Skrei med soya, ingefær og granateple smør
Wenche pannesteker skrei og serverer den med blomkålpure og en spennende smørsaus. Du kan bruke både fersk og frossen fisk. Denne oppskriften er til 4 personer.
Dette trenger du:
- Ca. 800 g torsk/skreifilet med skinn uten ben
- Havsalt eller grovt salt
- Grovmalt pepper
- Nøytral olje til steking
Blomkålpure:
- 1-2 blomkål (avhengig av størrelse)
- 1-2 skiver sellerirot eller 1 persillerot
- Vann og salt til koking
- 1 ½ - 2 dl fløte eller melk
- 1-2 ss smør
- Revet muskatnøtt
- Salt og pepper
Soya, ingefær og granateple smør:
- Ca. 150 g smør
- 2 sjalottløk
- 1 fedd hvitløk
- 4 ss soyasaus
- 1-2 ts finrevet frisk ingefær
- Finhakket persille og granteplekjerner
Slik gjør du:
Skrap av skjellene på skinnet med en kniv (skrap fra halen og oppover). Dryss kjøttsiden med salt og la den trekke i 10-15 minutter. Begynn med tilbehøret mens skreien ligger med saltet. Etter 10-15 minutter, skyll av saltet på skreien, tørk godt med kjøkkenpapir. Del fileten i serveringsstykker. Fortsett med resten av tilbehøret før skreien stekes.
Blomkålpure: Del blomkål i buketter/biter og selleri/persillerot i små biter. Kok møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, tilsett fløte eller melk og mos med en stavmikser. Smak til med smør, muskat, salt og pepper.
Soyasmør: Brun smøret i en liten panne/kasserolle til lyst brunt (ikke brent). Bruk en skje og skum av toppen på smøret. Tilsett finhakket løk, hvitløk, finrevet frisk ingefær og soyasaus. Trekk pannen vekk fra platen, soyasmøret skal ikke koke. Rett før servering tilsett finhakket persille og granteplekjerner. NB: Soyasmøret skal «skille» seg, ikke pisk det sammen.
Skrei servet med rotmos, sprøstekt bacon og poteter
Bent Stiansen sin skrei, på tre forskjellig måter
.