Sandras (33) Facebook-profil ble stjålet av «Mustafa» – så tok han kontakt med niesen hennes

TV 2 HJELPER DEG: Da noen andre tok kontroll over Sandra Wangs Facebook-konto, trodde hun Facebook ville hjelpe henne med å få den tilbake. Det skjedde ikke.

– Da profilen kom tilbake nå i januar, fikk jeg en klump i magen. Da så jeg det var min profil, med en annens bilde, men det var mine bilder og fortsatt min informasjon.

Det var i april i fjor at hun mistet tilgangen til sin egen Facebook-profil. Både hun og venner av henne har meldt ifra til Facebook utallige ganger og på forskjellige måter, men fikk kun svar om at profilen så normal ut. Hun lastet også opp en ID, for å bevise hvem hun var, men fikk ikke noe svar.

– Jeg trodde de skulle ta det seriøst. Jeg er litt usikker på om det er en robot som går gjennom profilen, eller om det er et fysisk menneske. Og hvis det er et fysisk menneske burde de tatt det mer seriøst, sier Wang.

Sandra Wang viser fram forsiden på sin gamle profil. Selv om det er bilder av henne inne i profilen, er profilnavn og forsidebilde endret. Foto: Pernille Dvergedal
Sandra Wang viser fram forsiden på sin gamle profil. Selv om det er bilder av henne inne i profilen, er profilnavn og forsidebilde endret. Foto: Pernille Dvergedal

Kom seg ikke inn på profilen

Det startet med at hun fikk beskjed om at noen hadde prøvd å logge seg på Facebook-kontoen hennes via USA, og hun endret derfor passord. Så fikk hun beskjed om at noen hadde forsøkt å logge seg på via Tyrkia. Denne gangen kom hun seg ikke inn for å endre passordet.

– Da jeg trykket på «glemt passord», ble koden sendt til min gamle e-postadresse som jeg opprettet Facebook-en med i 2007. Den mailen har ikke jeg tilgang til lenger siden den er såpass gammel.

Hun hadde registrert en ny e-postadresse på profilen, men den var blitt endret av den som tok over kontoen.

Mustafa tar over

I august forsvant Facebook-kontoen. Tiden gikk, og Sandra opprettet en ny profil. Så i januar dukket plutselig profilen opp igjen i en chat Sandra har med familien på Messenger. Da er navn og profilbilde endret til Mustafa. Han har også en samtale med en niese av Sandra, der han forklarer at han har kjøpt kontoen:

Mustafa tar kontakt med en av Sandras nieser og forteller at han har kjøpt kontoen.
Mustafa tar kontakt med en av Sandras nieser og forteller at han har kjøpt kontoen.

Han kontaktet også niesen til Sandra, som er 17 år, og lurte på om de kunne bli kjærester.

Mustafa kontakter Sandras 17 år gamle niese.
Mustafa kontakter Sandras 17 år gamle niese.

Sandra har delt flere bilder av barna sine i Messenger og synes det er ekstra ekkelt at noen andre har tilgang på disse. Selv om det er bilder hun fint kunne vist fram, er hun redd de kan misbrukes.

Sandra og vennene hennes meldte på nytt ifra til Facebook. Med nytt navn og bilde, tenkte hun at det må være tydelig at det er noen som har tatt over profilen.

– Men de svarer bare, slik som jeg gjorde i august, at de har gjennomgått profilen, men de kan ikke se at det er noe galt med den. Men jeg synes ikke det er så veldig vanskelig å se at det er noe galt, sier hun og aviser bilder av henne selv, der hun er tagget som Mustafa.

Mange sliter med å få tilbake profilen

Sandra sitt problem er ikke uvanlig. Norsk senter for informasjonssikring driver slettmeg.no Der får de inn 300 lignende henvendelser i året og sier at det er et alvorlig problem.

– På nettet ligger det egne sider hvor du får kjøpt Facebook-kontoer og tilgang til sånne kontoer. Du kjøper de gjerne da i bulks, altså store grupper på 100 eller kanskje 1000 kontoer. Så det der er salgsvarer på nettet, sier seniorrådgiver Hans Marius Tessem.

Dette svarer Facebook

I en e-post til TV 2 hjelper deg beklager Facebook at Sandra har hatt en dårlig opplevelse og skriver at de hele tiden arbeider med å forbedre sitt hjelpesenter.

«Vi er naturligvis tilbakeholdende med å gi adgang til en konto, selv om folk forteller at det er deres, fordi det ikke må være noen risiko for misbruk».

«Vi benytter en kombinasjon av teknologi og mennesker for å sikre, at våre 2,9 milliarder månedlige brukere får løst problemene de har».

Facebook kan ikke gå ut med tall på hvor mange som opplever å få kontoen overtatt av andre.

Facebook anbefaler å skru på totrinnsverifisering for å sikre kontoen din, slik at man må bruke en app eller telefon hver gang man logger seg på fra en ny enhet.

Tilgangen til kontoene kan uvedkommende få ved at store selskaper blir hacket og at passord til e-poster eller kontoer sosiale medier da kommer på avveie. Andre lurer det fra deg gjennom linker der du oppretter en konto av et eller annet slag. Bruker du samme passord flere steder kan de få kontroll på den måten.

Motivet kan være økonomisk, ved å for eksempel svindle venner og bekjente av den som eier profilen, eller at man ønsker å spre et budskap eller propaganda.

– Vi har eksempler på at i svindelforsøk så bruker man barna som et pressmiddel. Man kan for eksempel si at man vet hvem barna er, og på den måten gjøre deg mer sårbar og kanskje mer plausibel til å for eksempel betale utpresseren, sier Tessem.

Slik får du hjelp

Tessem anbefaler å ta kontakt med slettmeg.no, om man ikke kommer gjennom hos Facebook. Jo lengre tid det går før problemet blir løst, jo større kan skadeomfanget bli, spesielt siden mange har mye privat informasjon lagret på profilen og i Messenger.

Han reagerer på at Sandra ikke har fått hjelp etter så lang tid.

– I det tilfellet her har hun gitt Facebook alt de ber om. Jeg synes det er overraskende at de ikke har løst dette.

TV 2 hjelper deg har forsøkt å chatte med Mustafa, men han svarer kun med smiley og vil ikke gi noen opplysninger.

En uke etter at TV 2 hjelper deg tok saken, har Facebook endelig ordnet opp og hjulpet Sandra med å få profilen sin tilbake.

– Jeg er veldig, veldig lettet. Jeg skal rett inn på min gamle Facebook-profil og slette alt som er der. Jeg er mer bevisst, selv om det er min profil. Det nytter ikke om du legger ut informasjon på veggen eller i Messenger-samtaler. Det kan komme i hendene på andre, advarer Wang.