UDELIKAT: Gulroten var ikke særlig fristende etter ti dager. Foto: Matkontrollen
UDELIKAT: Gulroten var ikke særlig fristende etter ti dager. Foto: Matkontrollen

Etter ti dager uten plast, så gulrøttene slik ut

MATKONTROLLEN (TV 2): Er det egentlig miljøvennlig å droppe plastinnpakningen på grønnsakene?

De siste årene har det blitt større fokus på å redusere plastforbruket i Norge og verden over, med hensyn til miljøet.

I noen tilfeller kan det derimot se ut som plasten er mer miljøvennlig enn skadelig, blant annet når det gjelder innpakning av grønnsaker og frukt.

– Plasten tar vare på holdbarheten, og det er tre årsaker til at vi plastpakker dem, forklarer kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder.

– Det ene er for å hindre uttørking, det andre for å hindre lyspåvirkning, og det tredje er støtskader.

Se Matkontrollen torsdag kl. 20:00 eller gratis på TV 2 Sumo!

Plast mer miljøvennlig

Schrøder mener det er mye mer miljøbelastende å kaste mat enn å kaste plast, så lenge man kaster plasten riktig.

Matkontrollen har derfor gjennomført en undersøkelse for å se hva plast og temperatur har å si for holdbarheten på frukt og grønt.

Vi plukket ut tre populære grønnsaker – gulrot, brokkoli og agurk. Grønnsakene ble lagt i romtemperatur og i kjøleskap, med og uten plast.

For å sikre oss at det ikke var noe feil med en av pakkene, la vi ut to eksemplarer av hver.

Slik utførte vi testen:

Matkontrollen har plukket ut tre populære grønnsaker; gulrot, brokkoli og agurk.

Grønnsakene ble lagt med og uten plast i romtemperatur og i kjøleskap.

For å sikre oss at det ikke var noe feil med en av pakkene, la vi ut to eksemplarer av hver.

Grønnsakene ble testet gjennom 10 dager.

Stort væsketap

Etter ti dager tar vi med oss grønnsakene tilbake til Schrøder. Først ut er grønnsakene som har ligget i kjøleskapet.

– Gulrøttene i emballasje ser fine ut, sier kommunikasjonssjefen i Matvett, før hun tar en bit av gulroten og konstaterer:

– Den er sprø og fin.

STORE FORSKJELLER: Det er stor forskjell på grønnsakene som har vært innpakket i plast og ikke. Foto: Matkontrollen/TV 2
STORE FORSKJELLER: Det er stor forskjell på grønnsakene som har vært innpakket i plast og ikke. Foto: Matkontrollen/TV 2

Gulrøttene uten plast, derimot, er helt slappe. Det samme har skjedd med brokkolien uten plast.

– Her ser du at væsketapet er stort, sier Schrøder.

Agurkene som har ligget i kjøleskapet er faste, men her har de begge fått frostskader.

– Det er jo utfordringen med agurken, den skal jo egentlig ligge på kjøkkenbenken, forklarer Schrøder.

Overrasker

Når man kommer til grønnsakene som har ligget i romtemperatur, får Schrøder seg en overraskelse.

– Gurimeg, er det gulrøttene? Det er jo et lite kunstverk, ler hun og peker på noe oransje og inntørket.

Gulrøttene som har ligget i plast har også blitt dårlige, men de er fremdeles sprø og har mistet lite fukt. Noe som definitivt har mistet fukt, er brokkolien uten plast, mens brokkolien med plast er råtten og full av mugg.

Hva skal sorteres som plast?

Vi har spurt kommunikasjonsrådgiver i Grønt Punkt Norge, Gunnar Moen.

  • Plast med matrester skal skylles og tørkes før det kastes.
  • Plastemballasje med litt fett, som tomme salami-, og ostepakker kan kastes direkte i plastsøpla.
  • Chipsposer og annen plastemballasje med sølvfolie skal i restavfallet. Se etter ny merking på enkelte chipsposer som er av 100% plast.
  • Blandingsprodukter, som plast og papir, skal sorteres hver for seg. Om dette ikke er mulig skal det kastes i restavfallet.

– Dette er jo gjørme, sier Schrøder, mens hun lirker plasten av brokkolien.

Sist ut er agurkene som har ligget ti dager i romtemperatur. Her er agurken med plast som ny, men hva med den som har ligget uten plast?

– Den har holdt seg bedre enn det jeg hadde forstilt meg, sier Schrøder.

Vil hindre matsvinn

Bama er en av aktørene som benytter plastemballasje på frukt og grønt. Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama, Pia Gulbrandsen, forklarer hvorfor.

– Plastemballasje bruker vi for å bevare kvaliteten og holdbarheten så lenge som overhodet mulig. Policyen vår er at vi skal ha så lite plastemballasje som mulig, men så mye som er nødvendig for å hindre matsvinn, sier hun.

Bama er med i flere forskningsprosjekter for å finne de beste løsningene på hvert enkelt produkt.

– Men vi kan ikke gå til endring før vi vet at det ikke fører til mer matsvinn, så dette er noe vi tester veldig nøye før vi sender det ut på markedet, sier Gulbrandsen.