Hjemmelaget fiskeboller i karrisaus

I dag stod hjemmelagde fiskeboller i karrisaus på menyen hos Wenche.

Fiskeboller er og har vært hverdagsmat gjennom flere generasjoner.

Reker og sprøstekt bacon kan også legges til.

Fiskeboller i hvitsaus er rask å lage, godt å spise og gir energi i en travel hverdag. Det å lage fiskebollene er enklere enn du tror. Hvis du ønsker å gjøre det enklest mulig, er det likevel godt med Vesterålens fiskeboller fra boks!

Tips: Lager du fiskeboller selv? Kok en liten prøvebolle av farsen, slik at du kan justere smaken og konsistensen. I tillegg til salt og pepper kan du krydre farsen med litt muskat eller kajennepepper. Det er også godt å blande litt hakkede urter som gressløk, persille eller dill i farsen.

Fiskeboller

  • 800 g fersk fiskefilet av torsk sei, hyse/kolje. Fersk fisk gir best konsistens, men frossen opptint fisk kan også brukes. Frossen fisk tines i kjøleskapet.
  • 2-3 ts salt
  • Pepper, eventuelt revet muskatnøtt
  • 2 ss potetmel
  • 1-2 egg (kan sløyfes)
  • 4 dl kald matfløte ev blandet med helmelk ev et melkefritt alternativ
  • Vann eventuelt tilsatt grønnsakbuljong

Hvit saus - smakt til med karri

  • 2 ss smør ev melkefri margarin
  • 1 ts karri
  • 2 ss hvetemel
  • Ca 3 dl melk (melkefri se tips) + ca 1 dl kraft fra fiskebollene
  • Salt, pepper
FISKEBOLLER: Test Wenches hjemmelagde fiskeboller i karri, Foto: Wenche Andersen
FISKEBOLLER: Test Wenches hjemmelagde fiskeboller i karri, Foto: Wenche Andersen

Tips glutenfritt: Kok opp melk/melkefritt alternativ og ev smør/melkefri margarin. Jevn med maisennamel rørt ut i litt kald væske.

Slik gjør du det:

Hvis du ikke bruker fiskeboller fra boks, begynner du med å lage fiskeboller.

Skjær kald fisk i små biter. Kjør fisk og salt til en seig masse i en hurtigmikser (foodprocessor). Tilsett potetmel og pepper og kjør alt godt sammen. Tilsett ett og ett egg og spe med kald melk og fløte litt etter litt i små porsjoner i en tynn stråle mens maskinen går.

Skrap farsen ned fra kanten underveis. Farsen skal bli glatt og fast.

Kok opp 1 ½ - 2 liter vann og grønnsaksbuljongtren i en kasserolle. Form farsen til fine boller. Bruk fuktig hånd og en spiseskje. Legg bollene i det kokende vannet og la trekke i ca 15 minutter. Snu dem et par ganger underveis.

Saus:

Smelt smør i en kasserolle. Tilsett karri og la det frese litt under omrøring. Visp inn melet og spe med melk og ev kokekraft. Visp hele tiden for å unngå klumper.

La sausen trekke i 6-8 minutter. Smak til med salt og pepper. Blir sausen for tykk, spe med litt mer kraft eller melk. Visp sausen glatt. Legg de varme fiskebollene i sausen og la dem stå og trekke ca 5 minutter før servering.

Tips: Hvis du ønsker reker i sausen tilsettes de rett før servering slik at de kun blir varme uten å bli seige.