Ekspertenes råd: Slik holder du humøret oppe

GOD MORGEN NORGE (TV 2): Vi er i en ekstraordinær situasjon. Psykolog Peder Kjøs og lege Kaveh Rashidi mener det er viktig å holde fast ved det positive.

Hver dag oppdaterer helsemyndighetene sine tiltak og råd. Folk har et enormt informasjonsbehov, og det ønsker psykolog Peder Kjøs og lege Keveh Rashidi å tilfredsstille gjennom sin nye podkast God bedring.

– Det er mange som engster seg. Det å være engstelig er en objektiv vurdering av situasjonen. Hvis man ikke er engstelig nå, når skal man være det da, spør psykolog Peder Kjøs i God morgen Norge.

Se hele intervjuet øverst i saken.

Informasjon mot uro

Kjøs er tydelig på at korrekt informasjon er den beste måten å bekjempe uro på.

– Noe uro og ubehag må vi tåle. Det viktigste nå er å skaffe seg korrekt og ryddig informasjon, og ikke grave seg ned i de verste konspirasjonsteoriene. Og det å diskutere med andre i den grad man kan det. Vi trenger den følelsen av å stå sammen og kunne gjøre noe, forklarer psykologen.

– Bare det å holde karantenen skikkelig bør gi deg en følelse av å bidra, for det gjør du faktisk, tilføyer Kjøs.

Slik takler du isolasjon

Mange sitter for tiden i karantene, og isolasjonen kan påvirke oss på forskjellige måter.

RUTINER: Hold på de hverdagslige rutinene, sier Kjøs. Foto: Instagram: @pederkjos.
RUTINER: Hold på de hverdagslige rutinene, sier Kjøs. Foto: Instagram: @pederkjos.

– Du kan ganske fort begynne å forfalle hvis du slutter med de vanlige rutinene. Mange snur døgnet, man blir sløv og det kan bli vanskelig å få i seg mat på vanlig måte, forklarer Kjøs.

Nøkkelen er altså å holde på hverdagslige rutiner og å opprettholde kontakt med andre, for eksempel gjennom sosiale medier.

– Vi mennesker regulerer hverandre, vi er flokkdyr. Hvis vi har det bra liker vi å dele det, hvis ting går dårlig liker vi å få trøst. Både fysisk og andre former for nærhet, fortsetter psykologen.

Noen har kanskje kjent på ensomhet allerede før karantenetilværelsen. Da kan følelsen bli forsterket av situasjonen vi er i nå.

– Da er det mange som blir deprimerte og isolerer seg enda mer. Det er ikke så bra, sier Kjøs.

– Alle må bidra

Lege Kaveh Rashidi skrev nylig en kronikk i VG med en klar bønn til folket.

– Hvis vi i helsevesenet skal klare å gjøre jobben vår, er vi helt avhengige av at alle følger reglene. Det vil si holde seg unna andre mennesker, vaske hendene og gjøre de tingene som helsemyndighetene har gitt råd om, sier Rashidi til God morgen Norge.

Hvis veldig mange blir smittet på én gang, så blir trykket på helsevesenet for stort, påpeker legen. Da kommer det heller ikke til å være gode nok ressurser til å hjelpe alle sammen.

Hverdagen snudd på hodet

Rashidi jobber både som fastlege i Oslo og på legevakten. Han forklarer at jobbhverdagen har blitt snudd på hodet begge steder.

– På fastlegekontoret har vi omtrent sluttet å ta imot pasienter. Konsultasjonene skjer så langt det lar seg gjøre elektronisk, forklarer Rashidi.

På legevakten er det et telt på utsiden for pasienter de mistenker kan ha koronavirus. De pasientene skal ikke inn på sykehuset eller legevakten, med mindre det er helt nødvendig.

ENDRING: Hverdagen til lege Kaveh Rashidi er snudd på hodet. Foto: Kristoffer Myhre.
ENDRING: Hverdagen til lege Kaveh Rashidi er snudd på hodet. Foto: Kristoffer Myhre.

Noe av det viktigste fremover er, ifølge Rashidi, å forhindre at svært mange blir smittet på likt.

– Enn så lenge er det nok folk til å bemanne de syke, og så hjelper det at vi ikke får en enorm spiss med veldig mange smittede på én gang.

– Alle må omstille seg, sier Rashidi.

Fortsatt lov å være positiv

Selv om koronasituasjonen er alvorlig, må man ikke glemme de positive sidene ved livet.

– Det er fortsatt lov å være glad. Så lenge du følger reglene kan du ha et veldig positivt og godt liv, understreker Rashidi.

– Vi må bare ta den grunnleggende dugnaden på alvor, påpeker legen.

Også Peder Kjøs ser noen positive sider ved situasjonen vi er i.

– Mange er mye mer sammen med ungene sine nå. Det kan være slitsomt hvis man skal ha hjemmekontor, men det kan også være veldig fint.

– Og så synes jeg det er fint å se at samfunnet ikke rakner. Vi holder sammen, selv om vi må gjøre det med halvannen meters avstand, poengterer Kjøs.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook