FRYKTER DET VERSTE: Artister rundt om i Norge ser seg nødt til å avlyse konserter.
FRYKTER DET VERSTE: Artister rundt om i Norge ser seg nødt til å avlyse konserter.

Artist-norge FORTVILER på grunn av CORONA:

– Vi har ingen jobb nå

GOD KVELD NORGE (TV 2): Flere artister rundt om i landet rammes hardt av restriksjonene som følger av koronaviruset.

Forrige uke publiserte Norges helseinstitusjon nye retningslinjer ved arrangementer. Nå rådes det å avlyse eller utsette alle innendørsarrangementer med 500 eller flere personer.

Artister som lever av musikk og opptredener beskriver situasjonen som kritisk.

Avlyser konserter

– Jeg har sett denne komme de siste dagene, men det er fortsatt utrolig kjipt, forteller Stian «Staysman» Thorbjørnsen (38) til God kveld Norge.

Han har sett seg nødt til å avlyse kommende konserter på grunn av restriksjonene rundt smittefaren.

BEKLAGER: Stian «Staysman» Thorbjørnsen deler meldinger på Instagram om at konsertene avlyses.
BEKLAGER: Stian «Staysman» Thorbjørnsen deler meldinger på Instagram om at konsertene avlyses.

– Vi flytter alle konsertene våre til høsten 2020, og håper folk velger å beholde billettene for å komme tilbake. Likevel håper jeg det roer seg til festivalsommeren, for hvis ikke går flere konkurs, forteller han.

Han ber også folk om å vise støtte og forståelse når det kommer til arrangementer som avlyses.

– Dette gjelder ikke bare meg, men hele kultur-Norge. Primærlønningen min er konserter og økonomisk skal jeg klare meg ut året, men jeg håper folk viser støtte ved å beholde billettene de har kjøpt og at vi gjør vårt beste for å gi tilbake når situasjonen roer seg, forteller han.

Mister all inntekt

DJ og artist Mariann Thomassen Holstad (41), kjent fra bandet «Surferosa», er bekymret for situasjonen.

– Akkurat nå er det ingen som vil ha våre tjenester. Dette vil påvirke nesten i alle i min bransje, forteller hun.

– Slik som det er nå, har vi ingen jobb. Blir dette langvarig kommer vi alle til å gå på NAV. Hvordan skal vi ellers overleve? spør Thomassen seg.

Thomassen presiserer at en andel artister i Norge har en klausul i kontrakten som i utgangspunktet løser en eller begge parter fra ansvar for mislighold når en ekstraordinær hendelse eller omstendigheter utenfor partenes kontroll forekommer, slik som i dette tilfellet.

– Vi har alle forskjellige kontrakter, men i min bransje som er DJ har vi lite rettigheter, sier hun og fortsetter:

– Det kan ikke være slik at det kun er 20 prosent med en god klausul som har klart seg når dette er over. Da har vi en nasjonal krise, forteller DJ'en.

Frykter artistlivet dør ut

Den folkekjære artisten Jenny Jenssen (56) har vært i bransjen lenge og lever av å opptre og turnere. Hun uttrykker sin frykt for hvordan kulturlivet vil endre seg, og prege norske musikere.

– Det er utrolig mange bransjer og artister som kommer til å kjenne på dette. All inntekt forsvinner når opptredener slutter. Vi lever av å formidle kultur, og det er opptredener og turneer vi tjener på. Platesalg og nedlastninger tjener man ikke stort på nå, forteller artisten.

– Hele livsgrunnlaget går jo bort. Vår inntekt er basert på turnerer og konserter. Vi har jo lån og kostnader vi også, forklarer Jenssen.

– Det må ikke bare tenkes krisepakker til fly- og reisevirksomhet. Jeg frykter artistlivet kommer til å dø om dette blir langvarig, avslutter hun.