Sunn mat som gir masse energi

Wenche lager nydelig laksesalat og verdens beste havregrøt. Perfekt for deg som vil fylle på med proteiner.

Her er to smakfulle forslag til deg som vil få påfyll av sunn energi, enten du kombinerer det med trening eller ei.

Havregrøt fra kjøleskapet er en god, enkel og rask start på dagen. Glutenfri: Bruk glutenfri havregryn. Melkefri: Bruk vann, juice (for eksempel eplejuice), mandelmelk, rismelk eller havremelk (ikke glutenfri).

Kjøleskapsgrøt settes i kjøleskap i minst 5 timer. Grøten holder flere dager i kjøleskapet. Tilsett eventuelt litt mer melk, yoghurt eller juice hvis den er blitt for fast.

Ingredienser til havregrøt:

  • 2 dl havregryn eller 6 ss chiafrø
  • 2 ½ dl melk
  • 1-2 ts flytende honning
  • 1 dl yoghurt naturell eller med smak, kan også sløyfes

Garnityr:-

  • Eventuelt litt mer yoghurt (med eller uten smak)
  • Friske bær eller frukt i biter/skiver
  • Hakkede nøtter, mandler og eventuelt tørket frukt
  • 2-3 ss krønsj, for eksempel hakkede nøtter, knust knekkebrød eller frokostblanding

Slik gjør du:

Ha havregryn, melk, honning og eventuelt yoghurt i et glass med lokk eller i en liten boks/bolle med lokk. Rør godt sammen og sett det i kjøleskapet over natten (minst 5 timer).

Rør litt i grøten før servering og tilsett eventuelt litt mer yoghurt dersom du ønsker en mykere konsistens. Dryss over hakkede nøtter, friske bær eller frukt i biter (for eksempel banan i skiver og revet eple) og dryss eventuelt med kanel.

Du kan også koke havregryn, honning og vann eller melk og servere med tilbehør som til kjøleskapsgrøt.

Ingredienser til laksesalat med egg, spinat, byggryn og sennepssaus:

  • 600-700 g laksefilet uten skinn og ben
  • 2 ½ dl byggryn (legg i bløt 1-2 time før de kokes)
  • 4 hardkokte egg
  • Fersk spinat
  • 2-3 gulrøtter

Sennepsdressing:

  • 1 ½ dl kesam
  • 1 ½ dl yoghurt (tyrkisk eller gresk)
  • 1 ½ ss grov sennep
  • 2 ts honning
  • Saft av ¼ sitron (2-3 ts)
  • Salt og pepper
  • Finhakket persille, dill eller gressløk

Slik gjør du:

Begynn med å koke byggryn, les på pakken. Trekk laksen i lettsaltet vann eller legg den i et ildfast fat, drypp over litt olivenolje, salt og pepper og stek i stekeovn ved 150 grader i ca. 20 minutter. Kok eggene, del i båter.

Skrell gulrøttene og riv dem på langs med en ostehøvel til lange strimler. Legg i kokende lettsaltet vann i 1-2 minutter, avkjøl i iskaldt vann. Hell av vannet og rist over litt olivenolje og saft fra sitron.

Sennepssaus: Bland sammen alle ingrediensene, smak til med sitron.