MGP-skandalen:

NRK er trygge på at den riktige deltakeren gikk av med seieren

NRK opplyser at de har brukt mandagen på å bekrefte at det var rett person som vant lørdagens MGP-finale.

Lørdag kveld gikk Ulrikke Brandstorp (24) av med seieren i den norske Melodi Grand Prix-finalen.

Det skjedde etter at tekniske problemer førte til at det ikke gikk an å stemme på NRK sine nettsider.

Stemmingen skulle etter planen ha startet etter at de ti deltakerne hadde opptrådt på scenen, men teknisk trøbbel gjorde at ingen kunne stemme.

Emoji-trøbbel

Mandag kveld informerte underholdningsredaktør Charlo Halvorsen og leder for publikumsprodukter Inge Thorud i NRK om saken.

– Det vi har sagt før, er at det er det enorme engasjementet som har skapt trøbbel for oss. Det har vi fått bekreftet i dag, sier Thorud og fortsetter:

– Det er alle disse hjertene og tomlene vi har introdusert i år, som rett og slett ble for mye og skapte en veldig uheldig kjedereaksjon i flere systemer, sier Thorud.

Ingen ny avstemning

Nytt av året i lørdagens MGP-finale, var at telefon- og SMS-stemmer ble erstattet med internettstemmer.

Publikum måtte først registrere seg med en profil hos NRK før de kunne stemme på sin favoritt. Det var da ti artister skulle bli til fire, at programleder Ronny Brede Aase informerte at stemmesystemet hadde kollapset.

Inge Thorud opplyser mandag kveld at NRK har brukt systemet i flere andre programmer, og at NRK på forhånd hadde skalert opp alle systemer for å være klare for et større publikum enn de har hatt tidligere.

– Så når det likevel går ned, er også vi overrasket og jobber nå for å finne ut av – også for oss selv – hvordan kan vi sikre at dette ikke skjer igjen, sier han.

– Kan dere garantere at alle som har stemt, har fått stemmene sine gjennom?

– Det er det vi har brukt mest tid på i dag; å få bekreftet at vi har riktig vinner og at stemmene har gått gjennom, og det ser vi at vi er trygge på, sier Thorud.

INFORMERTE PRESSEN: Charlo Halvorsen (t.v.) og leder for publikumsprodukter Inge Thorud under pressekonferansen i NRK om MGPs stemmegiving.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
INFORMERTE PRESSEN: Charlo Halvorsen (t.v.) og leder for publikumsprodukter Inge Thorud under pressekonferansen i NRK om MGPs stemmegiving. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Problemer med nettsidene

NRK fikk systemet på beina slik at det fungerte i de to siste rundene. I dette tidsrommet var 157.000 brukere innlogget på stemmesidene.

– 152.000 av dem fikk stemt, og vi ser at det er Ulrikke som har gått av med seieren i begge de rundene, det er vi trygge på, sier Thorud.

Videre opplyser han at de vet at det også var problemer med å komme seg inn på forsiden til NRK sine nettsider, men at de ikke har et eksakt tall på hvor mange personer dette dreier seg om.

– Vi komme sannsynligvis ikke til å finne et konkret tall på det heller, men det vi har sett på i dag, er at vi er trygge på at det gjelder bredt, så det er ikke noen skjevhet i de tallene, sier han og forklarer at det ikke gjelder en bestemt landsdel eller liknende, sier han.

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen avviste tidligere mandag at det er aktuelt å avholde noen ny avstemning.

– Vi er veldig sikre på hvem som vant MGP på lørdag, så en ny avstemning ville bare vært nye runder som ikke hadde ført til noe annet enn at vi hadde fått samme vinner, sa han til TV 2.

BEKLAGER: Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK.
BEKLAGER: Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK. Foto: Per Haugen, TV 2

Jury avgjorde

En folkejury på 30 personer endte med å bestemme hvilke fire av de ti artistene som deltok, som skulle få kjempe om seieren.

Juryen hadde plukket ut sine fire favoritter på forhånd, basert på studio-innspillinger av artistenes låter.

– Vi laget kanskje det beste showet av MGP noen gang på lørdag, og hvordan vi greide å snuble i siste sving med en feil i avstemningen er for oss alvorlig, sier underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK til TV 2.

Halvorsen sier at NRK nå snur alle steiner i saken.

– Vi ser noen antydninger til hva som har skjedd feil, men er dessverre ikke helt i mål, sier han.

På spørsmål om NRK burde ha gjort noe annerledes, understreker Halvorsen at de hadde en alternativ løsning, folkejuryen.

Sterke reaksjoner

Problemene har fått både seere og deltakere til å rase.

Morten Westgaard (17) som jobber for «Eurovison Norway» i sosiale medier, kalte lørdag stemmeproblemene for en skandale.

Søndag la Tone Damli ut et innlegg på sin Instagram-konto, der hun blant annet skriver at hun er «steikandes forbanna» for at juryen hadde avgitt sin stemme allerede før finalen.