Én tannlege fant tre hull, andre fant ingen – i samme munn

HELSEKONTROLLEN (TV 2): Det var store forskjeller da Helsekontrollen sendte den samme munnen til undersøkelse hos sju ulike tannleger.

Helsekontrollen har sammenlignet hva tannlegene finner, hvilken behandling de foreslår, hvor lang tid undersøkelsen tar og hvor mye den koster hos sju forskjellige tannleger. Resultatene varierer enormt.

Alle resultatene ser du nederst i artikkelen.

Null eller tre hull?

Testen ble gjennomført ved å sende en reporter i Helsekontrollen til forskjellige tannleger for en førstegangskonsultasjon.

Se Helsekontrollen torsdag 20.00 på TV2 eller på TV 2 Sumo nå!

Svarene vi får er svært forvirrende. Én tannlege finner tre hull, og anbefaler at to av visdomstennene bør trekkes. En annen tannlege finner en løs fissurforsegling* han mener bør skiftes ut.

De resterende fem tannlegene finner derimot ingen hull, løse fyllinger eller visdomstenner som bør trekkes.

INGEN HULL: Professor i kariologi Peter Lingström fant ingen hull i reporterens tenner. Foto: Anne-Mali Thyrum/Helsekontrollen.
INGEN HULL: Professor i kariologi Peter Lingström fant ingen hull i reporterens tenner. Foto: Anne-Mali Thyrum/Helsekontrollen.

Professor: – Ingen hull

Ingen eksperter i Norge ønsker å gi en uavhengig vurdering av reporterens tenner. Dermed får Helsekontrollen hjelp av professor i kariologi ved Göteborgs universitet, Peter Lingström, og tannlege og forsker, Carolina Bertilsson.

Etter en sjekk av tennene og en vurdering av reporterens journal, er begge enige om at det ikke finnes hull som må behandles. Det er heller ingen løs fylling eller fissurforsegling som bør skiftes ut, og null visdomstenner som burde trekkes.

– Forstår det kan virke forvirrende

President i Den norske tannlegeforening, Camilla Hansen Steinum, forstår at det kan virke forvirrende å få så ulike tilbakemeldinger.

– Det kan faktisk være sånn at man gjør litt ulike vurderinger. Vi er utdannet forskjellige steder, og alle har sine egne erfaringer.

Men det er jo forskjell på å ha null hull – og tre hull som må behandles med en gang?

VARIASJONER: Camilla Hansen Steinum i Den norske tannlegeforening mener det er normalt at tannleger gjør ulike vurderinger. Foto: Den norske tannlegeforening.
VARIASJONER: Camilla Hansen Steinum i Den norske tannlegeforening mener det er normalt at tannleger gjør ulike vurderinger. Foto: Den norske tannlegeforening.

– Ja, men et hull er ikke et hull. Det finnes fem grader av karies, og grad 1-2 gjør vi ingenting med. På grad tre tar vi frem boret og behandler. Den overgangen kan man vurdere forskjellig, mener Steinum.

– Beklager på det sterkeste

Bogstadveien Tannlege, som fant tre hull og anbefalte trekking av to visdomstenner, beklager på det sterkeste at de har gjort feil vurdering:

«I dette tilfellet har det dessverre blitt vurdert feil, og dette er vi veldig lei oss for.

Av og til kan enkelte faktorer gjøre det vanskelig å avgjøre hva som er hull med behov for fylling».

De mener fortsatt at pasientens visdomstenner bør trekkes, og at rådet er i tråd med de norske anbefalingene.

Tannlege Oslo S, som fant en løs fylling og tok seg ekstra betalt for rens, mener pasienten ble informert om en gammel fissurforsegling* som burde byttes til en fylling på sikt. Tannlegen legger til at reporteren ble informert og samtykket til tannrens.

Undersøkelse tok ti minutter

Det skulle også vise seg at de sju tannlegene brukte svært ulik tid på undersøkelsen. To av tannlegene brukte under ti minutter fra start til slutt, mens en annen jobbet i hele 1,5 time.

Camilla Hansen Steinum synes ti minutter høres kort ut.

– En undersøkelse tar tid, særlig med en ny pasient. Man må ta røntgenbilder og undersøke nøye, sier hun.

Sentrum Tannlegevakt, som brukte under ti minutter på undersøkelsen, svarer at en undersøkelse uten rens kan gå veldig fort, hvis alt er bra.

Prissjokk

Også prisene varierte oppsiktsvekkende mye: Den billigste undersøkelsen kostet kun 148,- kroner hos Veitvet senter tannklinikk, mens den dyreste undersøkelsen kostet hele 2.535,- kroner hos Tannlegesenteret AS. Denne tannlegen brukte lengst tid, og tok betalt for flere røntgenbilder, ekstra informasjon og polering.

Tannlegesenteret AS skriver til oss at deres takster et stykkprisregulert og ikke satt per tidsbruk.

President i tannlegeforeningen, Camilla Hansen Steinum, påpeker at det er fri prissetting i Norge, og at tannleger derfor kan velge selv hvilken pris de vil ta.

– Men det er jo sånn at det koster med tjenester av kvalitet, understreker hun.