Wenche lager plukkfisk etter mors oppskrift

Plukkfisk er en fin måte å bruke opp rester av kokt fisk.

Plukkfisk er restemat med kokt fisk, laget i ulike varianter. Her bruker Wenche oppskriften fra sin mors og mormors kjøkken. Denne gir 4-6 porsjoner.

Har du ikke rester av fisk kan du trekke ca. 600 g skinn og benfri torsk (lettsaltet eller fersk) eller annen hvit fisk. Laks og ørret kan også brukes.

Dette trenger du:

  • 600 g kokt skinn og benfri fisk (usaltet fisk trekkes i lettsaltet vann i 6-8 minutter)
  • 6-8 poteter (mor brukte ofte rester av poteter)
  • 1 purre
  • 3 kokte gulrøtter (hadde mor rester av blomkål eller andre kokte grønnsaker ble de også brukt)

Hvit saus:

  • 3 ss smør
  • ½ finhakket løk
  • 4 ss hvetemel
  • 1 l melk
  • Salt, pepper, revet muskatnøtt

Har du ikke rester av kokte poteter og grønnsaker, skrell og del poteter og gulrøtter i terninger og kok møre i lettsaltet vann. Finsnitt purre, små blomkål og/eller brokkolibuketter, tilsettes mot slutten av koketiden, de siste 4-5 minuttene.

Slik gjør du:

Hvit saus: Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk i små porsjoner. Rør/visp godt før mer melk tilsettes. Kok opp å la trekke i 8-10 minutter. Smak til med salt, pepper og eventuelt muskatnøtt. (Sausen kan lages mager ved å vispe sammen melk og hvetemel til en glatt/klumpfri masse. Koke opp under omrøring. Litt av melken kan erstattes med kokevann fra grønnsakene)

Vend godt avrente poteter og grønnsaker inn i sausen. Vend inn den kokte fisken helt til slutt. Dryss med finsnittet gressløk eller kokt purre/vårløk og avslutt eventuelt med et godt dryss med sprøstekt bacon. Server med flatbrød.