Kjenner du igjen Farmen kjendis-deltakeren?

Hun var verdens mestselgende barnestjerne sammen med Michael Jackson, men Anita Hegerland måtte tenke seg om to ganger før hun takket ja til Farmen kjendis.

Anita Hegerland (59) er for tiden å se på Farmen kjendis, men mange yngre seere er ikke så kjent med 59-åringen fra Sandefjord.

– De yngre på Farmen kjente ikke til meg i et hele tatt. Men så spurte de om meg, og litt etter litt fikk de mer og mer hakeslepp. Jeg fortalte hva jeg hadde gjort og hvem jeg hadde samarbeidet med, forteller 59-åringen, og legger til:

– At for eksempel rapperen Snoop Dogg hadde gjort en versjon av min store, tyske hit. Det var kjempegøy.

Verdens største barnestjerne

For Hegerland var nemlig en internasjonal barnestjerne på 60- og 70-tallet, og ble Norges første millionselgende artist.

I 1971 ble hun som tiåring verdens mestselgende barnestjerne, sammen med 13 år gamle Michael Jackson, da de begge solgte to millioner singler i løpet av året.

– Det var helt rått og veldig gøy. Jeg ble historisk i Norge da det skjedde. VG skrev i 1972 at ingen andre norske artister hadde vært i nærheten av sånne salgstall, verken i Norge eller utlandet, forteller hun.

BARNESTJERNE: Anita Hegerland (9) mottar haugevis med brev fra fans.
BARNESTJERNE: Anita Hegerland (9) mottar haugevis med brev fra fans. Foto: Ivar Aaserud/NTB scanpix

Angrer

På spørsmål om hva det største hun har oppnådd er, svarer Hegerland hennes tre barn, Greta (31), Noah (30) og Kaja – som blir 21 år til sommeren.

Noe av det viktigste artisten har lært barna, er å aldri takke nei til muligheter. Det har Hegerland selv fått erfare.

– Aldri si nei. Får dere en mulighet, så grip tak i den. Jeg angrer alltid på det jeg sier nei til, forteller Hegerland, og sikter til to spesifikke hendelser.

En av dem var en programlederjobb på TV3, hvor hun skulle ha sitt eget talkshow sammen med den svenske sangeren Benny Borg.

Men det er et annet tilbud hun takket nei til som stikker dypere.

– Jeg angrer også på at jeg i 1984 sa nei til å bli lansert verden over som soloartist. Jeg skulle valgt egen karriere også – og gjort begge deler. Jeg hadde en kjempemulighet den gangen. Deutsche Grammophon ville gjøre en stor millionsatsning med meg over hele verden.

BARNESTJERNE: Anita Hegerland hjemme i Sandefjord i 1971.
BARNESTJERNE: Anita Hegerland hjemme i Sandefjord i 1971. Foto: Erik Thorberg/NTB scanpix

Valgte Mike Oldfield fremfor solokarriere

Sangeren var 23 år og hennes tyske plateselskap ville lansere henne med brask og bram. Hegerland hadde møtt Genesis-produsenten David Hentschel som ville produsere nordmannens plate.

– På den tiden hadde jeg allerede truffet Mike Oldfield. Og da bestemte jeg meg heller for å satse på Mike og samarbeidet oss i mellom. Men det angrer jeg på nå. Hvis jeg skulle tenkt på meg selv og karrieren min, hadde jeg valgt egen solokarriere, forteller Hegerland åpenhjertig.

To år senere, i 1986, ble Hegerland og Oldfield (66) kjærester og samboere. De flyttet til både Frankrike og Sveits, og endte til slutt opp i England.

KJENDISPAR: Anita Hegerland og Mike Oldfield på Spellemannprisen i 1989.
KJENDISPAR: Anita Hegerland og Mike Oldfield på Spellemannprisen i 1989. Foto: Tor Richardsen/NTB scanpix

Sjekket opp av John Travolta

Da Hegerland senere var gravid i syvende måned med parets andre barn, fikk hun en telefon fra superstjernen John Travoltas manager.

– Jeg hadde tidligere møtt John Travolta i Stockholm. To år senere etterlyser han meg i VG. Travolta var klar med filmen «Look Who's Talking», og ville ha meg med som hans «special guest» til den store verdenspremieren i London. Men da bodde jeg med Mike i England, og satt høygravid. Det måtte jeg takke pent nei til, sier Hegerland og ler over telefonen.

ARTIST: Anita Hegerland på Momarkedet i 1983.
ARTIST: Anita Hegerland på Momarkedet i 1983. Foto: Erik Thorberg/NTB scanpix

– Hvordan vil du beskrive livet ditt?

– Det har vært eventyrlig. Jeg føler jeg har levd tre liv i ett. Jeg har opplevd så utrolig mye. Stått på scenen og betalt skatt siden jeg var åtte år. Det er veldig spesielt, sier hun.

Og spesielt var det også da Michael Jackson en dag ringte hjem til Hegerland og Oldfield i England.

– Han ringte hjem til oss fordi han var stor fan av Mike. Spesielt likte han musikken fra filmen «The Killing Fields», som Mike hadde komponert. De pratet i omlag en time på telefonen, og de hadde planer om å starte et samarbeid. Dessverre så ble det aldri noe av på det tidspunktet, men viljen var veldig til stede, erindrer Hegerland.

Stått på scenen i 50 år

Etter at Oldfield og Hegerland gikk hvert til sitt i 1992, flyttet artisten hjem til Norge igjen.

I hele 50 år har hun opptrådt på scener og toppet hitlistene i hele Skandinavia. Selv om Hegerland har tatt pauser i ny og ne, har hun de siste årene hatt mellom 120 og 150 konserter i året.

Og i Tyskland er 59-åringen fortsatt en stor stjerne. Hegerland forteller at hun i desember 2018 var den fjerde mest omtalte artisten i Tyskland, med ni store oppslag i de største tyske ukebladene.

SVENSKETOPPEN: Anita Hegerland toppet svensketoppen som niåring. Her avbildet med platene sine.
SVENSKETOPPEN: Anita Hegerland toppet svensketoppen som niåring. Her avbildet med platene sine. Foto: Ivar Aaserud/NTB scanpix

– Ikke i form til Farmen

Selv om artisten har gjort mer enn mange andre kan håpe på i løpet av et liv, var Farmen kjendis-opplevelsen den mest spesielle.

– Jeg måtte gå noen runder med meg selv og tenke meg grundig om. Jeg synes det appellerer til meg, for jeg har alltid likt naturen og dyr. Jeg elsker å lage mat og har i mange år hatt hytte uten vann og strøm. Så det livet tenkte jeg at jeg skulle klare, forteller hun, og fortsetter:

– Men fysisk sett var jeg ikke i toppform. Skal jeg dra på Farmen sånn som jeg er nå? Ja, det får jeg bare gjøre, tenkte jeg. Og jeg angrer ikke et sekund på at jeg sa ja.