Disse romantiske filmene må du se på valentinsdagen

GOD MORGEN NORGE (TV 2): Vil du ha en film der du kan gråte inn i armkroken på din kjære, eller en film som spleiser latter og romantikk? Her er, ifølge anmelder Camilla Laache, de beste romantiske filmene.

På de ulike strømmetjenestene finnes det hauger av romantiske dramaer eller romantiske komedier. Det finnes en film for alle på valentinsdagen.

De beste filmene er de som treffer langt inn I hjerterota, men for at det virkelig skal smelle må mye stemme. Kjemien mellom rollefigurene, selve historien og selvsagt hvordan historien er fortalt.

Umulig kjærlighet og hindringer mellom de elskende er som regel det som gjør den til en super-romantisk film.

Vi starter med hjerte-smerte-romantikken.

«Atonement» (2007) Netflix

James McAvoy og Keira Knightley spiller elskende i dette veldig romantiske og veldig triste dramaet. Handlingen starter i England i 1935, når Cecilias lillesøster (Saoirse Ronan) misforstår en situasjon og anklager dermed Cecilias kjære Robbie for noe han ikke har gjort.

Det ødelegger for forholdet og de to må elske hverandre på avstand. Filmen er nydelig filmet og fortalt og det slår gnister mellom Knightley og McAvoy. Finn fram lommetørkleet og nyt.

«A Star is Born» (2018) Netflix, Google Play, YouTube

A STAR IS BORN: Lady Gaga og Bradley Cooper spiller hovedrollene i filmen A Star is Born (2018). Foto: NTB Scanpix
A STAR IS BORN: Lady Gaga og Bradley Cooper spiller hovedrollene i filmen A Star is Born (2018). Foto: NTB Scanpix

Historien er filmatisert flere ganger tidligere, dette er Bradley Coopers versjon. Rockestjernen Jackson Maine (Bradley Cooper) oppdager artisten Ally (Lady Gaga) og bringer henne fram I rampelyset. Men mens hun stiger mot toppen er han på vei ned, noe som betyr utfordringer for forholdet.

Kjemien sitter som et skudd mellom Cooper og Lady Gaga, og du er garantert å nynne på den oscarvinnende sangen «Shallow» i lang tid etter filmen. Her er det også kjekt å ha et lommetørkle I nærheten.

«Carol» (2015) SF Anytime, iTunes

Cate Blanchett er strålende som den vakre og sofistikerte Carol, som innleder et forhold til den yngre butikkdamen Therese (Rooney Mara). Vi skal til New York tidlig på 1950-tallet, i en tid der deres kjærlighet er forbudt.

Historien deres er nydelig fortalt og vi kan se hvordan de små berøringene og blikkene blir til eksplosjoner hos de elskende. Dessuten er filmen en visuell nytelse, i alt fra klær, biler og miljø.

«Call Me by Your Name» (2017) Netflix, Google Play, YouTube

I den oscarvinnende filmen skal vi til den italienske landsbygda på 80-tallet. 17 år gamle Elio (Timothée Chalamet) våkner til live når farens nye assistent Oliver (Armie Hammer) kommer en varm sommer.

KJÆRLIGHET: Elio forelsker seg i Oliver i filmen Call Me by Your Name (2017). Foto: NTB Scnapix
KJÆRLIGHET: Elio forelsker seg i Oliver i filmen Call Me by Your Name (2017). Foto: NTB Scnapix

Det er en nær, vakker og rørende historie om gryende kjærlighet og Chalamet og Hammer har en gnistrende kjemi.

«Titanic» (1997) Google play, iTunes

Sukk… Filmen er over tjue år gammel, men Jack og Rose sin kjærlighetshistorie blir aldri for gammel. Større drama enn en kjærlighetshistorie mellom fattig og rik, på verdens mest berømte synkende skip, skal du lete lenge etter.

Leonardo DiCaprio og Kate Winslet tåler mange gjensyn, i en av filmhistoriens mest romantiske filmer.

«La La Land» (2016) Google Play, YouTube, iTunes

Den romantiske musikalen «La La Land» serverer nydelig stemning, musikk og samspill mellom Ryan Gosling og Emma Stone. Vi skal til stjernenes by der Sebastian og Mia prøver å lykkes som henholdsvis jazzklubbeier og skuespiller.

De treffes, kjærlighet oppstår, men livet står ofte i veien for deres lykke. Filmen er full av romantiske øyeblikk og med visuelle sukkertøy på rekke og rad. Man får lyst til å danse seg videre gjennom kvelden etter å ha sett filmen.

Romantiske komedier

Etter tåreperser på rekke og rad, er det greit å lette opp med noen romantiske komedier. Ofte er romantiske komedier så fulle av klisjeer at romantikken blir til irritasjon i stedet.

Her er fem steingode nye og gamle romantiske komedier, med både humor og romantikk:

«The Big Sick» (2017) Netflix, Google Play, YouTube

ROMANTISK KOMEDIE: I filmen The Big Sick må Nanjiani velge mellom familien og sin store kjærlighet Emily. Foto: NTB Scanpix
ROMANTISK KOMEDIE: I filmen The Big Sick må Nanjiani velge mellom familien og sin store kjærlighet Emily. Foto: NTB Scanpix

Dette er en romantisk komedie faktisk helt fri for klisjeer. Den pakistansk-amerikanske stand-up komikeren Kumail (Nanjiani) treffer Emily (Zoe Kazan) og kjærlighet oppstår.

Kumails familie ønsker imidlertid at han skal gifte seg med en pakistansk jente, og når Emily blir alvorlig syk må han velge mellom å følge familien eller kjærligheten. Filmen er morsom, nær, smart og rørende og forteller troverdig om kjærlighet, familie og kulturforskjeller.

«Crazy Rich Asians» (2018) Netflix, Google Play, YouTube

«Crazy Rich Asians» er full av klisjeer, men de er vridd til på en morsom og sjarmerende måte. Vi følger New Yorker Rachel Chu til Singapore for å møte kjærestens familie. Det hun ikke vet er at de er steinrike, og familien og omgangskretsen er ekstremt skeptiske til hans valg av kjæreste.

Dette er en lett og veldig underholdende romantisk komedie, med sårhet, fjas og varme i god blanding. Dessuten fine skuespillere, spesielt Rachels hysterisk morsomme venninne, spilt av rapper og skuespiller Awkwafina.

«Notting Hill» (1999) Sumo, Viaplay, Google Play, YouTube

«Notting Hill» er en romantisk komedie som kan sees igjen og igjen og igjen. Når den amerikanske filmstjernen, Anna Scott, kræsjer inn i den klønete, men sjarmerende William Thacker, oppstår romantikk.

KLASSIKER: Film- og serieanmelder, Camilla Laache, anbefaler å se filmen Notting Hill på valentinsdagen. Foto: NTB Scanpix
KLASSIKER: Film- og serieanmelder, Camilla Laache, anbefaler å se filmen Notting Hill på valentinsdagen. Foto: NTB Scanpix

Men det er ikke så lett for en helt vanlig britisk fyr å bli forelsket i verdens mest kjente skuespillerinne. Julia Roberts og Hugh Grant er en uslåelig kombinasjon og filmen er full av humor, varme og en haug av kule rollefigurer.

«Moulin Rouge» (2001) YouTube, Google play, iTunes

Vi skal til regissør Baz Luhrmann sin versjon av Paris i 1899. Den fattige forfatteren Christian (Ewan McGregor) forelsker seg i kurtisanen Satine (Nicole Kidman), men Moulin Rouge-eieren har andre planer for henne.

Filmen er fargesprakende, morsom, rar og romantisk, med glitrende musikk der gamle låter er skrudd til og blandet med nye. Gode skuespillere og imponerende koreografi og produksjonsdesign. «Moulin Rouge» er rett og slett et fyrverkeri av en film.

«Romeo og Julie» (1996) YouTube, Google play, iTunes

Vi går fra én Baz Luhrmann film til en annen. Det er laget mange versjoner om verdens mest berømte par, men denne er en absolutt favoritt. Historien er den samme. De to unge, forelskede, som ikke kan få hverandre fordi familiene er fiender, men regissør Luhrmann har sprita og speeda opp det meste.

Det er en fryd å se de unge, vakre og dyktige Leonardo DiCapiro og Claire Danes sammen. Shakespeare skrev historien i 1595, filmen er fra 1996, men både historien og filmen står seg knallgodt i dag.

«Outlander» (serie) Viaplay, HBO og Netflix

Hvis to timers filmromantikk blir for lite, kan du hive deg på timevis med romantikk i serien «Outlander». Der blir sykepleieren Claire dratt fra etterkrigstiden helt tilbake til 1700-tallets Skottland, hvor hun møter den kjekke Jamie.

Så lenge du kjøper tidsreisekonseptet er det duket for hauger av romantikk, kulturkollisjoner og drama. Sam Heughan og Caitriona Balfe sin kjemi som Claire og Jamie kommer ut av tv-ruta. Verdens mest romantiske serie er tilbake med sesong fem på Viaplay på mandag, og alle fire sesongene ligger både på Viaplay, HBO og Netflix.