Raw peanøttkake og pistasjkuler

Raw food er mat som ikke er varmebehandlet over 42 grader.

Siw Bugge Gjerdevik Kolstad fra Os utenfor Bergen er lidenskapelig opptatt av raw food. Disse oppskriftene smaker nydelig og egner seg godt å oppbevare lenge i fryseren.

Peanøttkaka består av tre lag som til sammen gir gode smaker og kombinasjoner av salt og søtt. Kaka lager du hovedsakelig av rå nøtter, rå kakao og dadler . Oppskriften passer til en kakeform på 20-22 cm, eller den kan lages i en rektangulær form og skjæres opp i kvadratiske biter. Dette er smakfull energi!

Peanøttkake:

  • 2,5 dl valnøtter
  • 2 dl mandler
  • ¼ ts uraffinert salt
  • 4 ss rå kakao
  • 14 dadler
  • 2 ss peanøttsmør 99,8 % peanøtter
  • 2 dl cashewnøtter
  • 2 dl rå peanøtter, eller peanøtter naturell
  • 6 ss glutenfrie havregryn
  • 1 ts uraffinert salt
  • 14 dadler
  • 4-6 ss raw agavesirup eller lønnesirup
  • 4 ss smeltet kokosolje
  • 3 ss smeltet kakaosmør
  • 1 dl raw agavesirup eller lønnesirup
  • 2 dl rå kakao
  • ½ ts uraffinert salt
  • ½ ts vaniljepulver eller 4-5 dråper vaniljestevia

Slik gjør du:

1. Kjør valnøtter og mandler til grovt mel i en foodprosessor. Tilsett kakao, peanøttsmør og delte dadler uten sten. Kjør det til en jevn og bløt masse. Trykk den ut i en form med bakepapir i bunnen. Sett den kaldt, gjerne i fryseren mens du lager neste lag.

2. Mal nøttene og havregryn til grovt mel. Tilsett dadler uten sten og kjør til en jevn masse før du tilsetter sirup og kjører litt til. Trykk den utover det første laget i kakeformen og sett den tilbake i fryseren mens du lager sjokoladen til toppen av kaka.

3. Smelt kokosolje i vannbad. Rør inn kakao, (eventuelt smeltet kakaosmør) og sirup og la den gjerne stå litt i kjøleskapet før du heller kremen over kaka og setter den i fryseren. Den stivner fort i fryser, strø eventuelt med salte, hakkede peanøtter før sjokoladen stivner.

4. Hvis du vil dele den opp i biter før du frysere den helt inn, må du ta den ut og skjære den opp etter at sjokoladen er stivnet.

Oppbevar gjerne kaka i lufttett beholder i fryseren i flere uker, hel eller oppskjært i biter. Når den er tint kan den oppbevares en uke i kjøleskapet. Det er supre energibarer å fylle hode og kropp med i travle uker.

Pistasjkuler:

  • 2 dl cashewnøtter
  • 2 dl pistasjnøtter
  • 1/4 ts uraffinert salt
  • 2 ts matchapulver
  • 1 ss økologisk sitronskal
  • 1 ss smeltet kokosolje 10-12 dadler

Slik gjør du:

1. Bruk en food prosessor og kjør nøttene til mel før du tilsetter salt, matchapulver og sitronskall og blander det inn.

2. Tilsett dadlene og kjør maskinen litt før du tilsetter smeltet kokosolje. Du ser når dadlene er blandet fint inn i deigen.

3. Trill kuler av deigen og rull dem i kokos tilsatt mer matchapulver om du ønsker lysegrønne kuler.

4. Frys dem ned - og nyt en når du trenger det! Fint å ha tilgang på når konsentrasjonen daler.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook