasjerer seg i situasjonen der. I likhet med andre land i Europa, følger vi situasjonen i Hellas tett.

Dette er ekstraordinære tider for Norge og Europa på grunn av utbruddet av COVID-19, og situasjonen påvirker arbeidet med kvoteflyktninger, asylsøkere og migranter både hos myndigheter og organisasjoner. Blant annet har UNHCR og IOM nå suspendert alle reiser for kvoteflyktninger. Eventuell relokalisering av asylsøkere i denne situasjonen vil være svært vanskelig, og særlig hvis man skal gjøre dette på en god måte som ivaretar alle nødvendige hensyn. I lys av den pågående, ekstraordinære situasjonen, kan ikke Norge respondere på forespørsler om relokalisering av asylsøkere fra Hellas nå. Et eventuelt tilbud om relokalisering må vurderes når situasjonen har stabilisert seg.

Regjeringen søker europeiske løsninger på europeiske utfordringer, og vi ønsker en varig og bindende ordning for ansvar- og byrdedeling der alle europeiske land bidrar. Det er imidlertid avgjørende at en slik felleseuropeisk mekanisme løser utfordringene på lang sikt. Vi følger derfor diskusjonene om reform av det felleseuropeiske asylsystemet tett, også diskusjonene knyttet til spørsmål om relokalisering.»