Charlotte (26) trengte operasjon for å overleve – oppgitt over influensere som gjør det frivillig

SYK: Charlotte Dalen Larsen var bare ni år gammel da hun fikk multiorgansvikt. Hun var avhengig av en ny lever.
SYK: Charlotte Dalen Larsen var bare ni år gammel da hun fikk multiorgansvikt. Hun var avhengig av en ny lever. Foto: Privat
God kveld Norge (TV 2): Charlotte Dalen Larsen var kun ni år da hun fikk multiorgansvikt. Nå går hun hardt ut mot influensere som påvirker unge til å operere seg.

Våren 2003 endret livet seg drastisk for den da ni år gamle Charlotte Dalen Larsen fra Arendal.

Det hele startet med en forkjølelse som førte til sykehusinnleggelse.

– Over natten og neste dag så gikk forkjølelsen over til multiorgansvikt, og jeg ble fløyet til Rikshospitalet, forteller 26-åringen til God kveld Norge.

På Rikshospitalets barneintensiv lå hun totalt i fem uker. Situasjonen var livstruende og niåringen var inn og ut av respirator.

Etter hvert fikk legene kontroll på alle organene – bortsett fra leveren.

– Eneste mulighet for å overleve var levertransplantasjon, og det måtte skje innen 72 timer. Det var ekstremt kritisk, sier Dalen Larsen.

SVÆRT SYK: Charlotte Dalen Larsen på Rikshospitalet i 2003. Foto: Privat
SVÆRT SYK: Charlotte Dalen Larsen på Rikshospitalet i 2003. Foto: Privat

Presten ble kontaktet

Hun ble satt øverst på ventelista over organdonasjon i hele Skandinavia, og et legeteam sto klart med helikopter for å hente en lever.

Men timene gikk, og håpet om at hun skulle overleve ble mindre og mindre.

– Jeg var så syk at jeg ikke var tilstede. Det var familien min rundt som mottok beskjedene, forteller hun.

Situasjonen ble så kritisk at presten på Rikshospitalet ble kontaktet for å bistå familien. Foreldrene fikk beskjed om at det kunne ende med begravelse.

– Jeg er egentlig glad for at jeg ikke fikk det med meg, sier Dalen Larsen.

– Ufattelig heldig som lever

En dag ble alt snudd på hodet. Det ble funnet en lever som kanskje kunne passe niåringen, og familien fikk beskjed om at det ble operasjon.

Dalen Larsen ble trillet inn på operasjonsbordet, og foreldrene fulgte med uvitende om de noen gang kom til å se henne i live igjen.

NI ÅR: Charlotte Dalen Larsens liv bestod av sykehusinnleggelser og blodprøver. Foto: Privat
NI ÅR: Charlotte Dalen Larsens liv bestod av sykehusinnleggelser og blodprøver. Foto: Privat

– Kirurgene jobbet på spreng i flere timer, og leveren jeg fikk passet perfekt. Jeg kunne ha dødd, men takket være et fantastisk helsepersonell som sto på døgnet rundt, og et nytt organ, er jeg ufattelig heldig som lever i dag, forteller jenta fra Arendal.

Historien viser hvor viktig det er med organdonasjon.

– Organdonasjon er en gave for livet, og jeg vil aldri få uttrykt nok hvor takknemlig jeg er for at jeg fikk en ny lever, fortsetter Dalen Larsen, som ikke vet hvem som ga henne leveren da organdonasjon er anonymt.

Lang vei tilbake

Selv om operasjonen var vellykket, så var veien tilbake til et vanlig liv langt unna. Dalen Larsen, som på den tiden var ni år, var så syk at hun ble både lam og mistet taleevnen. Hun måtte gjennom ekstrem rehabilitering for å komme seg tilbake.

– Det tok lang tid før jeg var tilbake på skolen. Livet besto av blodprøver, legebesøk og sykehus, forteller hun, og fortsetter:

– Det var veldig mye tilrettelegging for at ting skulle gå. Jeg hadde for eksempel en seng i klasserommet, og jeg hadde med en sykepleier en dag som snakket om smitte.

Immunforsvaret hennes er fortsatt svekket grunnet den daglige medisineringen, men etter hvert som hun har blitt eldre, har tilstanden forbedret seg.

Men livet består fortsatt en del av blodprøver, legebesøk og sykehusinnleggelser.

Til tross for dette, lever hun et ganske normalt liv. I dag tar hun opp fag hun har gått glipp av som følge av komplikasjoner. Drømmen hennes er å bli sosionom.

– Jeg vil jobbe innen helse, for det opptar meg veldig mye, forteller hun.

Fikk tilbud om plastisk operasjon

Etter operasjonen har hun fått et stort arr på magen, og hun har selv følt på stor usikkerhet rundt dette.

ARR:Charlotte Dalen Larsen vil beholde arrene fra 2003. Foto: Privat.
ARR:Charlotte Dalen Larsen vil beholde arrene fra 2003. Foto: Privat.

– Jeg har slitt mye med dårlig selvtillit, og jeg syntes det var ekkelt å gå i bikini fordi jeg har opplevd å få mange blikk fordi jeg ser «annerledes ut».

– Jeg har fått tilbud om plastisk kirurgi for å gjøre arret mindre synlig, men det er ikke aktuelt fordi det har blitt en del av hvem jeg er. I tillegg minner det meg på hva jeg har kommet meg gjennom, og hvor sterk jeg har vært på veien, forteller Dalen Larsen.

Oppgitt over influensere

Hun synes det er synd at det har blitt så vanlig å utføre plastisk kirurgi for å endre på kroppen sin. Hun blir oppgitt over måten blant annet influensere promoterer operasjoner.

– Jeg mener at måten plastisk kirurgi blir promotert på er med på å påvirke mange til å få dårlig selvfølelse. Man skal være fornøyd med seg selv, og jeg synes det er synd at så mange føler at de må operere seg for å se bra ut.

Hun mener at man glemmer dem som er syke og som må opereres for å kunne overleve.

– Sett pris på det livet du har, vær glad for at du klarer å gå, og at du har en god helse. Du er god nok som du er, sier hun.

Charlotte presiserer at man må gjøre hva man vil med sin egen kropp, men det handler om hvilket budskap du sender videre til andre og hva dette kan føre til.

– Mange gjennomgår en ekstrem stor kamp hver eneste dag, avslutter hun.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook