Kjøper du den dyreste bilvasken? Les dette!

TV 2 hjelper deg: Den dyreste bilvasken koster mer enn 400 kroner. Den billigste koster 199 kroner. Hvor stor er egentlig forskjellen?

TV 2 hjelper deg har testet billigste og dyreste bilvask hos både Shell og Circle K. En av kjedene får stryk i testen.

I testen til TV 2 hjelper deg er forskjellene mellom dyr og billig vask minimale og den billigste vasken gav dermed mest for pengene.

Se TV 2 hjelper deg gratis på TV 2 Sumo

To eksperter

Det er bilekspert og motorjournalist, Benny Christensen og bilvask-entusiast Tom Østli, som har vurdert bilvaskene i testen. Begge to har drevet med biler hele livet og er godt over gjennomsnittet opptatt av blanke biler.

– Jeg elsker rene biler. Ser jeg møkkete biler får jeg sorg i hjertet mitt, sier Østli.

Store prisforskjeller

Kjedene tilbyr ulike vaskeprogrammer og prisforskjellene er store. Hos Circle K er det billigste alternativet Standard til 199 kroner. Ønsker du topputgaven DeLux må du ut med hele 429 kroner.

Hos Shell tilbyr de Norgesvask i sine Perfect Wash maskiner. Her kan du få Norgesvask XL til 399 kroner og den billigste Norgesvask børsteløs til 229 kroner. Begge skal være spesialutviklet for årstiden og lover å gi deg en ren og tørr bil.

Ekspertene

Benny Christensen (til høyre) er journalist i Broom.no. Han har har tidligere jobbet som bilmekaniker. Tom Østli er bilentusiast med mer enn 40 års erfaring når det gjelder vedlikehold av biler.

I tillegg er det flere vaskeprogrammer som legger seg et sted i mellom dyrest og billigst.

Disse er ikke vurdert i testen.

Testet fire biler

Fire forskjellige biler ble inspisert av ekspertene før to av dem dro til Shell og to til Circle K. Der fikk en bil det dyreste og og en bil det billigste alternativet hos kjeden. Etter vasken kjørte bilene noen få minutter til der ekspertene ventet for å kunne vurdere bilene. Det var sol og tørt på veiene den dagen bilene ble vasket og vurdert. Bilene hadde ikke vært vasket på lenge og ble vurdert individuelt før og etter vask.

For å best å kunne sammenligne billig og dyr bilvask hos de to kjedene ble de to mest skitne bilene kjørt til Cirkle K og de to minst skitne kjørt til Shell.

Billigst er best

Ekspertene vet ikke hvilke biler som har blitt vasket hvor. Men de er positivt overrasket over Peugeoten og Subaruen. Disse har blitt ganske rene, selv om de var de mest skitne før vask. Begge ble vasket hos Cirkle K.

– Jeg kan ikke si noe annet en at jeg er helt enig i den vurderingen som har kommet frem. Dette resultatet er ikke godt nok og jeg ville selv reklamert på denne vasken, uttalte markedsansvarlig for bilvask i ST1 Thomas Greet Danielsen til TV 2 hjelper deg.

Danielsen sier at de etter at TV 2 hjelper deg tok kontakt, oppdaget en feil på maskinen som ble testet. Denne skal nå være rettet opp.

– Vi er faktisk takknemlige for at dere har vært ute og testet vårt anlegg. Her har vi fått avdekket at det er en feil og det gir oss anledning til å rette på det, sier Danielsen.

På Norgesvask XL har Shell også en fornøyd-garanti, som gjør at du automatisk får en ny vask om du ikke er fornøyd med resultatet. Danielsen oppfordrer imidlertid å ta kontakt om man ikke er fornøyd med en av de rimeligere alternativene også.

– Oi! Denne bilen har jo blitt mye renere. Og denne bilen var ikke bra i utgangspunktet, sier Christensen mens han ser på Subaruen som har fått Circle Ks dyreste vask.

