Petter Nyquist ble apatisk og mistet korttidshukommelsen i fengsel

GOD MORGEN NORGE (TV 2): – Man slutter å tenke selv, sier Nyquist som tilbrakte en måned bak lås og slå i Halden fengsel.

I kveld er det premiere på serien «Petter i fengsel» på TV 2. Petter Nyquist, kanskje best kjent som «Petter uteligger», har frivillig vært inne i fengsel i 30 dager.

– Jeg er veldig imponert over at han har gjort det. Det hadde aldri jeg gjort, forteller Trond Henriksen til God morgen Norge, som selv havnet i fengsel for første gang som 14-åring.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Var nysgjerrig

Grunnen til at Nyquist har valgt å være i fengsel, er på grunn av menneskene han har møtt i årene etter «Petter uteligger».

– Jeg ble nysgjerrig. Jeg kunne møte noen for fjerde gang på kort tid som sa at de hadde vært i fengsel og kommet ut igjen. Og så var de egentlig på samme sted som de var før de kom i fengsel, forklarer Nyquist.

Han kjenner mange som har vært i fengsel og som har forskjellige erfaringer. 41-åringen fikk derfor lyst til å prøve selv.

– Det er viktig å påpeke at en måned er ikke mye. Jeg vil aldri kunne oppnå de samme følelsene, og føle på det samme som Henriksen og andre jeg har møtt i fengselet, sier Nyquist.

Han går ut fra opplevelsen med en større forståelse for hvordan ting fungerer i et fengsel. Nyquist påpeker at det var viktig for han å møte innsatte i deres omgivelser, og ikke bare snakke med folk som tidligere har sittet i fengsel.

Ble soningsskadet

Det å sitte inne i en måned kjente Nyquist godt på kroppen. Livet som innsatt består av mange rutiner og mindre stimuli enn man ellers er vant til.

I tillegg sov 41-åringen ekstremt dårlig.

– Jeg hadde kanskje i snitt én til tre timer søvn før jeg våknet av at noe ikke stemte, også sovnet jeg igjen.

Det var flere ansatte og innsatte som påpekte at Nyquist ble tydelig påvirket av fengselslivet. Han ble både apatisk og blek i ansiktet.

I tillegg begynte Nyquist å miste korttidshukommelsen sin, og måtte skrive ned alle beskjeder han fikk.

– Jeg tror det handler om de rammene du er i. Man blir fulgt over alt, og da slutter man å tenke selv, forklarer 41-åringen.

Kjenner seg igjen

Henriksen havnet i fengsel allerede som 14-åring og kjenner seg igjen i beskrivelsene til Nyquist.

– For meg var fengsel en videregående skole i kriminalitet, forteller 51-åringen.

Han er imot at barn og unge blir satt i fengsel, fordi det gjør noe med en som menneske.

– Etter de tretten årene jeg har sittet inne, merker jeg at jeg sliter med å vise følelser i det offentlige rom. I fengsel er det tabu å vise følelser, for da stoler ikke de andre innsatte på deg, forklarer Henriksen.

Har ikke noe å komme til

Ofte er det slik at mange som har sonet ferdig dommen sin, havner bak murene igjen. Ifølge Henriksen er det fordi de ikke har noe å komme tilbake til. Mange har ikke egen bolig og de sliter med å få seg jobb.

I tillegg forteller Henriksen at man må bryte en del barrièrer, bryte kontakten med gamle venner, og at det er en lang prosess å komme tilbake til samfunnet.

– Ofte så er det høyere murer utenfor, forteller 51-åringen.

– De samme premissene som andre

Nyquist forteller at det var tilfeldig hvem han møtte da han satt i fengsel. Han visste heller ikke hvem som kom til å dele historiene sine.

– Jeg var der inne på de samme premissene som de andre, forteller 41-åringen.

Han hadde samme regler for innlåsing som alle andre. Men Nyquist fikk større frihet til å være litt mer med andre i fellesområdene.

Det er viktig for Nyquist å poengtere at han ikke forsvarer de straffbare handlingene til de han møtte i fengsel.

– De har fått sin dom og soner sin straff, og det ikke er min oppgave å dømme dem, forklarer 41-åringen.

Viktig å få en sjanse

Nå går det veldig bra med Henriksen, og han jobber som ungdomsarbeider hos Kirkens Bymisjon. Han takker spesielt én person for at det har gått bra med han.

– Ole Evenrud pleier å synge «Det vakke min skyld», men det var faktisk hans skyld at det gikk bra med meg. For det var han som ga meg en sjanse, forteller Henriksen.

Gjennom Evenrud fikk Henriksen jobb i radio tross sin dårlige CV. 51-åringen sier at det er viktig at man gir folk en sjanse, også til de som har feilet.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook