JANETT SPONTANABORTERte ti ganger:

– Hver eneste ultralyd var et mareritt

GOD MORGEN NORGE (TV 2): Janett Rogn Falkevik (36) og ektemannen Mathias (37) trodde det skulle bli lett å få barn sammen, men det tok dem hele fire år og ti spontanaborter før lille Filip August kom til verden.

Janett Rogn Falkevik har tvillinger fra et tidligere forhold, og hadde egentlig ikke lyst på flere barn. Men så møtte hun han som nå er hennes ektemann, Mathias Rogn Falkevik, og ønsket om et barn ble veldig sterkt. Paret bestemte seg for å prøve i 2015.

– Siden jeg har tvillinger fra før, så tenkte jeg at graviditet og svangerskap skulle bli enkelt, sier hun til God morgen Norge.

De ante ikke at veien dit kom til å bli lang og tøff.

Det var NRK som først skrev om historien til Janett og Mathias Rogn Falkevik.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Ble lett gravid

Allerede i 2015 ble Janett Rogn Falkevik gravid for første gang. Paret gledet seg da de så den positive graviditetstesten.

– Man blir jo så glad når man ser to streker på testen, forteller Mathias Rogn Falkevik til God morgen Norge.

Broren og svigerinnen til Mathias, samt to andre nære vennepar, ventet også barn rundt samme tid. Timingen var perfekt. Men så kom den første ultralyden.

– Vi hadde vært hos helsesøster uken før, og fått høre hjerteslag og virkelig begynt å kjenne at det var en liten person der inne, forklarer trebarnsmoren før hun fortsetter:

– Så kom vi på ultralyd, og gynekologen ble helt stille før hun til slutt sa: «Her er det ikke noe liv, jeg beklager».

Dette ble starten på en fire år lang reise med mange forsøk og forskjellige medisiner.

Janett Rogn Falkevik ble gravid hele ti ganger. Hun spontanaborterte like mange ganger.

– Man går fra å juble når man ser en positiv test, til den mer likegyldige «Åja, en positiv test». De siste gangene gråt vi, forteller 36-åringen.

Det var bare under det første svangerskapet at paret virkelig gledet seg.

– Hver eneste ultralyd ble et mareritt. Det var redsel hele veien, sier Janett Rogn Falkevik.

– Plutselig var babyen død

Hun kom alltid et godt stykke ut i svangerskapet før det endte med spontanabort.

– Vi kom til uke tolv og uke fjorten. Alt var helt fint, men plutselig så var babyen død, forteller en preget trebarnsmor.

Selv om det var Janett Rogn Falkevik som gikk gjennom det fysisk, var det også en stor påkjenning for partneren.

– Det er ganske traumatisk for oss menn også. Du er jo med i graviditeten selv om det ikke er du som er gravid, forklarer Mathias Rogn Falkevik.

Han satt utenfor operasjonsrom, fylte ut papirer og snakket med diverse leger og sykepleiere.

– Det var en gang jeg sa vi er gravide. Da fikk jeg en kommentar tilbake: «Hæ, er dere gravide?» Jeg følte virkelig at det var vi som var gravide, forteller Mathias Rogn Falkevik.

Den niende gangen

I 2018 blir Janett Rogn Falkevik gravid for niende gang. Paret hadde prøvd å få baby i tre år, og reisen hadde vært en stor påkjenning.

– Den gangen prøvde vi ikke en gang, det skjedde av seg selv, forteller trebarnsmoren.

Paret hadde vært på ferie, og de klarte endelig å slappe av litt. Og denne gangen kom de til uke femten i svangerskapet.

– Vi begynte å tenke at nå blir det faktisk en baby ut av det. Vi reiste og kikket på vogner og begynte å gjøre normale ting, forteller paret.

Etter hvert begynte de også å fortelle om graviditeten til familie og venner, noe de nærmest hadde sluttet å gjøre på grunn alle skuffelsene over avbrutte svangerskap.

Men samme dag som de fortalte den gledelige nyheten til et vennepar, merket Janett at noe var galt og hun måtte rett til sykehuset. Der ble hun liggende med bena opp og hodet ned for å prøve å holde på den lille gutten, som de hadde kalt Aron, inne i magen.

NIENDE GANGEN: Janett Rogn Falkevik måtte ligge med bena opp for å prøve å utsette fødselen. Foto: Privat
NIENDE GANGEN: Janett Rogn Falkevik måtte ligge med bena opp for å prøve å utsette fødselen. Foto: Privat

Til slutt, i svangerskapsuke 20, endte det med at Janett måtte føde Aron.

– Han levde en bitte liten stund. Men da det stod i papirene etterpå at han var dødfødt, følte jeg de røvet fra han de eneste minuttene han fikk. De eneste minuttene vi fikk, forklarer trebarnsmoren gråtkvalt.

Fikk hjelp i Danmark

Da paret hadde gått gjennom sin tiende spontanabort, var de egentlig klare for å gi opp. Men ønsket om et barn var fremdeles så stort at legen deres henviste dem til et sykehus i Danmark som spesialiserer seg på de som mister barn i svangerskap.

Paret ville gi det et siste forsøk. Etter noen måneder fikk de innkalling til en time.

– Vi var i himmelen, sier 36-åringen.

GRAVID: Janett Rogn Falkevik var sengeliggende nesten hele svangerskapet. Foto: Privat
GRAVID: Janett Rogn Falkevik var sengeliggende nesten hele svangerskapet. Foto: Privat

Men det hadde skjedd en kommunikasjonsfeil. Sykehuset i Danmark tok egentlig ikke imot norske pasienter. Men siden paret hadde reist så langt, bestemte sykehusledelsen seg for at det norske paret kunne få være en del av et forskningsprosjekt.

Janett Rogn Falkevik ble gravid for ellevte gang, og var sengeliggende nesten hele svangerskapet.

18. juni 2019, i uke 37 av svangerskapet, ble Janett og Mathias Rogn Falkevik foreldre til «mirakelbarnet» Filip August - fire år etter at de først prøvde å få barn.

– Han er kjempet veldig hardt for, og han er veldig velkommen, forteller den stolte trebarnsmoren.