Ekspertene klarer ikke å se noen vesentlig forskjell på dyr og billig. Det til tross for at Circle K lover dobbel hjulvask, dobbel polering, premium voks og saltfjerner på DeLux-vasken.

Standardvasken til 199 kroner blir en klar vinner av testen og gir ifølge ekspertene mest vask for pengene.

Circle K skriver i en e-post til TV 2 hjelper deg at de er overrasket over at det ikke var større forskjell på billig og dyr bilvask.

– Det er helt klart forskjell på Standard- og DeLux-bilvask. Alle vaskeprogrammer skal normalt gjøre bilen ren. På skitne biler er DeLux den beste bilvasken. Derfor er det merkelig og vanskelig å forklare hvorfor det ikke var større forskjell etter at bilene hade vært gjennom vaskegaten på Circle K. Av erfaring vet vi at flere faktorer kan påvirke resultatet av vasken, blant annet tilstanden på bilens lakk og om du jevnlig fjerner salt, asfalt og polerer bilen.

– Dette var den mest skitne bilen vi hadde. Jeg var sikker på at den aldri kom til å bli ren, men den ser blank og fin ut, sier Østli.

– Jeg mener at Standard fra Circle K er den som har kommet klart best ut i denne testen. Det viser jo at det er minimalt som skiller den dyreste og den billigste vasken, sier Christensen.

– Dette holder ikke mål

Ekspertene er meget skuffet over resultatene på bilene som er vasket hos Shell. Disse to bilene var minst skitne på forhånd, og burde derfor blitt renest, ifølge ekspertene.

Slik holder du bilen ren

Ekspert Tom Østli har følgende vasketips:

  • Vask ofte.
  • Sett på en voks eller forsegling to ganger i året.
  • Spyl av så mye møkk som mulig før du går på med svamp.

– Dette er virkelig grunn til å klage. Bilen er ikke i nærheten av å være ren. Dette var bilen jeg hadde størst tro på skulle bli ren, sier Christensen om billigvasken fra Shell.

På bilen som fikk den billigste vasken fra Shell, var det såperester og kalkmerker over hele bilen. Bakruten var fortsatt skitten og det rant vann av bilen lenge etter uført vask, noe som tyder på dårlig tørking.

– Dette er helt sykt. Bare se under døren der. Jeg hadde krevd en ny vask med kaffekopp, bolle og avis, sier Østli mens han går over bilen som har fått den dyreste vasken fra Shell.

Shells toppvask var i det minste tørr, men gjorde bilen langt fra ren. Under døren på begge sider var mye smuss og søle urørt etter vask. Også på denne var det en god del gjenværende såperester.


DeLux bilvask, Cirkle K

Pris: 429,-

Lovnad: Dobbel hjulvask, dobbel polering, premium voks, salt/asfaltjferner og Tireshine.

Vurdering: Ekspertene hadde liten tro på at denne bilen skulle bli ren. Selv om resultatet ikke var perfekt, var de positivt overrasket.

Standard bilvask, Circle K

Pris: 199,-

Lovnad: Like omfattende og grundig som DeLux, men har ikke dobbel hjulvask, dobbel polering, salt/asfaltfjerner, Tireshine og bruker en annen voks.

Vurdering: Testens vinner og vasken som imponerte ekspertene mest.

Norgesvask XL, Shell

Pris: 399,-

Lovnad: Ekstra forvask og ekstra polering. Spesialutviklet bilvask-konsept tilpasset årstiden. Lover en ren og tørr bil.

Vurdering: Søle og smuss på underside av bilen var urørt etter vasken. Også på denne bilen var det mye såperester. Ekspertene ville reklamert på denne vasken.

Norgesvask børsteløs, Shell

Pris: 229,-

Lovnad: Like omfattende og grundig vaskeprogram som de andre Norgesvask-programmene, men har ikke polering. Spesialutviklet bilvask-konsept tilpasset årstiden. Lover en ren og tørr bil.

Vurdering: Bilen var fortsatt våt og full av såperester, og flere overflater hadde ikke blitt vasket. Ekspertenes største skuffelse i testen.