Supergod suppe og sunn snacks

Denne grønnsakssuppen er en klassiker og topp det hele med en fargerik og sunn dessert.

Matformidler Britt Marlene Kåsin lager fargerik, god og sunn mat til hele familien. Nederst i saken finner du også oppskrift på en skikkelig god smoothie.

Grønnsakssuppe (4-5 posjoner):

Bruk de grønnsakene du har tilgjengelig, vi valgte disse:

  • 4 gulrøtter
  • ¼ kålrot
  • 4 poteter
  • 1 persillerot
  • ½ purre
  • ¼ hodekål
  • 2 l kraft/buljong
  • Frisk timian eller 1 ts tørket knust timian
  • 2 kvaster grønnkål
  • 2 grove smakfulle kjøttpølser
  • Salt og pepper etter smak

Slik gjør du:

Vask og skrell alle grønnsakene. Skjær gulrøtter, kålrot, poteter og persillerot i jevne biter. Skjær purren i skiver, kålen i grove strimler/biter og riv grønnkålbladene i mindre biter. Ha alle grønnsakene, unntatt grønnkålen, i en kjele. Tilsett buljong/kraft så det dekker grønnsakene. Legg gjerne et par kvister frisk timian i suppen, eller 1 ts knust tørket timian (knus i en morter). Kok opp og la det småkoke i ca. 20 minutter til grønnsakene er møre.

Skjær pølsen i biter og tilsett i kjelen sammen med grønnkålen de siste 8-10 minuttene. Smak til med salt og kvernet pepper. For ekstra smak kan du også drysse over litt fersk revet pepperrot eller ingefær.

Tips: Varier grønnsaker og mengde etter eget ønske. Pølse kan erstattes med andre kjøtt- eller kyllingbiter. Du kan også tilsette ferdigkokt byggryn eller fullkornpasta hvis du vil ha en ekstra mettende suppe.

Enkel tzatsikidipp til grønnsaker:

Bytt ut potetgull, saltstenger og sjokolade med friske grønnsaker og en smakfull dipp. Velg de grønnsakene du liker, f.eks. gulrøtter, stilkselleri, paprika, sukkererter, kålrot, agurk og blomkål. Skrell og del grønnsakene i strimler og blomkål i buketter. La de gjerne ligge i iskaldt vann (med isbiter) 30-40 minutter før servering. Ta opp grønnsakene og la dem renne godt av seg før servering.

Dipp til 4-5 personer:

  • ½ slangeagurk
  • 1 båt hvitløk
  • 2 dl gresk eller tyrkisk yoghurt (tykk yoghurt)
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Riv agurken på rivjern, dryss med litt salt og klem ut så mye væske som mulig. Viktig å klemme ut væsken slik at dippen ikke blir for tynn. Væsken skal ikke brukes. Ha den revene agurken i en bolle sammen med knust/ finhakket hvitløk og tykk yoghurt. Vend sammen og smak til med salt og pepper.

Smoothie (2-3 porsjoner):

Smoothie kan serveres til frokost eller som et mellommåltid. Varier ingrediensene etter smak og hva du har i kjøleskapet. Fin måte å bruke opp rester av grønnsaker og frukt. Bruk fantasien. Her kommer et forslag, bli inspirert og lag din variant.

Tips: Fordel om alle ingrediensene er kalde, gjerne frosne.

  • 2 dl lettmelk
  • 1 dl vaniljeyoghurt
  • 1 banan, kald, gjerne frossen
  • 2 dl bær, ferske eller frosne, f.eks. blåbær og bringebær
  • 1 håndfull knuste isbiter

Slik gjør du:

Bruk en vanlig blender eller smoothie-maskin. Du kan også bruke en stavmikser. Start med å ha melk og yoghurt i blenderen. Tilsett banan i biter, bær og litt knuste isbiter litt etter litt. Kjør til smoothien blir myk og jevn . Bruker du stavmikser er det ekstra viktig å tilsette knust is litt etter litt. En stavmikser har ikke så skarpe blader og motor som en blender. Smoothien kan toppes med litt frø eller havregryn. Server nylaget.

Tips: Smoothien kan smaksettes med litt revet ingefær. Det gir den en frisk litt «hot» smak.