Lisa Tønne, her klar for en ridetur.
Lisa Tønne, her klar for en ridetur. Foto: Mariann Habbestad

Lisa Tønne (42) har en spesiell teknikk for å takle tunge dager

GOD KVELD NORGE (TV 2): Komiker Lisa Tønne (42) tyr ofte til hesteryggen for å koble av når livet stormer som verst. Nå tar hun ridningen til nye høyder – hun skal nemlig bli travkusk.

Helt siden 10-årsalderen har komiker og podkast-dronning Lisa Tønne drevet med hest.

I podkasten «Tusvik & Tønne», som hun driver sammen med komiker Sigrid Bonde Tusvik, møter vi en frittalende person som ikke er redd for å dele sine meninger.

Mens i stallen finner Tønne roen når hun tilbringer tid sammen med hester.

«Stjerna»

Hennes første forelskelse var faktisk en hest, og for ikke så lenge siden fant hun gamle dagbøker fra tiden da hesteinteressen startet.

– Jeg har lange haranger i dagboken min med kjærlighetserklæringer til «Stjerna».

«Stjerna» var en hest som komikeren hadde på fôr da hun var barn.

– Det sto: «Stjerna æ elske dæ og savne dæ» forteller Tønne lattermildt til God kveld Norge i en stall på Mysen.

Intervjuet er gjort før de nye reglene fra FHI om smittevernberedskap trådte i kraft.

Hest som terapi

Det å være i stallen sammen med hester er noe av det beste 42-åringen vet.

– Jeg kan bare stå sånn i stallen i timevis, forteller hun og legger til at det er på hesteryggen hun klarer å koble av og finne roen.

– Det blir som en slags terapi, og det er litt meditativt for meg, sier komikeren.

Spesielt godt kan det være å ha hestene når det er mye som skjer i livet. Og Lisa Tønne har stått i stormen før da hun blant annet har opplevd alvorlig sykdom.

LIONEL: Lisa Tønne hilser på Norges beste travhest Lionel. Foto: Mariann Habbestad
LIONEL: Lisa Tønne hilser på Norges beste travhest Lionel. Foto: Mariann Habbestad

– Det er ikke alltid man har tid til å ri hvis livet blåser som verst, men har jeg en luke da så prøver jeg å få til det, forteller komikeren og legger til:

– Det er noe med at når du er ute med hest så må du ha fokuset der. Da får hodet litt fri.

Travkusk-lisens

Nå ønsker Lisa Tønne å ta hesteinteressen et steg videre og målet er å ta lisensen til å bli travkusk. Det var etter hun deltok i et kjendisløp på Bjerke i fjor, som var arrangert av Hest360 og Märtha Louise, at sansen for trav blomstret.

– Det å få holde på med så mye forskjellig innen hest er veldig gøy, forteller Tønne og legger til:

– Jeg liker å være nybegynner, og så er det gøy å lære.

Kan bli korona-utsatt

Hun har tidligere trent sammen med drevne travkusker for å øve frem til hun kan ta lisensen. Målet er å delta i sitt første amatørløp i april med mindre løpet blir utsatt på grunn av korona-utbruddet.

– Det er et amatørløp, så da er andre på banen like idiot der ute som meg. Så det er egentlig mye farligere enn dersom jeg hadde kjørt et proffløp hvor de andre er flinke og kan ta hensyn til meg, ler komikeren som likevel gleder seg veldig til å delta og kjøre alene.

På grunn av korona-viruset kan det blir utsettelser, men Lisa Tønne er fortsatt motivert. Hun skal uansett kjøre løp og ta lisensen dersom hun klarer det. Det er bare snakk om når det eventuelt blir ettersom det har blitt mindre kjøring nå.

– Det blir når koronaen gir meg lov, forteller Tønne.

Nerver før løpet

I en av de siste treningene har Lisa Tønne øvd på å kjøre vognene tett inntil hverandre ettersom det er en risiko under løp at hjulene kan hekte seg fast i hverandre.

– Det var litt ekkelt! sier Tønne som håper det ikke skjer under løpet hun skal delta i.

– Jeg kjenner at det kan jeg ikke tenke for mye på, for da blir jeg redd. Og jeg er ganske redd også, men det gjør det jo ekstra gøy da, sier den tøffe 42-åringen.

Kreftsyk venninne

Lisa Tønne er godt kjent i duoen sammen med venninne og kollega Sigrid Bonde Tusvik, som hun driver podkasten sin «Tusvik & Tønne» med.

Tidligere denne måneden fortalte Bonde Tusvik i podkasten deres at hun hadde fått påvist hudkreft. Det satte spor hos Tønne:

– Det er alltid kjedelig å få en slik type beskjed. Nå er det heldigvis en kreft som er en basalcellekreft som ikke kan spre seg, forklarer hun og oppfordrer alle til å sjekke seg jevnlig.

Podkast til de dør

De to venninnene har ikke noen planer om å legge ned podkasten sin, og har lovet hverandre og sine lyttere at podkasten skal vare så lenge de lever.

– Dersom vi er så heldige at vi får havne på gamlehjem på Ryenhjemmet, da skal vi kreve studio i kjelleren der. Så vi skal podkaste til vi dør, smiler Lisa Tønne.

Se God Kveld Norge lørdager på TV 2, og når du vil på TV 2 Sumo.