Amerikansk variant av ostekake, dekorert med bringebær.

Glutenfri: Bruk glutenfrie usøtede grove kjeks

Bunn

  • 250 g havrekjeks /digestive kjeks
  • 150 g mykt smør
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ts kanel (kan sløyfes)

Ostefyll

  • 800 g kremost naturell, romtemperert
  • 2 ½ dl sukker (hvitt, fint sukker)
  • frø av ½ vaniljestang
  • 4 store egg
  • skallet av ½ sitron, kun det gule, finrevet

Topping

  • 4 dl créme fraîché
  • frø fra ½ vaniljestang
  • 2 ss sukker (hvitt fint sukker)
  • finrevet skall av ½ sitron
  • et fint dryss melis på kaken rett før servering (kan sløyfes)

Bunn: Knus kjeksen og bland med smeltet smør, sukker og kanel. Ha blandingen i en springform 24 cm, bunnen dekket med bakepapir. Press massen godt ned mot bunnen og litt opp på kantene. Sett formen i kjøleskapet mens fyllet lages.

Varm stekeovnen til 170 grader.

Bland sammen myk kremost, sukker, frø fra ½ vaniljestang til en glatt masse. Tilsett ett og ett egg og finrevet sitronskall helt til slutt. Bland til en glatt masse og hell røren i formen med den avkjølte bunnen og sett i varm stekeovn på nederste rille og stek i 35-40 min. Ostekaken skal fortsatt være «skjelven/dissete» når den tas ut av stekeovnen (la stekeovnen fortsatt stå på). Sett ostekaken til avkjøling på en rist i ca 15 min.

Topping: Bland sammen créme fraîché, sukker, finrevet sitronskall og skrap ut frøene av ½ vaniljestang. Fordel blandingen forsiktig over den avkjølte ostekaken i springformen, pass på at den forstekte ostekaken ikke «sprekker».

Sett formen med kaken tilbake i den varme stekeovnen i 8 min.

Avkjøl helt i formen før kaken settes i kjøleskapet.

La ostekaken stå i kjøleskapet minst 6-8 timer før tas ute av formen. Dryss eventuelt toppen med et fint lag melis og server med bringebær og bringebærsaus.